Ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan “Binnenstad Noordoost” inclusief ontwerp beeldkwaliteitsplan

Inleiding

Burgemeester en wethouders van Assen maken bekend dat vanaf 8 september 2021 gedurende een termijn van 6 weken bij de balie Bouwen, Wonen en Ondernemen in het stadhuis het volgende plan ter inzage ligt:

  • 1.

    het ontwerpbestemmingsplan “Binnenstad Noordoost” met bijbehorende identificatienummer NL.IMRO.0106.02BP20219000C2-B001 met bijbehorende stukken;

  • 2.

    het ontwerp-beeldkwaliteitsplan Binnenstad Noordoost;

Korte beschrijving beoogde ontwikkeling

Aanleiding en planvoornemen

Op 3 september 2020 (in werking getreden op 9 september 2020) heeft de gemeenteraad van Assen een voorbereidingsbesluit vastgesteld voor het noordoostelijke deel van de binnenstad. Aanleiding hiervoor was de in ontwikkeling zijnde visie voor de binnenstad. In de ondertussen vastgestelde binnenstadsvisie staan de ideeën voor de gewenste ontwikkeling van de binnenstad. In het noordoostelijke deel van de binnenstad zal op termijn een transformatie naar met name wonen plaatsvinden. Bij de herontwikkeling van leegstaande en vrijkomende panden wordt ingezet op het vergroten van de architectonische kwaliteiten van de bebouwing en de verbetering van de groene, klimaatbestendige kwaliteiten van de openbare ruimte. Om deze transformatie mogelijk te maken, worden de ruime bouw- en gebruiksmogelijkheden die nu voor dit gebied gelden gematigd. In het nieuwe bestemmingsplan worden hiervoor de kaders gesteld.

Ligging

Het plangebied is gelegen in het noordoostelijke deel van de binnenstad in Assen. Onderdeel van het plangebied zijn (delen van) de volgende straten: Het Kanaal, Jan Fabriciusstraat, Nijlandstraat, Kloekhorststraat, Zaagmolen, Groningerstraat, Oude Poststraat, Rolderstraat, Nieuwe Huizen, Gedempte Singel, Oudestraat, Oude Molenstraat, Cereshof en de Ceresstraat.

Beeldkwaliteit

Om de sfeer en beleving van de binnenstad te versterken wordt extra aandacht besteed aan de kwaliteit van zowel de gebouwen als de inrichting en het gebruik van de openbare ruimte. In het beeldkwaliteitsplan zijn voor het noordoostelijke deel van de binnenstad tot op straatniveau de kaders vastgelegd voor de kwaliteit van zowel de gebouwen, de percelen als de relatie met het openbaar gebied. Dit kader kunnen initiatiefnemers gebruiken om hun plannen uit te werken en wordt door de gemeente gebruikt om te beoordelen of het bouwplan bijdraagt aan het versterken van de sfeer en beleving van het noordoostelijke deel van de binnenstad.

Crisis- en herstelwet

Het bestemmingsplan betreft een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte op grond van artikel 7c Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. Als gevolg daarvan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Chw van toepassing. Dit brengt onder meer met zich mee dat bij een eventueel beroep alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen en deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Verder verloopt de behandeling van het beroep versneld.

Waar kunt u het plan inzien

De digitale versie van het bestemmingsplan met planidentificatienummer NL.IMRO.0106.02BP20219000C2-B001 is in te zien via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

Daarnaast ligt het bestemmingsplan met bijbehorende stukken met ingang van 8 september 2021 in papiervorm ter Inzage bij de Infobalie van het stadhuis, Noordersingel 33 te Assen. Gezien het coronavirus en de maatregelen die momenteel van kracht zijn om de verspreiding van het coronavirus te beperken heeft het onze voorkeur om telefonisch of via de mail contact met ons op te nemen. Dan kunnen wij u de stukken via de mail doen toekomen. Voor vragen ten aanzien van het bestemmingsplan kunt u terecht bij de heer J. Huizing of mevrouw E. Langbroek, via het telefoonnummer 14 0592 of via info@assen.nl.

Mocht u niet in staat zijn om de stukken via www.ruimtelijkeplannen.nl in te zien en indien het ook niet mogelijk is de stukken via de mail te ontvangen dan kunt u alleen op afspraak langskomen om de stukken in te zien. Dit kunt u doen via het algemene nummer 14 0592 of via info@assen.nl. Voor de actuele openingstijden verwijzen wij u naar www.assen.nl.

Op dinsdag 28 september 2021 zal er een inloopbijeenkomst plaatsvinden in de raadszaal van het gemeentehuis. Bezoekers kunnen tussen 16.00 uur en 19.00 uur binnenlopen. Er zijn medewerkers van de gemeente aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

Hoe kunt u reageren

Gedurende de bovengenoemde termijn kan eenieder op grond van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zienswijzen inbrengen tegen het ontwerp van het bestemmingsplan.

Zienswijzen tegen het ontwerp van het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan kunnen worden gericht aan de gemeenteraad van Assen, postbus 30018, 9400 RA Assen. De zienswijzen worden betrokken bij de vaststelling van het plan door de gemeenteraad.

Assen 7 september 2021

Naar boven