Straatnaamgeving Verlegde Bosdreef e.a.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

 

Gelezen het voorstel van de directie Gebieden, Participatie en Stadsarchief, Cluster Dienstverlening van 28 juli 2021 (str.n.cie. nummer D2107-112619);

 

gelet op het ter zake ingekomen ambtsbericht van de Commissie van advies inzake straatnamen en gedenktekens, het advies van de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk ten aanzien van de punten I., II., III. en IV., alsmede op de bepalingen van de Straatnamenverordening 2014;

 

besluit:

 

  • I.

    Te benoemen:

  • De verbindingen die op de bijgevoegde tekening STR_2021-46 zijn aangeduid met de cijfers 1 tot en met 24:

     

    • 1.

      ……………………………………………………………….. Verlegde Bosdreef

    • 2.

      ……………………………………………………………. Petronella Herfstlaan

    • 3.

      ………………………………………………………... Gijs van Veldhuizenlaan

    • 4.

      ………………………………………………………………. Gijs van Wijkstraat

    • 5.

      ……………………………………………………………... Ans Luyendijkstraat

    • 6.

      ……………………………………………………………. Rie Mastenbroeklaan

    • 7.

      ………………………………………………………………. Pietje de Fluiterhof

    • 8.

      …………………………………………………………… Saskia Stuivelinglaan

    • 9.

      …………………………………………………………… Koos Speenhoffstraat

    • 10.

      ……………………………………………………………………. Fred Kapshof

    • 11.

      ……………………………………………………………. Three Jacksonspad

    • 12.

      ……………………………………………………………… H.J.A. Hoflandlaan

    • 13.

      ………………………………………………………………………. Drs. P-kade

    • 14.

      ………………………………………………………………. Hannie Lipsstraat

    • 15.

      ………………………………………………………………... Siem Breurelaan

    • 16.

      ………………………………………………………………………. Ira Bartlaan

    • 17.

      …………………………………………………………………….. Leo Fuldlaan

    • 18.

      ………………………………………………… Johanna van Muijlwijckstraat

    • 19.

      ………………………………………………………… Kitty van der Havelaan

    • 20.

      ………………………………………………………………… Minus Polaklaan

    • 21.

      ……………………………………………………………… Ruud Lubberslaan

    • 22.

      …………………………………………………………………. Rita Reyssingel

    • 23.

      ………………………………………………………… Bep van Klaverenplein

    • 24.

      ……………………………………………………… Sjaan Wuijsterplantsoen

  • II.

    In te trekken:

  • De verbindingen die op de bijgevoegde tekening STR_2020-48 zijn aangeduid met de cijfers 1 en 2:

     

    • 1.

      …………………………………………………………………… Ir.P . Kosterlaan

    • 2.

      …………………………………………………………………. J.A. Lebbinklaan

  • III.

    Te wijzigen:

  • De verbindingen die op de bijgevoegde tekening STR_2020-48 zijn aangeduid met de cijfers 3 en 4:

     

    • 3.

      ………………………………………………………………. Rolf Hartkoornweg

    • 4.

      ……………………………………………………………………... Boezembocht

  • IV.

    Te bepalen dat dit besluit met ingang van heden van kracht wordt.

Aldus vastgesteld namens het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam op 28 juli 2021.

De wethouder Handhaving, Buitenruimte, Integratie en Samenleven,

Drs. B. Wijbenga-van Nieuwenhuizen

 

Dit gemeenteblad is uitgegeven op 4 augustus 2021 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halve Maanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook:www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

 

Toelichting:

De namen op de locatie Veilingterrein verwijzen naar verdienstelijke personen uit de geschiedenis van Crooswijk en Kralingen. Ieder van deze personen heeft op haar of zijn eigen wijze een spoor achtergelaten.

 

Verlegde Bosdreef

De naam Verlegde Bosdreef verwijst naar de oude Bosdreef, die nu nog uitkomt op het kruispunt met de Nieuwe Crooswijkseweg.

 

Petronella Herfst

Petronella Elisabeth Braams (1841-1948). Opoe Herfst was de bijnaam van de vrouw die in de jaren 1940 bekendheid verwierf als oudste inwoner van Rotterdam en Nederland. Museum Rotterdam beschikt over enkele stukken uit haar nalatenschap.

 

Gijs van Veldhuizen

Gijsbert van Veldhuizen (1903-1963), predikant en opbouwwerker. Van Veldhuizen was zeer actief in Oud Crooswijk. Hij beschreef de geschiedenis van Crooswijk in het boek Een eeuw Rotterdamse volkswijk, dat in 1955 werd gepubliceerd. De Van Veldhuizenstichting is naar hem vernoemd.

 

Gijs van Wijk

Gijs van Wijk (1936-2010), pastoor. Betrokken bij de wijkvernieuwing, jarenlang voorzitter van het voorlopig Wijkorgaan Crooswijk.

 

Ans Luyendijk

Anna Rosalia Luijendijk-van der Leeuw (1920-2000). Wijkbewoonster, actievoerder en voorzitter van het voorlopig Wijkorgaan Crooswijk.

 

Rie Mastenbroek

Hendrika Wilhelmina [Rie] Kuypers-Mastenbroek (1919-2003), zwemster. Mastenbroek won vier olympische medailles, waarvan driemaal goud, in 1936. Mastenbroek trainde onder andere in het Oostelijk Zwembad en in het Kralingse zwembad in De Esch – één van de weinige 50 meterbaden in Nederland.

 

Pietje de Fluiter

Echte naam onbekend (geboorte- en sterfjaar onbekend), buurtwerker. Pietje de Fluiter floot tegen betaling ’s ochtends bewoners wakker rondom het Wilhelminahofje.

 

Saskia Stuiveling

Saskia Jenne Stuiveling (1945-2017), bestuurder. Stuiveling studeerde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en was onder andere medewerker van burgemeester André van der Louw. Van 1999 tot 2015 was Stuiveling de eerste vrouwelijke president van de Algemene Rekenkamer. Ze was jarenlang woonachtig in Kralingen.

 

Koos Speenhoff

Jacobus Hendriks [Koos] Speenhoff (1869-1945), schrijver en artiest. Geboren in Kralingen. Speenhoff was één van de grondleggers van het cabaret in Nederland. Hij kwam om in de laatste maanden van de oorlog bij het bombardement op het Haagse Bezuidenhout.

Na de oorlog zijn er twijfels geweest over mogelijke lidmaatschap van Speenhoff van de NSB. Deze twijfels zijn ontstaan omdat zijn dochter radioprogramma’s maakte onder de naam Speenhoff. In de jaren 1970 werd een naar hem vernoemde straat vanwege deze twijfels weer ingetrokken. Inmiddels is uit archiefonderzoek duidelijk dat Speenhoff geen lid is geweest van de NSB.

 

Fred Kaps

Abraham Pieter Adrianus [Bram] Bongers (1926-1980), goochelaar. Fred Kaps was zijn artiestennaam. Als enige goochelaar ter wereld tot driemaal toe gekroond als wereldkampioen goochelen. Kaps woonde gedurende zijn leven op verschillende plekken in zowel Kralingen als Crooswijk.

 

Three Jacksons

De Three Jacksons waren een landelijk bekend accordeontrio uit Crooswijk, bestaande uit Harry van der Velde (1908-1977), Piet Koopmans (1917-1971) en Piet van Gorp (1915-2008).

 

H.J.A. Hofland

Hendrik Johannes Adrianus [Henk] Hofland (1927-2016), journalist en schrijver. Hofland groeide op in Kralingen. Hij schreef onder andere over het bombardement en zijn oorlogservaringen in Rotterdam.

 

Drs. P.

Heinz Hermann Polzer (1919-2015), liedjesschrijver en zanger. Drs. P. was zijn artiestennaam. Polzer schreef veelvuldig over Rotterdam. In 2016 is een motie aangenomen in de gemeenteraad om hem te vernoemen in een straatnaam.

 

Hannie Lips

Johanna Lips (1924-2012), omroepster. Lips was jarenlang het gezicht van de KRO, in de beginperiode van de Nederlandse televisie. Ook presenteerde Lips als eerste Nederlandse presentatrice het Eurovisiesongfestival.

 

Siem Breure

Siem C. Breure (1938-2016), boswachter. Breure was 33 jaar boswachter in het Kralingse Bos. Hij ontving voor zijn werk de Erasmusspeld.

 

Ira Bart

Ria Baart (1947-1996), schrijfster en dichter. Ira Bart was haar schrijversnaam. Ze werkte voor Poetry International en schreef gedichten en korte verhalen over Rotterdam.

 

Leo Fuld

Lazarus Fuld (1912-1997), zanger. Geboren in een joods gezin in Crooswijk. Ontwikkelde zich tot zanger, waarna hij naar de Verenigde Staten trok. Verkocht meer dan 30 miljoen albums wereldwijd als één van de bekendste vertolkers van de Jiddische muziek.

 

Johanna van Muijlwijk

Johanna Francisca van Kersen-van Muijlwijk (1869-1927). Van Muijlwijk was, samen met Suze Groeneweg, één van de twee eerste vrouwelijke raadsleden van Rotterdam. Ze zat in de raad namens de SDAP. Van Muijlwijk was woonachtig in Crooswijk en het Oude Noorden.

 

Kitty van der Have

Christina Adriana [Kitty] van der Have (1920-1945), verzetsstrijder. Werd kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog door leden van haar verzetsgroep omgebracht, omdat ze haar beschuldigden van verraad. Jaren later gaven de moordenaars toe dat ze ten onrechte was vermoord, mogelijk om diefstal te verdoezelen.

 

Minus Polak

Herminius Carl George Ludolf Polak (1928-2014), politicus en bestuurder. Polak was tussen 1966 en 1974 wethouder in Rotterdam namens de VVD. Tevens was hij tussen 1966 en 1985, met een onderbreking van twee jaar, gemeenteraadslid in Rotterdam. Daarnaast was Polak bestuursvoorzitter van de Erasmus Universiteit, lid van de Eerste Kamer en lid van de Raad van State.

 

Ruud Lubbers

Rudolphus Franciscus Marie Lubbers (1939-2018), minister-president. Lubbers werd geboren en groeide op in Kralingen. Toen zijn vader in 1963 plotseling stierf nam Ruud Lubbers, samen met zijn broer Rob, de leiding over bij Hollandia, een constructiewerkplaats en machinefabriek in Krimpen aan den IJssel. In 1973 werd Lubbers minister van Economische Zaken in het kabinet-Den Uyl. Na een periode als fractievoorzitter van het CDA werd Lubbers in 1982 minister-president. Hij gaf leiding aan drie kabinetten. Hiermee was hij de – vooralsnog – langstzittende premier van Nederland.

 

Rita Reys

Maria Everdina Reijs (1924-2013), zangeres. Rita Reys was haar artiestennaam. Reys wordt beschouwd als de grootste jazz-zangeres die Nederland heeft voortgebracht, met als eretitel Europe’s First Lady of Jazz.

 

Bep van Klaveren

Lambertus van Klaveren/Steenhorst (1907-1992), bokser. Nederlands bekendste bokser, won in 1928 de gouden medaille op de Olympische spelen in Amsterdam. Een standbeeld van hem staat op de wijkgrens aan de Boezemsingel.

 

Sjaan Wuijster

Adriana Johanna [Sjaan] Posthoorn-Wuijster (1944-2004). Bewoonster en actievoerder in Crooswijk. Boegbeeld van de strijd om de stadsvernieuwing.

 

 

 

Naar boven