Derde wijziging van de Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2019

 

DE RAAD DER GEMEENTE EPE

 

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders, nr. 320148;

Gelet op artikel 255 van de Gemeentewet, de Nadere regels kwijtschelding gemeentelijke en waterschapsbelastingen, artikel 26 van de Invorderingswet 1990 en de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990;

 

BESLUIT

 

Vast te stellen de derde wijziging van de Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2019

Artikel I Wijziging

  • 1.

    In artikel 1, eerste lid, onderdeel b, onder 2 wordt ‘€ 63,72’ vervangen door: € 68,23

  • 2.

    Onder vernummering van de artikelen 3, 4, 5 en 6 in: 4, 5, 6 en 7, wordt een nieuw artikel 3 ingevoegd, luidende:

    Artikel 3 Vermogensnorm AOW en volledig en duurzaam arbeidsongeschikten

    In afwijking van artikel 12, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 wordt onder bezittingen tevens niet begrepen: een bedrag van € 2.000 aan financiële middelen per persoon voor AOW-gerechtigde personen en voor personen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn. De vorige volzin is niet van toepassing op personen die in aanmerking komen voor de verruimde vermogensnorm op grond van artikel 12, tweede lid, onderdeel f van voornoemde Uitvoeringsregeling.

Artikel II Overgangsrecht

De Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2019 zoals die luidde op de dag voor die van de inwerkingtreding van dit besluit blijft van kracht op verzoeken om kwijtschelding die zien op belastbare feiten die zich voor de datum van inwerkingtreding van dit besluit hebben voorgedaan.

 

Artikel III Inwerkingtreding

 

 

Epe, 11 november 2021

 

De raad voornoemd,

De voorzitter,

Dhr. dr. T.C.M. Horn

De griffier,

Mw. J. Kattenberg

Toelichting derde wijziging van de Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2020

1. Het bedrag waarvoor kwijtschelding van de afvalstoffenheffing kan worden verkregen is verhoogd met het inflatiepercentage. Aangezien het vaste tarief in 2022 niet wordt verhoogd, stijgt het maxmaal kwijt te schelden bedrag van de variabele heffing met meer dan het inflatiepercentage.

2. Per 1 januari 2022 ontstaat zoals nu voorzien de wettelijke mogelijkheid om de vermogensnorm voor AOW-ers en volledig arbeidsongeschikten met maximaal € 2.000 te verhogen. Om dat op gemeentelijk niveau te effectueren is opname in deze regeling noodzakelijk. Bij het opstellen van deze wijziging waren de Nadere regels kwijtschelding gemeentelijke belastingen nog niet gewijzigd. De VNG heeft daarom nog geen modelbepaling opgenomen. Om een en ander tijdig gereed te hebben voor besluitvorming in de novemberraad van 2021 is alvast een formulering opgenomen die is gebaseerd op de brief van de minister van BZK van 21 juni 2021. Het kan zijn dat deze formulering in de aanloop of mogelijk na de novemberraad nog wordt aangepast op basis van de dan bekende informatie omtrent de aanpassing van de Nadere regels.

Naar boven