Nadere regels naamgeving en afbakening openbare ruimten Purmerend

Burgemeester en wethouders van de gemeente Purmerend,

 

Gelet op artikel 7 van de Verordening naamgeving en nummering (adressen) Purmerend,

 

Overwegende dat

 

het vanwege het belang van goede straatnaamgeving en gezien de ingewikkeldheid daarvan wenselijk is de commissie naamgeving openbare ruimte regels te geven die zij kunnen hanteren bij hun adviezen

 

B E S L U I T E N:

 

Vast te stellen de Nadere regels naamgeving en afbakening openbare ruimten Purmerend.

 

Artikel 1 Categorieën openbare ruimten

Openbare ruimten zijn verdeeld in categorieën volgens de Wet bag. Het gaat om weg, water, spoorbaan, terrein, kunstwerk, landschappelijk gebied en administratief gebied. De openbare ruimten zijn vastgelegd in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).

 

Artikel 2 Naamgeving

Bij de naamgeving van openbare ruimten gelden de volgende regels:

1. Naamgeving van openbare ruimten vindt bij voorkeur plaats op basis van samenhangende naamcategorieën. Bij de naamgeving van nieuwe complexen van straten en pleinen moet daarom eerst de categorie worden gekozen. Bij toekenning van nieuwe namen in een bestaande wijk moeten deze zo veel mogelijk passen bij de omliggende naamgeving.

2. Een naam van een openbare ruimte moet uniek zijn binnen de gemeente. Voor gelijke namen ten gevolge van de fusie wordt door de commissie naamgeving openbare ruimte een passende oplossing voorgesteld.

3. De naam mag niet hetzelfde zijn als, of te veel lijken op een andere naam, in schrijfwijze of in de manier waarop je hem uitspreekt.

4. Namen moeten goed uitspreekbaar en niet te moeilijk te schrijven zijn.

5. Het gebruik van een nummer als naam is niet toegestaan. Een jaartal kan eventueel worden gebruikt, maar enkel in combinatie met tekst, waarbij gelet wordt op het voorkomen van verwarring in combinatie met nummeraanduidingen.

6. Omdat naamgeving voor (zeer) lange termijn geldt, moet worden gewaakt voor modieuze naamgeving en moet terughoudendheid worden betracht bij naamgeving op grond van actualiteiten.

7. Een voor vernoeming voorgedragen persoon moet blijk hebben gegeven van bijzondere verdiensten voor de samenleving.

8. De reputatie van een vernoemde persoon mag niet ter discussie staan.

9. Bij het vernoemen van historische personen en zaken die op meerdere manieren kunnen worden gespeld, wordt de spellingsvariant gekozen die het best aansluit bij de systematiek van de hedendaagse spelling.

10. Personen worden pas vernoemd vanaf vijf jaar na overlijden, met uitzondering van leden van het Koninklijk Huis.

11. Toe te kennen namen mogen niet worden afgeleid van namen van bestaande commerciële instellingen en mogen ook niet gemakkelijk met dergelijke instellingen worden geassocieerd. Uitzondering zijn namen van commerciële instellingen die al geruime tijd niet meer bestaan en waardevol zijn vanuit historisch perspectief.

12. Namen aan openbare ruimten van het type administratief gebied worden bepaald in politiek/bestuurlijk en bedrijfsmatig perspectief.

 

Artikel 3 Afbakening

Bij de afbakening van de openbare ruimten gelden de volgende regels:

1. Bij de afbakening van een openbare ruimte van het type weg gaat het om een weg, straat, laan, pad, plein of vergelijkbare voor verkeersdoeleinden gebaande ruimte. Namen van openbare ruimten van het type weg worden niet gegeven aan gebouwen, bebouwde of onbebouwde terreinen.

2. Bij de afbakening van een openbare ruimte van het type weg wordt rekening gehouden met aan de openbare ruimte bestaande of toekomstige bebouwing en daarbij horende nummeraanduidingen; verwarrende combinaties van openbare ruimten en nummeraanduidingen dienen te worden vermeden. Bij de keuze een openbare ruimte apart te benoemen en af te bakenen zijn duidelijkheid en vindbaarheid de leidraad.

3. Openbare ruimten van het type weg sluiten altijd aan aan andere openbare ruimten van hetzelfde type.

4. De afbakening van de openbare ruimte wordt zó gekozen dat deze goed vindbaar is. Afbakening die tot verwarring zou kunnen leiden is niet toegestaan.

5. Bij afbakening van openbare ruimten van typen water, spoorbaan, terrein, kunstwerk en landschappelijk gebied gelden de regels 1, 2 en 3 niet.

6. Bij afbakening van openbare ruimten van het type administratief gebied wordt rekening gehouden met politiek/bestuurlijke verantwoordelijkheid en de richtlijnen van het CBS.

 

Artikel 4 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na die waarop het is bekendgemaakt.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering d.d. 12 januari 2021

Purmerend,

burgemeester en wethouders van Purmerend,

de secretaris,

G. Blom

de burgemeester,

D. Bijl

Naar boven