Ontwerp Omgevingsvisie Sliedrecht en bijbehorende ontwerp Omgevingseffectenrapport

Het college van burgemeester en wethouders van Sliedrecht heeft het ontwerp van de Omgevingsvisie Sliedrecht en het bijbehorend ontwerp Omgevingseffectenrapport (OER) vastgesteld en vrijgegeven. Met ingang van vrijdag 10 september liggen deze stukken voor een ieder gedurende 6 weken ter inzage.

 

Wat is een Omgevingsvisie

In een Omgevingsvisie wordt de langetermijnvisie weergegeven op de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving. Deze wordt opgesteld in het kader van de Omgevingswet, die naar verwachting in juli 2022 in werking treedt. Een Omgevingsvisie is zelfbindend voor de overheid die hem opstelt. Dat betekent dat de overheid gehouden kan worden aan hetgeen zij heeft neergelegd in de Omgevingsvisie. Het op te stellen beleid en de op te stellen plannen moeten passen binnen de Omgevingsvisie. Voor anderen brengt de Omgevingsvisie geen verplichtingen met zich mee. Wel zullen beoogde ontwikkelingen moeten passen binnen de doelstellingen zoals opgenomen in de Omgevingsvisie. De Omgevingsvisie Sliedrecht vormt dus de leidraad voor toekomstige ontwikkelingen van de fysieke leefomgeving en gaat de Structuurvisie van Sliedrecht uit 2018 vervangen. De Omgevingsvisie is daarbij breder van opzet dan de Structuurvisie.

 

Wat is een Omgevingseffectrapport

Voor de Omgevingsvisie is een Omgevingseffectrapport opgesteld. Op basis van de Wet milieubeheer (nu) en de Omgevingswet (vanaf juli 2022) moeten namelijk de gevolgen van plannen die (mogelijk) belangrijke gevolgen hebben voor het milieu en de leefomgeving in beeld worden gebracht. Een Omgevingseffectrapport draagt daarmee bij aan het maken van verantwoorde keuzes en het onderbouwen van deze keuzes. Het is een rapport dat hoort bij de Omgevingsvisie.

 

Waarover gaat het Omgevingseffectrapport bij de Omgevingsvisie Sliedrecht

Het Omgevingseffectrapport bij de Omgevingsvisie Sliedrecht laat zien wat de effecten zijn van de voorgenomen ambities uit de Omgevingsvisie. Daarbij zijn verschillende scenario's en de effecten daarvan in beeld gebracht en vergeleken. Op die manier draagt het Omgevingseffectrapport bij aan het maken van verantwoorde keuzes en het onderbouwen van deze keuzes. Als bijlage is een passende beoordeling van de omgevingsvisie toegevoegd. In dit document zijn ook de stikstofberekeningen te vinden.

 

Waar en wanneer worden de ontwerp Omgevingsvisie Sliedrecht en bijbehorend ontwerp Omgevingseffectenrapport ter inzage gelegd

De ontwerp Omgevingsvisie Sliedrecht en het bijbehorend ontwerp Omgevingseffectenrapport liggen ter inzage vanaf vrijdag 10 september 2021 tot en met donderdag 21 oktober 2021.

 

De stukken zijn te raadplegen via onze website https://www.sliedrecht.nl

 

Ook kunt u de stukken rechtstreeks raadplegen op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website kunt u onder het tabblad ‘een plan bekijken’ zoeken op Omgevingsvisie Sliedrecht of gebruikmaken van het planidentificicatienummer (NL.IMRO.0610.OVSliedrecht2021-2001)

 

Tot slot zijn de stukken te raadplegen in het gemeentekantoor, Industrieweg 11

 

Hoe kunt u een zienswijzen indienen

Tijdens de periode waarin de stukken ter inzage liggen, dus vanaf 10 september 2021 tot en met 21 oktober 2021, kan iedereen zienswijzen geven over de ontwerp Omgevingsvisie en het bijbehorende ontwerp Omgevingseffectrapport. Dat kan op de volgende manieren:

  • -

    schriftelijk: stuur uw zienswijze naar het college van burgemeester en wethouders, Postbus 16 3360AA Sliedrecht, onder vermelding van 'zienswijze over ontwerp Omgevingsvisie en/of Omgevingseffectrapport’. Wij vragen u om in uw zienswijze aan te geven of uw opmerking betrekking heeft op de Omgevingsvisie of op het Omgevingseffectrapport. De zienswijzenbrief moet door u ondertekend zijn en ten minste uw naam, adres en woonplaats en indien mogelijk ook uw telefoonnummer bevatten.

  • -

    mondeling: wilt u een mondelinge zienswijze indienen, dan kunt u een afspraak maken met een medewerker van de afdeling RO&E op telefoonnummer 14 0184.

 

Wat is het vervolg

Na 21 oktober 2021 bekijken en beantwoorden we alle reacties die we hebben gekregen op het ontwerp van de Omgevingsvisie en/of het Omgevingseffectrapport. Daarna worden de stukken ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Uiteraard krijgt iedereen die een reactie heeft ingediend daarvan persoonlijk bericht. Daarna is de procedure afgelopen. Er is dus geen beroep mogelijk tegen de omgevingsvisie en/of het OER.

 

Nadere informatie

Voor meer informatie over het bestemmingsplan kunt u contact opnemen met het team Ruimtelijke Ontwikkeling en Economie, telefoonnummer 14 0184.

Naar boven