Verordening Meedoen in Nederweert 2021

De raad der gemeente Nederweert;

 

Overwegende dat het belangrijk is om de maatschappelijke participatie van inwoners te bevorderen en financiële belemmeringen voor deelname aan sociale, culturele, sportieve en educatieve activiteiten te verminderen.

 

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders aan de raad d.d. 20 juli 2021 met als kenmerk 21-03575

 

Gelet op artikel 147 en 149 van de Gemeentewet

 

BESLUIT:

 

vast te stellen de volgende verordening:

 

Verordening Meedoen in Nederweert 2021

Artikel 1. Begripsomschrijving

  • 1.

    Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet en de Algemene wet bestuursrecht.

  • 2.

    Deze verordening verstaat onder:

    • a.

      inwoner: een persoon die is ingeschreven in het Basisregistratie Personen van de gemeente Nederweert en zijn woonplaats heeft in de gemeente Nederweert als bedoeld in artikel 1:11 BW;

    • b.

      inkomen: het netto inkomen uit arbeid, uitkering of anderszins, met inachtneming van de bepalingen in de artikelen 31, 32 en 33 van de Participatiewet;

    • c.

      bijstandsnorm: de norm zoals bedoeld in artikel 5 onderdeel c van de Participatiewet;

    • d.

      college: het college van burgemeester en wethouders van gemeente Nederweert;

    • e.

      kalenderjaar: tijdvak van een jaar lopend van 1 januari tot 1 januari van het jaar daarop volgend;

    • f.

      vermogen: het vermogen als bedoeld in artikel 34 van de Participatiewet. Met betrekking tot het vermogen wordt aangesloten bij de vermogensgrenzen zoals gehanteerd in de Participatiewet. Vermogen boven deze grenzen wordt meegerekend in de beoordeling van het recht op de voorzieningen in deze verordening.

Artikel 2. Doelgroep

  • 1.

    Het college kan deze voorziening verstrekken aan inwoners van de gemeente Nederweert in het jaar waarin de aanvraag wordt ingediend, die:

    • a)

      op het moment van aanvraag een leeftijd hebben van 18 jaar of ouder;

    • b)

      in de kalendermaand voorafgaand aan de maand van aanvraag een inkomen hebben tot 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm als bedoeld in artikel 5 onderdeel c Participatiewet;

    • c)

      een vermogen hebben dat minder is dan de vermogensgrens bedoeld in artikel 34 van de Participatiewet;

    • d)

      geen recht hebben op studiefinanciering op grond van de Wet Studiefinanciering 2000;

    • e)

      kosten hebben in verband met sociale, educatieve, culturele en/of sportieve activiteiten.

Artikel 3. Kostensoorten

  • 1.

    De bijdrage als bedoeld in deze verordening is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten van sociale, culturele en of sportieve activiteiten dan wel schoolactiviteiten, waaronder in ieder geval worden gerekend:

    • a.

      de meedoenpas ov-chipkaart van Arriva;

    • b.

      de contributie van een sportvereniging, sociale of culturele vereniging;

    • c.

      overige kosten in verband met het beoefenen/uitvoeren van sociale, culturele, educatieve of sportieve activiteiten;

    • d.

      de abonnementskosten voor de bibliotheek.

Artikel 4. Hoogte van de bijdrage

  • 1.

    De hoogte van de bijdrage betreft maximaal €175,00 per kalenderjaar per inwoner die tot de doelgroep als bedoeld in artikel 2 behoort.

  • 2.

    De bijdrage voor de meedoenpas als bedoeld in artikel 3 onder a betreft €100,00 voor de aanschaf in het eerste jaar en wordt in natura verstrekt. Bij verlenging na het eerste jaar kost de meedoenpas €90 per jaar. De kosten van de meedoenpas worden in mindering gebracht op de bijdrage als bedoeld in artikel 4 eerste lid.

  • 3.

    De bedragen in de verordening kunnen jaarlijks worden geïndexeerd.

Artikel 5. Vaststellen inkomen

  • 1.

    Het inkomen als bedoeld in artikel 2 lid 1 onderdeel b wordt vastgesteld over de kalendermaand voorafgaand aan de maand van aanvraag.

  • 2.

    Bij wisselende inkomsten wordt voor het vaststellen van het maandinkomen de som van deze inkomsten over de zes kalendermaanden berekend voorafgaande aan de maand van aanvraag, gedeeld door zes.

  • 3.

    In afwijking van artikel 5 lid 1 en 2 kan het college rekening houden met toekomstig te verkrijgen inkomen.

Artikel 6. Aanvraag

  • 1.

    De bijdrage als bedoeld in artikel 4 wordt aangevraagd door middel van het door college beschikbaar gestelde aanvraagformulier.

  • 2.

    De bijdrage wordt door gehuwden gezamenlijk aangevraagd, dan wel door één van hen met schriftelijke toestemming van de ander.

  • 3.

    De aanvraag wordt bij het college ingediend tijdens het kalenderjaar waarin de kosten als bedoeld in artikel 3 worden gemaakt.

  • 4.

    Aan een rechthebbende kan slechts eenmaal per kalenderjaar een bijdrage worden verstrekt.

  • 5.

    Aan de toekenning van de bijdrage wordt de verplichting verbonden deze te besteden aan de kosten waarvoor de aanvraag wordt ingediend.

Artikel 7. Controle

De persoon aan wie een bijdrage is verstrekt, moet met bewijsstukken kunnen aantonen dat hij de kosten daadwerkelijk heeft gemaakt. De controle zal achteraf steekproefsgewijs plaatsvinden.

Artikel 8. Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere individuele gevallen ten gunste van de aanvrager afwijken van deze verordening, indien de toepassing hiervan leidt tot een verregaande onredelijkheid.

Artikel 9. Uitvoering

Het college kan ten behoeve van de uitvoering nadere regels vaststellen.

Artikel 10. Terugvordering

Wanneer niet alle bewijsstukken kunnen worden overlegd kan het uitgekeerd bedrag geheel of gedeeltelijk worden teruggevorderd.

Artikel 11. Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als “Verordening Meedoen in Nederweert 2021”.

Artikel 12. Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 augustus 2021.

Aldus besloten in de openbare vergadering van 20 juli 2021,

De raadsgriffier,

E.G. Schrier

De voorzitter,

B.M.T.J. Op de Laak

TOELICHTING

Het doel van de meedoenregeling is dat inwoners mee doen in de maatschappij. We willen voorkomen dat inwoners in een sociaal isolement raken, doordat ze de kosten om deel te nemen aan activiteiten niet kunnen opbrengen. Meedoen heeft positieve effecten op fysieke en mentale gezondheid en vergroot zingeving, sociale steun en cohesie. Daarom is het van belang dat ook inwoners met een kleine portemonnee mee kunnen doen in de samenleving. De meedoenregeling past binnen het aanvalsplan armoede “Iedereen doet mee!” en in onze doelstelling om de maatschappelijke participatie zoveel mogelijk te bevorderen. De meedoenregeling is bedoeld voor volwassenen. Kinderen kunnen bij Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur terecht om deel te nemen aan sportieve, sociale, culturele of educatieve activiteiten.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1. Begripsomschrijving

Dit artikel spreekt voor zich.

 

Artikel 2. Doelgroep

Inwoners vanaf 18 jaar die minimaal 6 maanden voorafgaand aan de datum van de aanvraag een inkomen hebben tot 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm, kunnen in aanmerking komen voor de meedoenregeling. Voor de bepaling van de bijstandsnorm wordt aangesloten bij de begripsbepaling uit artikel 5 onderdeel c Participatiewet. Het gaat daarbij om de toepasselijke bijstandsnorm, dus ook de kostendelersnorm als bedoeld in artikel 22a Participatiewet.

 

De regeling sluit aan op Stichting Leergeld, waar gezinnen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm kunnen aankloppen om kinderen tot 18 jaar de mogelijkheid te geven om mee te doen. Naast bijstandsontvangers, kunnen ook werkenden met een laag inkomen en ouderen met een klein pensioen in aanmerking komen voor de bijdrage.

 

Naast een inkomensgrens, geldt er ook een vermogensgrens. Voor de vaststelling wordt aansluiting gezocht bij de vermogensvaststelling voor de algemene bijstand, zoals bedoeld in artikel 34 van de Participatiewet. Dit betekent dat de vrij te laten vermogensgrenzen ook voor de meedoenregeling gehanteerd worden.

 

Studenten die recht hebben op studiefinanciering op grond van de Wet studiefinanciering 2000 komen niet in aanmerking voor de meedoenregeling. Ze vallen buiten de doelgroep doordat hun studiefinanciering inclusief maximale leenmogelijkheid, zoals bedoeld in artikel 33 van de Participatiewet wat verwijst naar artikel 3, lid 18 van de wet studiefinanciering 2000, hoger is dan 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm.

 

Artikel 3. Kostensoorten

De bijdrage van de meedoenregeling is bedoeld als een tegemoetkoming in de kosten voor sociale, educatieve, culturele of sportieve activiteiten. Denk aan de contributie van een sportvereniging, sociale of culturele vereniging, entreekosten voor musea, zwembad of pretpark en aan de abonnementskosten voor de bibliotheek. Ook kan de meedoenregeling gebruikt worden voor de aanvraag van de meedoenpas voor het openbaar vervoer. Reiskosten kunnen voor mensen die met weinig geld moeten rondkomen een drempel zijn om naar een vereniging, bibliotheek of vriend te gaan. De meedoenpas kan deze drempel verlagen. Met de pas kan een jaar lang in de daluren gratis met de bus worden gereisd binnen de gemeentegrenzen van Nederweert en naar Weert.

 

Artikel 4. Hoogte van de bijdrage

Per persoon verstrekt het college maximaal €175,00 per kalenderjaar. Ook kan een deel van de bijdrage in natura worden verstrekt door middel van de meedoenpas. De kosten van de meedoenpas (€100 in het eerste jaar, €90 bij verlenging) worden in mindering gebracht op de meedoenbijdrage. Indien een belanghebbende kiest voor de meedoenpas, dan kan deze dus maximaal het verschil tussen de kosten van de meedoenpas en de maximale verstrekking van € 175,00 declareren voor de overige kosten zoals vermeldt in artikel 3 van deze verordening. De bedragen in de verordening kunnen jaarlijks worden geïndexeerd.

 

Artikel 5. Vaststellen inkomen

Voor de bepaling van het inkomen wordt uitgegaan van het inkomen inclusief vakantietoeslag. De berekening van de vakantietoeslag over het netto-inkomen vindt plaats naar analogie van de Regeling Participatiewet, IOAW en IOAZ.

 

Artikel 6. Aanvraag

Om in aanmerking te komen voor een voorziening moet worden aangetoond dat de aanvrager beschikt over een laag inkomen. In de bijlage dat hoort bij het aanvraagformulier staat welke bewijsstukken meegestuurd moeten worden.

 

Artikel 7. Controle

De aanvrager hoeft geen betalingsbewijs vooraf in te leveren. Uitgangspunt is dat de aanvrager te goeder trouw aanvraagt. Omdat de Meedoenregeling geen categoriale regeling is, maar reële kosten vergoedt, vindt er steekproefsgewijs wel een controle plaats op de betalingen. De aanvrager wordt van deze mogelijke controle op de hoogte gesteld in de beschikking, zodat hij weet dat hij de relevante betalingsbewijzen moet bewaren.

 

Artikel 8. Hardheidsclausule

Op basis van deze bepaling kan het college alsnog een bijdrage toekennen, wanneer een weigering onredelijk zou zijn. Het moet wel gaan om een verregaande onredelijkheid. Bij het beoordelen van de toepassing van de hardheidsclausule wordt aansluiting en motivering gezocht bij het begrip “dringende reden” als bedoeld in artikel 16 van de Participatiewet.

 

Artikel 9. Uitvoering

Dit artikel spreekt voor zich.

 

Artikel 10. Terugvordering

Dit artikel spreekt voor zich.

 

Artikel 11. Citeertitel

Dit artikel spreekt voor zich.

 

Artikel 12. Inwerkingtreding

Dit artikel spreekt voor zich.

 

Formulier Algemene informatie

 

Vastgesteld door:

Gemeenteraad

Officiële naam verordening:

Verordening Meedoen in Nederweert 2021

Citeertitel:

Verordening Meedoen in Nederweert 2021

Onderwerp van de verordening:

Meedoenregeling

Wettelijke grondslag:

artikel 147 en 149 van de Gemeentewet

Nadere regels:

nog vast te stellen door het college

Uitwerkingsbesluiten en/of beleids-regels op grond van eventuele in te trekken verordening blijven van kracht (ja/nee/n.v.t.)

n.v.t.

Algemeen verbindend voorschrift: (ja/nee)

Ja

Afdelingsnaam:

BOO

Registratienummer verordening:

INTERN-18-25535

Rubriek:

Maatschappelijke zorg en welzijn

 

Datum inwerkingtreding:

01-08-2021

Datum terugwerkende kracht (t/m) indien van toepassing

Datum besluit/ondertekening:

20-07-2021

Datum publicatie:

Bron publicatie:

Geldig voor bepaalde duur: (ja/nee)

  • -

    indien ja: dan datum invullen:

Ja

 

Deze verordening treedt in de plaats van:

 

Aard wijziging:

Registratienummer oude verordening: (indien van toepassing)

 

Indien deze verordening wordt ingetrokken, vul dan onderstaande velden in

 

Datum besluit intrekking:

 

Datum publicatie intrekking:

Datum inwerkingtreding intrekking:

 

Naar boven