Bekendmaking in het kader van de gewijzigde vaststelling bestemmingsplan “2e Partiële herziening Palenstein, winkelcentrum Croesinckplein e.o.” en het besluit hogere waarden geluid te Zoetermeer

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer maken bekend dat, ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro), de volgende besluiten met ingang van 1 oktober 2021 gedurende zes weken gelijktijdig ter inzage worden gelegd:

  • Het besluit Hogere waarde geluid van 13 juli 2021;

  • Het op 20 september 2021 door de gemeenteraad gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan 2e Partiële herziening Palenstein, winkelcentrum Croesinckplein e.o. Daarbij heeft de gemeenteraad tevens besloten dat geen exploitatieplan wordt opgesteld.

De Crisis- en herstelwet is van toepassing.

Toelichting

Bestemmingsplan

Met het bestemmingsplan wordt het mogelijk gemaakt de nieuw te ontwikkelen woningbouw in het deelgebied D van Palenstein (het huidige winkelcentrum Croesinckplein) te realiseren. Met de woningbouwontwikkelingen van de naastgelegen deelgebieden C en G (ten zuiden van de Du Meelaan en aan de Diederik van Teilingenlaan) biedt het huidige bestemmingsplan geen ruimte voor verdere ontwikkelingen. Daarom wordt het bestemmingsplan gewijzigd zodat 87 extra woningen kunnen worden gerealiseerd.

Naar aanleiding van de zienswijzen en ambtshalve is het bestemmingsplan op enkele onderdelen aangepast. De aanpassingen zijn benoemd in de Nota van aanpassingen en de Nota van beantwoording zienswijzen die bij het bestemmingsplan en het raadsbesluit behoren. Het bestemmingsplan is daarom gewijzigd vastgesteld.

Besluit hogere waarden geluid

Woningen worden door de Wet geluidhinder beschermd tegen verkeerslawaai. Als blijkt dat niet kan worden voldaan aan de voorkeursgrenswaarden die de Wet geluidhinder stelt, bestaat er de mogelijkheid om zogenaamde hogere waarden te verlenen. Hiervoor wordt eerst onderzocht of er maatregelen mogelijk en financieel doelmatig zijn om de geluidbelasting te verlagen. Als dergelijke maatregelen niet mogelijk zijn is het gemeentelijk hogere waarden beleid van toepassing. Volgens het beleid kunnen hogere waarden in ieder geval worden verleend als de geluidbelasting de voorkeursgrenswaarde met niet meer dan 5 dB overschrijdt. Voor onderhavig plan is van deze situatie sprake als gevolg van het geluid afkomstig van het verkeer op de Australiëweg.

Het vaststellen van hogere waarden is een bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders. Het besluit Hogere waarden geluid geeft een overzicht van de benodigde hogere waarden die vastgesteld dienen te worden om het plan doorgang te laten vinden. Het besluit is voorzien van een toelichting met de toets van de hogere waarden aan de Wet geluidhinder en het hogere waarden beleid.

Terinzagelegging vastgestelde besluiten

Het bestemmingsplan en het besluit Hogere waarden geluid en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 1 oktober 2021 ter inzage bij de Omgevingsbalie in het Stadsforum aan het Stadhuisplein 1 te Zoetermeer. In verband met corona zijn er gewijzigde openingstijden.

U dient een afspraak te maken via het digitale afspraakformulier dat u aantreft en in kunt vullen op www.zoetermeer.nl.

Voor het maken van een afspraak of een mondelinge toelichting kunt u bellen naar telefoonnummer 14 079.

Het bestemmingsplan met bijbehorende stukken is daarnaast ook digitaal raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl.

De rechtstreekse link naar het plan is:

https://www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0637.BP0102-0003

Instellen van beroep

Met ingang van 2 oktober 2021 bestaat gedurende zes weken (tot en met 12 november 2021) de mogelijkheid om beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen het besluit om het bestemmingsplan vast te stellen en tegen het besluit om hogere waarden geluid vast te stellen.

Deze mogelijkheid staat open voor belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan hebben ingediend, dan wel kunnen aantonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest.

Verder kan eenieder beroep instellen tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij haar vaststellingsbesluit heeft aangebracht in het bestemmingsplan.

Daarnaast kan met ingang van 2 oktober 2021 gedurende zes weken door belanghebbenden beroep worden ingesteld tegen het besluit om op grond van artikel 6.12 Wro geen exploitatieplan vast te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Beroepschriften moeten worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

NB. Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeldt in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Verzoek om voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen treden in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij gedurende die termijn naast het instellen van beroep ook een voorlopige voorziening is gevraagd. In dat geval treedt het besluit niet in werking tot op dat verzoek is beslist.

Een verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Griffierecht

Voor het instellen van het beroep of het aanvragen van een verzoek om voorlopige voorziening moet griffierecht worden betaald. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de Raad van State, telefoonnummer 070-4264426.

Informatie

Let op: In verband met de Corona-maatregelen is de Omgevingsbalie niet op de gebruikelijke tijden geopend.

De stukken zijn ook raadpleegbaar op de website van de gemeente Zoetermeer:

https://www.zoetermeer.nl/centrum/palenstein_41933/ 

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie een vraag of wilt u de besluiten met bijbehorende stukken inzien, dan kunt u terecht bij het Stadsforum aan het Stadhuisplein 1 te Zoetermeer. U dient daarvoor eerst een afspraak te maken via het digitale afspraakformulier dat u aantreft en in kunt vullen op https://afspraakmaken.zoetermeer.nl/date-and-time.

Voor het maken van een afspraak of een mondelinge toelichting kunt u ook bellen naar telefoonnummer 14 079.

De bronbestanden zijn beschikbaar gesteld via https://validator.ruimtelijkeplannen.nl/web-roi/index/showManifest?organizationId=zoetermeer&striVersion=STRI2008 (onder NL.IMRO.0637.BP0102-0003).

 

Zoetermeer, 1 oktober 2021

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer,

de secretaris,

B.J.D. Huykman

de burgemeester,

M. Bezuijen

Naar boven