Addendum Nota Bodembeheer regio IJmond

 

Actualisering Bodemkwaliteitskaart

Burgemeester en wethouders van Bloemendaal maken bekend dat zij in de vergadering van 14 september 2021 het ontwerp Addendum Nota bodembeheer regio IJmond met de geactualiseerde Bodemkwaliteitskaart voor het Bloemendaals grondgebied hebben vrijgegeven voor de inspraak, conform afd. 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Gemeente Bloemendaal heeft sinds 2016 het beheer van de bodem geregeld in de Nota bodembeheer Regio IJmond inclusief bijbehorende Bodemkwaliteitskaart (BKK). Op grond van het Besluit bodemkwaliteit dient de gemeente elke 5 jaar de BKK te actualiseren. Deze actualisatie is inmiddels uitgevoerd. De geactualiseerde BKK is in het ‘ontwerp Addendum Nota bodembeheer regio IJmond’ opgenomen.

 

Strengere regelgeving duingebied vanwege PFAS

In het duingebied gelden strengere regels ten opzichte van de Bodemkwaliteitskaart. Dit vanwege afwijkende PFAS-gehaltes in het duingebied ten opzichte van het overige grondgebied. Er moet altijd aanvullend onderzoek verricht worden bij het (her) gebruik van grond. Dit sluit aan op de PFAS-bodemkwaliteitskaart die het college heeft vastgesteld op 19 juni 2020. Voor het verplaatsen van grond in het duingebied of naar het overige grondgebied dient de grond eerst te worden onderzocht op PFAS voordat het mag worden toegepast. De PFAS-gehaltes hebben geen directe gezondheidseffecten omdat er geen relevante blootstelling plaatsvindt tijdens recreëren.

 

Inzage

Het besluit en het ontwerp Addendum met de geactualiseerde Bodemkwaliteitskaart ligt tussen 6 weken na 23 september 2021 ter visie op het gemeentehuis en bij deze bekendmaking. Zienswijzen over de Bloemendaalse bodemkwaliteitskaart kan eenieder tot 5 november 2021 kenbaar maken bij burgemeester en wethouders. U kunt deze binnen de inzagetermijn indienen, bij voorkeur per mail naar: gemeente@Bloemendaal.nl. Schriftelijke zienswijzen richt u aan het college van B&W, postbus 201, 2050 AE Overveen. Zienswijzen worden meegewogen bij de verdere besluitvorming.

Naar boven