Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam tot wijziging van het Uitwerkingsbesluit Parkeerverordening versie 1 juli 2021 in verband met de uitbreiding betaald parkeren in Nieuw- West (Wijzigingsbesluit van het Uitwerkingsbesluit Parkeerverordening Amsterdam 2021)

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

gelet op de artikelen 160 en 225 van de Gemeentewet en de artikelen 4,5 en 6 van de

Parkeerverordening Amsterdam 2013,

 

besluit:

Artikel I

Het Uitwerkingsbesluit Parkeerverordening Amsterdam als volgt te wijzigen:

  • a.

    In artikel 3 onder 3 ‘Nieuw-West’ wordt aan de tabel van de vergunningplafonds het volgende deel toegevoegd, waarbij tijdelijk geen vergunningenplafond in de deelvergunninggebieden Nieuw-West a t/m f worden ingesteld, tot de eerstvolgende wijziging van deze plafonds per 1 juli 2022, overeenkomstig de onder besluitpunt 2 onder c van de in de voordracht opgenomen toelichting;

  • b.

    In artikel 7, vierde lid onder b, wordt Nieuw-West-6 toegevoegd;

  • c.

    In de bijlage bij artikel 2 ‘Vergunninggebieden, deelvergunninggebieden en overloopgebieden’ wordt onder 3. Stadsdeel Nieuw-West, Vergunninggebied Nieuw-West-6 toegevoegd met zes nieuwe deelvergunninggebieden Nieuw-West 6a t/m 6f, als volgt:

     

    3.6 Vergunninggebied Nieuw-West 6, waarvan de grenzen worden gevormd door (1) het midden van het water ten zuiden van de Haarlemmerweg, (2) het midden van het water ten westen van de Pieter Postsingel, (3) de denkbeeldige lijn tot aan het midden van het water ten noorden van de J. Calsstraat, (4) het midden van het water ten noorden van de Haya van Someren-Downerstraat, (5) de denkbeeldige lijn tot aan de westzijde van de P.J. Oudstraat, (6) de westzijde van de P.J. Oudstraat tot de kruising met de Tom Schreursweg, (7) het midden van het water ten oosten van de Bok de Korverweg, (8) het midden van het water ten zuiden van de Bruins Slotstraat, (9) de denkbeeldige lijn tot aan het midden van het water ten westen van Cort van der Lindenkade, (10) het midden van het water ten westen van Buurt 7, (11) het midden van het water ten zuiden van Buurt 7, Buurt 6 en Buurt 5 Zuid tot de President Allendelaan, (12) het midden van de Slotermeerlaan, (13) de noordzijde van de Burgemeester Roellstraat, (14) het midden van het water ten westen van Henric van Veldekehof, (15) het midden van het water ten noorden van Nellie van Kolstraat, (16) het midden van het water ten oosten van Eendrachtspark.

     

    • a.

      deelvergunninggebied Nieuw-West 6a, waarvan de grenzen worden gevormd door het midden van de Slotermeerlaan, (2) het midden van President Allendelaan, (3) het midden van het water ten zuiden van Buurt 5 Zuid, (4) het midden van het water ten westen van Buurt 5 Zuid, (5) de noordzijde van de Burgemeester Roellstraat;

    • b.

      deelvergunninggebied Nieuw-West 6b, waarvan de grenzen worden gevormd door het midden van het water ten westen van Buurt 5 zuid, (2) het midden van het water ten zuiden van Buurt 6, (3) het midden van het water ten zuiden van buurt 7, (4) het midden van het water ten westen van Buurt 7, (5) het midden van de Goeman Borgesiusstraat, (6) het midden van Nolensstraat, (7) het midden van de Nicolaas Ruychaverstraat, (8) het midden van Doctor H. Colijnstraat, (9) het midden van Burgemeester Roellstraat.

    • c.

      deelvergunninggebied Nieuw-West 6c, waarvan de grenzen worden gevormd door het midden van het water ten westen van Buurt 4 oost, (2) het midden van het water ten westen van Buurt 5 noord, (3) het midden van Burgemeester Roellstraat, (4) het midden van Doctor H. Colijnstraat, (5) het midden van Nicolaas Ruychaverstraat, (6) het midden van Nolensstraat, (7) het midden van Goeman Borchiusstraat, (8) het midden van het water ten westen van buurt 7, (9) het midden van het water van Albardagracht.

    • d.

      deelvergunninggebied Nieuw-West 6d, waarvan de grenzen worden gevormd door het midden van het water ten westen van Buurt 4 oost, (2) het midden van het water van Albardagracht, (3) het midden van het water ten westen van Cornelis Outshoornstraat, (4) het midden van het water ten westen van Pieter Postpad, (5) het midden van het water van Pieter Postsingel, (6) het midden van het water van de Haarlemmerweg.

    • e.

      deelvergunninggebied Nieuw-West 6e, waarvan de grenzen worden gevormd door (1) het midden van het water ten westen van Pieter Postsingel, (2) het midden van het water ten westen van Pieter Postpad, (3) het midden van het water ten westen van Cornelis Outshoornstraat, (4) het midden van het water ten westen van Marchanthof, (5) het midden van het water ten westen van Cort van der Lindenkade, (6) de zuidgrens van buurt-10, (7) het midden van het water ten westen van J.G. Suurhoffstraat, (8) het zuiden van J.M. Den Uylstraat, (9) het midden van het water ten westen van P.J. Oudstraat, (11) het midden van Haarlemmerweg.

    • f.

      deelvergunninggebied Nieuw-West 6f , bestaande uit:

      • -

        Dirk Sonoystraat 255/321 oneven en Willem Baerdesenstraat 74/84 even (blok 0),

      • -

        Dr. H. Colijnstraat 15 t/m 87 oneven (blok 8),

      • -

        Dirk Sonoystraat 59 t/m 75 oneven (blok 10a)

      • -

        Dirk Sonoystraat 1/19 oneven (blok 10b);

  • d.

    In de toelichting van artikel 3 in het Uitwerkingsbesluit wordt de volgende passagetoegevoegd:

    Om te voorkomen dat bewoners bij het invoeren van betaald parkeren in het vergunninggebied Nieuw-West 6 onverhoopt op een wachtlijst voor een parkeervergunning komen, wordt gekozen om bij aanvang van de invoering van het nieuwe parkeerregime in januari 2022 geen vergunningenplafond te hanteren. Hiermee wordt gewaarborgd dat bewoners, die krachtens de regelgeving recht hebben op een parkeervergunning, deze ook direct verkrijgen. Met deze maatregel wordt voorkomen dat huidige bewoners niet toch op een (eventuele) wachtlijst komen. Als alle bewoners en ondernemers in de gelegenheid zijn gesteld een parkeervergunning aan te vragen, wordt het definitieve vergunningenplafond per deelvergunninggebied vastgesteld (ca. 6 maanden na implementatie). De vergunningenplafonds worden per deelvergunninggebied vastgesteld aan de hand van het collegebesluit ‘Vaststelling beleid verlaging vergunningplafonds’ van 11 juni 2019 (2019-161733). Daarin is bepaald dat in de gebieden buiten het groot-centrumgebied het plafond wordt berekend door het aantal uitgegeven vergunningen als uitgangspunt te nemen ‘met daarboven een passende marge’ (10%), zodat niet snel een wachtlijst zal ontstaan. In concreto betekent dit dat als in één van de deelvergunninggebieden 1.000 parkeervergunningen zijn aangevraagd dat het plafond in dat gebied op 1.100 wordt gezet.

Artikel II  

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2021

Artikel III  

Deze regeling wordt aangehaald als Wijzigingsbesluit van het Uitwerkingsbesluit Parkeerverordening 2021.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 21 september 2021.

De burgemeester

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Naar boven