Verkeersbesluit instellen stopverbod op de Hend de Kleijnstraat in Overasselt.

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en bij besluit van 26 oktober 2010, is het hoofd van de afdeling Bouwen, Milieu en Leefomgeving bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de gemeente Heumen.

Aanleiding verkeersbesluit:

In Overasselt, is een basisschool gelegen aan de Hend de Kleijnstraat. Rondom de begin- en eindtijden van de lessen is er een grote piek in het aantal verkeersbewegingen van auto’s, fietsers en voetgangers. Het uit laten stappen van kinderen uit auto’s ter hoogte van de ingang van het schoolplein leidt tot ongewenste verkeerssituaties. De combinatie met voetgangers en fietsers leidt dit tot onveiligheid onder een kwetsbare groep verkeersdeelnemers. Om de verkeersveiligheid rond de uitgang van het schoolplein te verbeteren is het wenselijk om een stopverbod in te stellen.

Waarom een verkeersbesluit?

In artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 staat dat een verkeersbesluit vereist is als door de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. De algemene maatregel van bestuur is het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW). In artikel 12 van het BABW staan verkeerstekens en onderborden opgenomen. Door het plaatsen of verwijderen van deze verkeerstekens en onderborden ontstaat of wijzigt een gebod of verbod. Hiervoor is een verkeersbesluit vereist.

Doelstelling verkeersbesluit:

De doelstelling van het verkeersbesluit is het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers.

Overwegingen:

Dat op de Hend de Kleijnstraat in Overasselt, de ingang van een schoolplein is gelegen.

Dat op deze locaties meerdere voetgangers- en fietsstromen van kwetsbare verkeersdeelnemers samenkomen. Regelmatig komt het voor dat autovoertuigen hier stoppen om passagiers in- of uit te laten stappen;

Dat het in- en uit laten van passagiers rondom de ingang ,op deze locatie leidt tot opstoppingen wat in combinatie met fietsers en voetgangers zorgt voor verkeersonveilige situaties.

Dat door een stopverbod in te stellen het in- en uitlaten stappen van passagiers niet meer mogelijk is op de Hend de Kleinstraat.

Dat de bereikbaarheid van de percelen en voorzieningen aan de Hend de Kleijnstraat in stand blijven aangezien de Hend de Kleijnstraat onderdeel uit maakt van een woonerf waardoor er in de huidige situatie uitsluitend op de aangewezen plekken mag worden geparkeerd.

Dat de Hend de Kleijnstraat alleen vanuit zuidelijke richting kan worden ingereden als gevolg van het instellen van eenrichtingsverkeer.

Dat de ongewenste verkeerssituaties zich voordoen tijdens halen en brengen van kinderen. Het stopverbod wordt daarom ingesteld gedurende de perioden ma. – vr. 8:15 – 15:15. Indien de lestijden in de toekomst veranderen zal de venstertijd waarop het stopverbod van kracht is, aangepast worden aan de nieuwe lestijden.

 

Overleg politie:

Overeenkomstig art. 24 BABW overleg heeft plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid.

Bekendmaking:

Dit verkeersbesluit wordt in het digitale Gemeenteblad gepubliceerd.

BESLUITEN:

I.

Op grond van de overwegingen heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om een stopverbod in te stellen aan beide zijden op de Hend de Kleijnstraat in Overasselt, nabij de ingang van het schoolplein, door het aanbrengen van borden E02 uit Bijlage 1 van het RVV 1990

II.

De venstertijden waarop het stopverbod van kracht is vast te stellen op maandag t/m vrijdag van 8:15 tot 15:15. Indien de lestijden van de basisschool veranderen wordt deze ventertijd hierop aangepast.

III.

De maatregel uit te voeren conform de bij dit besluit behorende tekening.

burgemeester en wethouders van Heumen

Namens deze,

W.F.J.P. Elemans

hoofd afdeling Bouwen, Milieu en Leefomgeving

Mededelingen

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar worden gemaakt. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:

  • a.

    naam en adres van de indiener;

  • b.

    de dagtekening;

  • c.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d.

    de gronden van het bezwaar.

Daarnaast kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

Naar boven