Gemeente Amstelveen - Ontwerp Beleidsregel ‘Leidraad duurzaam bouwen en gebiedsontwikkeling Bedrijventerrein Amstelveen Zuid (BTAZ)’

 

Z21-064486

Burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen hebben besloten het Ontwerp Beleidsregel ‘Leidraad duurzaam bouwen en gebiedsontwikkeling Bedrijventerrein Amstelveen Zuid (BTAZ) ter inzage te leggen.

 

Met deze Beleidsregel ‘Leidraad Duurzaam Bouwen en Gebiedsontwikkeling BTAZ’ is het college voornemens uitvoering te gegeven aan een duurzame ontwikkeling van het ontwikkelgebied BTAZ. Deze Beleidsregel vormt tevens de uitwerking van de open norm en voorwaarden die in de regels van het bestemmingsplan BTAZ zijn opgenomen. Met de uitwerking in beleidsregels wordt de mogelijkheid geboden om op een aantal thema's gedurende de looptijd van het bestemmingsplan BTAZ nadere sturing te geven aan activiteiten en functies met het oog op het realiseren van een gezonde en veilige fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit .

In de regels van het bestemmingsplan is, waar van toepassing, een verwijzing naar de voorliggende beleidsregel opgenomen. Bij wijziging van deze beleidsregel wordt aan de gewijzigde beleidsregels getoetst.

 

Ingevolge artikel 1:3 lid 4 Algemene wet bestuursrecht (Awb) wordt onder een beleidsregel verstaan: 'een bij besluit vastgestelde algemene regel, niet zijnde een algemeen verbindend voorschrift, omtrent de afweging van belangen, de vaststelling van feiten of de uitleg van wettelijke voorschriften bij het gebruik van een bevoegdheid van een bestuursorgaan'.

Uit de wettelijke definitie volgt dat een beleidsregel de functie heeft van algemene regel omtrent de afweging van belangen, de vaststelling van feiten of de uitleg van wettelijke voorschriften bij het gebruik van een bevoegdheid van een bestuursorgaan. In de relatie met de toepassing van het bestemmingsplan gaat het hierbij om de volgende bevoegdheden:

 

- besluitvorming verlening omgevingsvergunningen voor het bouwen;

- besluitvorming verlening omgevingsvergunningen voor wijziging gebruik;

- besluitvorming verlening omgevingsvergunningen voor het slopen van bouwwerken;

- besluitvorming verlening omgevingsvergunningen voor het uitvoeren van werken,

- geen bouwwerken zijnde, of van werkzaamheden;

- besluitvorming verlening omgevingsvergunningen voor planologisch afwijkend

gebruik.

 

De wettelijke bevoegdheid tot het vaststellen van beleidsregels ligt in artikel 4:81 Awb juncto artikel 7c lid 6 en lid 7 van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (BuChw).

Voor de realisatie van BTAZ is aan gemeente Amstelveen de experimentstatus als bedoeld in artikel 7c BuChw toegekend. Ingevolge deze experimentstatus is de gemeenteraad bevoegd een bestemmingsplan met zogenaamde 'verbrede reikwijdte' vast te stellen. Een nadere toelichting op deze experimentstatus is opgenomen in de toelichting van het bestemmingsplan.

Ingevolge artikel 7c lid 6 Bu Chw biedt de experimentstatus de mogelijkheid dat beleidsregels worden vastgesteld door ofwel de gemeenteraad of door het college van burgemeester en wethouders. De voorliggende beleidsregel is een beleidsregel in de zin van artikel 7c, lid 6 BuChw.

De beleidsregel geeft voor burgers, bedrijven, ontwikkelaars én vergunningverleners duidelijkheid over op welke wijze voldaan wordt aan de open normen die gebruikt moeten worden bij het behandelen van omgevingsvergunningen voor bouwen en gebruik.

Ter inzage

 

De stukken liggen ter inzage van 16 september 2021 tot en met 14 oktober 2021 en zijn op de volgende wijzen in te zien:

 

-in digitale vorm als bijlage bij deze bekendmaking;

 

-in papieren vorm bij de Balie Bouwen en Vergunningen in het raadhuis van Amstelveen, Laan Nieuwer Amstel 1; in verband met de beperkende maatregelen ten gevolge van het coronavirus, dient voor inzage eerst telefonisch een afspraak te worden gemaakt via (020) 540 49 11.

 

Zienswijzen

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzageligging kan:

- een ieder zijn zienswijze op het Ontwerp Beleidsregel ‘Leidraad duurzaam bouwen en gebiedsontwikkeling Bedrijventerrein Amstelveen Zuid (BTAZ)’ indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Postadres: Postbus 4, 1180 BA Amstelveen.

U kunt uw zienswijze ook digitaal indienen via fu-so@amstelveen.nl.

Een schriftelijke zienswijze dient ten minste te zijn voorzien van kenmerk Z21-064486, uw naam, adres en woonplaats.

Eventueel kunt u uw reactie mondeling naar voren brengen. Hiervoor kunt u via het centrale nummer (020) 540 4911 een afspraak maken.

Amstelveen, 14 september 2021

De secretaris,

Bert Winthorst

De burgemeester,

Tjapko Poppens

Naar boven