Inspraak concept Warmtevisie Twenterand

Het college van gemeente Twenterand heeft op dinsdag 24 augustus 2021 de Warmtevisie Twenterand in ontwerp vastgesteld.

Het doel in Nederland is dat in 2050 gebouwen niet meer met aardgas verwarmd worden. Dat is nodig om de uitstoot van CO2 terug te dringen en klimaatverandering tegen te gaan. Ook in Twenterand worden uiteindelijk onze gebouwen en huizen dus op een andere manier verwarmd. Deze overstap naar een aardgasvrije manier van verwarmen noemen we de warmtetransitie. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat alle gemeenten voor eind 2021 een Warmtevisie hebben.

De concept Warmtevisie Twenterand geeft bewoners, huis- en gebouweigenaren een eerste beeld van de stappen en het tijdpad naar aardgasvrij wonen in 2050 en welke technische alternatieven voor aardgas kansrijk zijn per gebied. Dit vormt het beginpunt van de route naar 2050 voor de grote opgave om bestaande woningen en gebouwen te verduurzamen, een route die we stap voor stap samen met inwoners en gebouweigenaren oppakken. Het geeft inwoners richting voor de alternatieven, de mogelijke aanpassingen in de woning en een indicatie van de kosten en de financieringsmogelijkheden (verder uit te werken in de uitvoeringsaanpak). Op dit moment maken wij in de Warmtevisie Twenterand nog geen keuze om hele wijken aan te wijzen die al vóór 2030 aardgasvrij zullen zijn. Daarvoor zijn er te weinig aanknopingspunten in de vorm van collectieve oplossingen (zoals een warmtenet) of werkzaamheden in de wijken. Wel gaan we de eerste stappen zetten door actief op zoek te gaan naar kansen in de gemeente en bij inwoners. De eerste stap zijn daarbij de zogenoemde ‘geen spijt’ maatregelen (energiebesparen, isoleren en ventileren).

Het is aan de gemeenteraad om de Warmtevisie vast te stellen. De vastgestelde Warmtevisie vormt de basis voor nadere uitwerking voor de uitvoering.

Hoe kunt u de concept Warmtevisie inzien?

In een (digitale) informatiebijeenkomst op 12 juli 2021 is de concept Warmtevisie gepresenteerd. Dit webinar is terug te kijken op onze website Stap voor stap aardgasvrij Twenterand | Twenterand.

Voordat de concept Warmtevisie ter vaststelling aan de raad wordt aangeboden, ligt de concept Warmtevisie vanaf donderdag 26 augustus 2021 tot en met donderdag 23 september 2021 ter inzage. De concept Warmtevisie kunt u downloaden van de website van de gemeente www.twenterand.nl . Voor vragen kunt u contact opnemen met mevr. A. Maijvis, bereikbaar via 0546 – 840840 of per email: a.maijvis@twenterand.nl.

Reacties

Uw schriftelijke reactie op de concept Warmtevisie kunt u indienen tot en met donderdag 23 september 2021. De reacties kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand, onder vermelding van ‘concept Warmtevisie’.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na afloop van de inspraakperiode vindt een beoordeling van de ingekomen reacties plaats. Daarbij wordt bekeken of de reacties al dan niet aanleiding geven om de concept Warmtevisie op onderdelen aan te passen. Daarna wordt de beleidsnota aan de raad aangeboden voor vaststelling.

Naar boven