Nadere regel tot wijziging van de Nadere regels subsidies gemeente Groningen 2021

Het college van burgemeester en wethouders van Groningen;

 

Gezien het voorstel van 7 september 2021;

 

Gelet op:

  • -

    artikel 3 van de Algemene subsidieverordening gemeente Groningen 2019

BESLUIT:

 

vast te stellen de volgende Nadere regel tot wijziging van de Nadere regels subsidies gemeente Groningen

Artikel I Nadere regels

  • A.

    In hoofdstuk 3 Jeugd en onderwijs komt na paragraaf 3.19 aansluitend op artikel 3:102 een nieuwe paragraaf luidende als volgt:

    Paragraaf 3.20 Subsidieregeling taalhuizen arbeidsmarktregio Groningen

    Artikel 3:103 Afkortingen en begripsomschrijvingen

    WEB: Wet educatie en beroepsonderwijs.

     

    Taalhuis: een herkenbare, fysieke plek die als ontmoetingsruimte van de wijk, het dorp of de stad fungeert waar iedereen terecht kan die aan de slag wil met basisvaardigheden als lezen, schrijven, spreken, rekenen en digitale vaardigheden. Daarnaast is het een helpdesk voor taalvrijwilligers. Het doel is een laagdrempelige voorziening te creëren ter bestrijding van laaggeletterdheid.

     

    Contactgemeente: gemeente Groningen.

     

    Arbeidsmarktregio Groningen: omvat de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Noordenveld, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Tynaarlo, Veendam, Westerkwartier en Westerwolde.

    Artikel 3:104 Doelstelling

    De subsidie heeft tot doel het opzetten, uitvoeren en realiseren van non-formele educatie zoals is vastgelegd in het beleidsplan en de WEB, middels het opzetten van taalhuizen, werven en trainen van vrijwilligers, aanschaf en onderhoud lesmateriaal en het aangaan van samenwerkingsverbanden met uitvoerders. Met als uiteindelijke doel het creëren van een laagdrempelige voorziening ter bestrijding van laaggeletterdheid.

    Artikel 3:105 Subsidiabele activiteiten

    Het college kan subsidie verstrekken voor het opzetten en in standhouden van taalhuizen in de arbeidsmarktregio.

    Artikel 3:106 Voorwaarden

    Om voor subsidie in aanmerking te komen dient de aanvrager onderdeel uit te maken van reeds bestaande netwerken en samenwerkingsverbanden inzake bibliotheek- en welzijnsactiviteiten, een en ander in samenhang met de werving, binding en training/begeleiding van (taal)vrijwilligers en tevens te voldoen aan het hetgeen (aanvullend) is op genomen in een Programma van eisen dienaangaande.

    Artikel 3:107 Aanvraag

    Aanvragen voor subsidie kunnen worden ingediend voor 1 november voorafgaand aan het kalenderjaar waarop de subsidie betrekking heeft. Aanvraag dient te bestaan uit een beschrijving en begroting van de activiteiten.

    Artikel 3:108 Beoordeling subsidieaanvraag

    Binnen 8 weken wordt de subsidieaanvraag beoordeeld. Bij de beoordeling wordt rekening gehouden in hoeverre tegemoet wordt gekomen aan de eisen van de reeds bestaande infrastructuur rond het fenomeen taalhuizen in de arbeidsmarktregio.

    Artikel 3:109 Subsidieplafond en verdelingsregels

    Voor het subsidiëren van de activiteiten als bedoeld in deze regeling is een kwart van het bedrag beschikbaar dat jaarlijks door het ministerie van OCW voor de WEB wordt verstrekt. Dit bedrag, een kwart van het educatiebudget, is tevens het subsidieplafond.

    Artikel 3:110 Duur en inwerkingtreding

    Deze subsidieregeling treedt in werking met ingang van de dag na die van de bekendmaking.

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking.

De burgemeester,

Koen Schuiling

De secretaris,

Christien Bronda

Naar boven