Vastgestelde Uitvoeringsprogramma Omgevingsvisie Roerdalen 2050

Burgemeester en wethouders maken bekend dat het Uitvoeringsprogramma Omgevingsvisie Roerdalen 2050 op 28 september 2021 gewijzigd door het college van Burgemeester en Wethouders is vastgesteld.

Aanleiding

Op 1 juli 2022 treedt (naar verwachting) de Omgevingswet in werking. De Omgevingswet voegt 26 wetten in het ruimtelijke domein samen tot één wet. Alle regels over de fysieke leefomgeving vallen dan onder één wet. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet doen ook enkele nieuwe beleidsinstrumenten hun intrede, zoals de omgevingsvisie, het omgevingsplan, maar ook het kerninstrument “Programma”. Volgens artikel 3.5 van de Omgevingswet is een “programma” een uitwerking van het te voeren beleid voor ontwikkeling, gebruik, beheer, bescherming en het behoud van de fysieke leefomgeving.

Relatie Uitvoeringsprogramma met de Omgevingsvisie Roerdalen 2050

Op 8 juli 2021 is de Omgevingsvisie Roerdalen 2050 door de gemeenteraad vastgesteld. De omgevingsvisie bevat het beleid op hoofdlijnen voor de toekomst van de gemeente Roerdalen. De visie gaat over de fysieke leefomgeving en richt zich op mogelijkheden om te wonen, werken, recreëren, ondernemen, maar ook op een gezond en veilig leefklimaat. De gemeente kan er voor kiezen om de omgevingsvisie op onderdelen nader uit te werken in het kerninstrument “programma”. Om de doelen uit de omgevingsvisie te kunnen realiseren zijn bij de uitvoeringsparagraaf van de omgevingsvisie maatregelen genoemd. Eén van deze maatregelen is het opstellen van een projectenlijst met daarin fysieke projecten (passend in de Omgevingsvisie Roerdalen 2050) die de komende jaren voorbereid en uitgevoerd gaan worden. De projectenlijst wordt verankerd in het Uitvoeringsprogramma Omgevingsvisie Roerdalen 2050.

Het ontwerp Uitvoeringsprogramma Omgevingsvisie Roerdalen 2050 heeft van 22 juli 2021 tot en met 1 september 2021 ter inzage gelegen. Binnen deze periode zijn twee zienswijzen ingediend welke hebben geleid tot een aanpassing van het Uitvoeringsprogramma.

Over de uitvoering van de afzonderlijke projecten zelf wordt te zijner tijd besluitvorming voorgelegd. Dat betekent dus niet dat met deze projectenlijst al onomkeerbare besluiten worden genomen, maar alleen een overzicht van potentiële projecten.

Inzage en raadplegen

Het vastgestelde Uitvoeringsprogramma Omgevingsvisie Roerdalen 2050 ligt vanaf 14 oktober 2021 ter inzage bij het Servicepunt Roerdalen. Voor het bekijken van het Uitvoeringsprogramma moet u vooraf een afspraak maken. De planstukken zijn tevens elektronisch te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl onder de codering: NL.IMRO.1669.UITVSPROGR2050-VG01.

Tegen de vaststelling van het Uitvoeringsprogramma Omgevingsvisie Roerdalen 2050 staat geen bezwaar of beroep open.

 

Naar boven