Wijziging van de verordening Jeugdhulp Gemeente Elburg 2018

De raad van de gemeente Elburg;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 november 2020;

gelet op de Jeugdwet en de Verordening Jeugdhulp Gemeente Elburg 2018;

op de artikel 4 Beschikbare maatvoorzieningen, artikel 14 Onderscheid formele en informele hulp en artikel 15. De hoogte van het pgb;

besluit: vast te stellen de volgende verordening: Wijziging van de verordening Jeugdhulp Gemeente Elburg 2018

 

 

 

Artikel 1.  

Artikel 4 van de verordening Jeugdhulp Gemeente Elburg 2018 wordt als volgt gewijzigd:

1. De volgende niet-limitatieve lijst aan maatwerkvoorzieningen zijn beschikbaar:

  • 1.

    Ambulante Specialistisch GGZ-behandeling (thuis en op locatie van aanbieder);

  • 2.

    Ambulante opvoedhulp (thuis en op locatie van aanbieder);

  • 3.

    Ambulante begeleiding van verstandelijk/lichamelijk beperkte jeugd (thuis en op locatie van aanbieder);

  • 4.

    Ambulante basis GGZ (thuis en op locatie van aanbieder);

  • 5.

    Dyslexie Jeugdhulp;

  • 6.

    Pleegzorg; Gezinshuizen/mentorhuizen;

  • 7.

    Overige verblijfvormen (inclusief bovenregionale), inclusief begeleiding en behandeling;

  • 8.

    Jeugdbescherming en – reclassering.

  • 9.

    Vervoer van de jeugdige van en naar de locatie waar de jeugdhulp wordt geboden;

2. Het college kan nadere regels vaststellen over welke maatwerkvoorzieningen op basis van het eerste lid beschikbaar zijn.

 

Artikel 2.  

Artikel 14 van de verordening Jeugdhulp Gemeente Elburg 2018 wordt als volgt gewijzigd:

1. Van formele hulp is sprake als de hulp verleend wordt door onderstaande personen, met uitzondering van bloed- of aanverwanten in de 1e of 2e graad van de jeugdige:

  • a.

    personen die werkzaam zijn bij een instelling die ten aanzien van de voor het pgb uit te voeren taken/werkzaamheden ingeschreven staat in het Handelsregister (conform artikel 5 Handelsregisterwet 2007), en die beschikken over de relevante diploma’s die nodig zijn voor uitoefening van de desbetreffende taken, of;

  • b.

    personen die aangemerkt zijn als Zelfstandige zonder personeel. Daarnaast moeten ze ten aanzien van de voor het pgb uit te voeren taken/werkzaamheden ingeschreven staan in het Handelsregister (conform artikel 5 Handelsregisterwet 2007) en beschikken over de relevante diploma’s die nodig zijn voor uitoefening van de desbetreffende taken, of;

  • c.

    personen die ingeschreven staan in het register, bedoeld in artikel 3 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG-register) en/of artikel 5.2.1 van het Besluit Jeugdwet, voor het uitoefenen van een beroep voor het verlenen van jeugdhulp.

2. Indien de jeugdhulp geboden wordt door een bloed- of aanverwant in de 1e of 2e graad van de jeugdige, is altijd sprake van informele hulp.

3. Indien de hulp wordt verleend door een andere persoon dan beschreven in lid 1 onder a, b of c, is sprake van informele hulp.

 

Artikel 3.  

Artikel 15 van de verordening Jeugdhulp Gemeente Elburg 2018 wordt als volgt gewijzigd:

1. De hoogte van het pgb voor formele hulp bedraagt 75 % van het tarief voor gecontracteerde jeugdhulp in natura, mits dit toereikend is.

2. De hoogte van het pgb voor formele hulp bedraagt 75 % van het tarief voor gecontracteerde jeugdhulp in natura, tenzij op basis van het door de jeugdige en/of zijn ouders ingediende ondersteuningsplan passende en toereikende jeugdhulp voor een lager tarief kan worden ingekocht.

3. Het tarief voor een pgb voor informele hulp voor begeleiding wordt vastgesteld op het hoogste uurtarief (gebaseerd op een 36-urige werkweek voor een persoon van 22 jaar en ouder) van het wettelijk minimumloon en minimumvakantiebijslag. Ingeval er sprake is van informele hulp in de vorm van begeleiding, anders dan geboden door een bloed- of aanverwant in de 1e of 2e graad van de jeugdige, geldt het tarief voor begeleiding dat wordt gehanteerd bij de uitvoering van de Wet langdurige zorg.

4. Voor informele hulp in de vorm van verblijf(respijtzorg) kan het pgb alleen worden betaald in de vorm van een tegemoetkoming van € 30,- per etmaal tot een maximum van € 130,- per kalendermaand. Een zorgverlener die deze tegemoetkoming ontvangt, kan daarnaast geen pgb voor begeleiding ontvangen.

5. Het maximale tarief voor vervoer is:

  • a.

    indien de jeugdige per auto wordt vervoerd, € 0,19 per kilometer;

  • b.

    indien de jeugdige per (rolstoel)taxi wordt vervoerd, wordt voor de maximale tarieven voor taxivervoer uitgegaan van de tarieven genoemd op de website www.kilometerafstanden.nl.

 

Deze wijziging van de verordening treedt in werking met ingang van de dag volgend op haar bekendmaking.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van datum 25 januari 2021

De voorzitter, ir J.N. Rozendaal

De griffier, mr. ir. M.C. Luiting

Naar boven