Nota verblijfrecreatief beleid gemeente Ameland 2016-2020

 

Nota verblijfrecreatief beleid gemeente Ameland 2016-2020

Geldend van 1 januari 2016 tot heden

Intitulé

Nota verblijfrecreatief beleid gemeente Ameland 2016-2020

 

De raad van de gemeente Ameland,

Heeft besloten de nota verblijfsrecreatief beleid vast te stellen.

1.1 Achtergrond van de nota

De Gemeente Ameland maakt gemiddeld elke vijf jaar een nota verblijfsrecreatie. De nota geeft richting aan ruimtelijke ontwikkelingen in de verblijfsrecreatiesector. De laatste nota was getiteld “Ruimte voor diversiteit verblijfsrecreatie op Ameland beleidsnota voor de periode 2009 - 2014”. Deze nieuwe nota is tot stand gekomen na uitgebreide consultatie met het Amelander bedrijfsleven en de bewoners.

De uitwerking van deze nota zal in een ruimtelijk perspectief worden geplaatst (bestemmingsplannenbestemmingsplannen), maar voor de ontwikkeling van het beleid is rekening gehouden met veel ook niet ruimtelijke aspecten.

De voorliggende nota heeft als titel gekregen “Verblijfsrecreatie op Ameland, gevarieerd, flexibel en betaalbaar”. Dit wijst op het feit dat de gemeente Ameland diversiteit in gasten en verblijfsaccommodaties belangrijk vindt en met name de ondernemers de ruimte wil bieden om hier verantwoord invulling aan te geven.

1.2 Doelstellingen en status

Het doel van de nota is het ontwikkelen van nieuw beleid dat kan dienen als afwegingskader voor toekomstige ruimtelijke ontwikkeling in de verblijfsrecreatieve sector op Ameland. Om deze doelstelling te behalen is gewerkt aan de hand van de volgende onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen wil en kan de gemeente Ameland toestaan en/of bewerkstelligen in de verblijfsrecreatieve sector en hoe kunnen deze ontwikkelingen beleidsmatig worden ingevuld?

Deze nota heeft de status van een beleidsplan. Het document zal in eerste instantie gebruikt worden als afwegingskader voor aanvragen tot wijziging van het bestemmingsplan en als (interpretatie)kader voor andere gemeentelijke regelgeving. Zo snel mogelijk dient dit document verwerkt te worden in de structuurvisie over het hele eiland en in de afzonderlijke bestemmingsplannen.

1.3 Leeswijzer

Deze beleidsnota begint in hoofdstuk twee met een evaluatie van het huidige beleid. Per beleidsregel is gekeken naar de ervaringen met de beleidsregel en de effecten. Het daaropvolgende hoofdstuk behandelt de huidige stand van zaken wat betreft beleidsontwikkelingen bij andere overheden en de marktontwikkelingen. In hoofdstuk vier worden een aantal conclusies getrokken en gaat vervolgens verder met de visie van de gemeente op de verblijfsrecreatie en de daarbij behorende hoofdlijnen van beleid. Het laatste hoofdstuk geeft per sector de beleidsuitgangspunten weer.

1.4 Partiële herziening

Op 20 september 2021 is deze beleidsnota voor het laatst partieel gewijzigd vastgesteld als gevolg waarvan het reguleren van het verbod op uitponden ook is vastgelegd in het verblijfsrecreatief beleid.

 

Ondertekening

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 20 september 2021

 

 

De voorzitter, Leo Pieter Stoel

De griffier, Jacqueline Metz

 

 

 

Voor het volledige beleidsplan of de volledige beleidsnotitie wordt verwezen naar de site van de gemeente Ameland, onder het kopje nota’s, plannen en visies:

www.ameland.nl/regelgeving

 

Naar boven