Notitie Reikwijdte en Detailniveau Herinrichting Ooijse Graaf

Gedeputeerde Staten van Gelderland en Burgemeester en wethouders van Berg en Dal maken gelet op het bepaalde in hoofdstuk 7 van de Wet milieubeheer het volgende bekend.

Herinrichting Ooijse Graaf

Het plangebied in de Ooijse Graaf heeft een oppervlakte van circa 41 hectare. Gezien deze grote omvang en de omliggende natuurwaarden, heeft het gebied de potentie en ruimte voor moerasontwikkeling en het vasthouden van water. K3Delta BV heeft dan ook samen ARK Natuurontwikkeling het plan opgevat voor een integrale herinrichting van een deel van de Ooijse Graaf. Met de beoogde herinrichting wordt ingespeeld op:

- herstellen en vergroten van het areaal rietmoeras;

- het verbinden van natuurgebieden en otterpasseerbaar maken;

- creëren van wandelmogelijkheden met rust- en uitkijkpunten middels een vogelkijkhut;

- het realiseren van een robuuste klimaatbuffer om meer water voorradig te hebben voor

droge perioden en beter water te kunnen bufferen in natte perioden.

De economische basis voor deze gebiedsontwikkeling ligt in de tijdelijke ontgronding.

De Wet milieubeheer verplicht het opstellen van een plan-MER (Milieu Effect Rapport) als een bestemmingsplan het juridisch kader vormt voor mogelijke toekomstige m.e.r (beoordelings)plichtige projecten of voor projecten die mogelijk significante effecten hebben op Natura 2000-gebieden.

De ontgronding heeft een totale oppervlakte van ongeveer 28 hectare en overstijgt daarmee de drempelwaarde van 25 hectare. Hierdoor ontstaat er tevens de verplichting tot het opstellen van een besluit-MER. Gekozen is om één gecombineerd plan-/besluit-MER op te stellen voor zowel het bestemmingsplan als de benodigde ontgrondingsvergunning. Hiervoor wordt de uitgebreide procedure doorlopen.

Het op te stellen plan-/besluit-MER is bedoeld om de gevolgen van de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden in het buitengebied op het milieu in beeld te brengen, zodat het milieubelang een volwaardige plaats kan krijgen in de besluiten over de vaststelling van het bestemmingsplan en de ontgrondingsvergunning.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Voorafgaand aan de plan-/besluit-MER is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld. In deze notitie is de onderzoeksopzet (de reikwijdte en het detailniveau) voor het op te stellen MER beschreven.

Excursies

Op donderdag 7 oktober en zaterdag 9 oktober a.s. organiseren ARK Natuurontwikkeling en gebiedsontwikkelaar K3 een drietal excursies door de Ooijse Graaf.

Donderdag 7 oktober 13.00 uur – 15.00 uur

Donderdag 7 oktober 16.00 uur – 18.00 uur

Zaterdag 9 oktober 10.00 – 12.00 uur

De excursies starten en eindigen op boerderij Eindschenhof aan de Erlecomseweg 80 in Erlecom.

Aanmelding verplicht

Om de excursies zo goed mogelijk voor te kunnen bereiden, wordt gewerkt met aanmelding. U kunt zich uiterlijk 30 september voor een excursie aanmelden bij Yvonne Kieft van K3 via y.kieft@k3.nl.

Waar ter inzage?

De notitie Reikwijdte en Detailniveau is vanaf 20 september 2021 gedurende zes weken op de volgende wijze in te zien:

- De notitie is digitaal in te zien op de website van overheid.nl (www.overheid.nl)

- De papieren notitie ligt ter inzage bij de Gemeente Berg en Dal; Dorpsplein 1; Groesbeek. Om de notitie in te zien op het gemeentehuis kunt u een afspraak maken met Marcel van den Berg (m.v.d.berg@bergendal.nl).

Wilt u een reactie hierop geven?

Wij stellen u in de gelegenheid in te spreken op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Het op te stellen MER wordt t.z.t. gepubliceerd bij het ontwerp- bestemmingsplan en de ontwerpbeschikking Ontgrondingenwet. Binnen de genoemde termijn kan eenieder een schriftelijke reactie indienen bij de gemeente Berg en Dal. Uw zienswijze kunt u richten aan Burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal, Postbus 20, 6560 AA Groesbeek, onder vermelding van Zienswijze NRD Herinrichting Ooijse Graaf.

Groesbeek, 15 september 2021

Naar boven