Regeling COVID-19 gerelateerde subsidiëring culturele instellingen Dordrecht 2021

Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT;

 

gezien het voorstel inzake Extra middelen beleidsregel en 2 subsidieregelingen voor de gevolgen van de coronacrisis;

 

gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening Dordrecht (ASV);

 

overwegende dat:

  • naar verwachting de maatregelen die zijn genomen naar aanleiding van het COVID-19 virus in 2020 en 2021 financiële gevolgen hebben gehad respectievelijk zullen hebben voor diverse categorieën niet-gesubsidieerde organisaties in Dordrecht;

  • de maatregelen die door nationale, regionale en lokale overheden zijn en nog worden getroffen ter voorkoming van de verspreiding van het COVID-19 virus, vergaande consequenties hebben of kunnen hebben voor de uitvoering en realisatie van door culturele organisaties georganiseerde activiteiten;

  • deze organisaties daardoor soms de door hen voorbereide en uit te voeren activiteiten moeten uitstellen, niet of niet geheel kunnen uitvoeren of, door gebrek aan inkomsten of door noodzakelijk te maken extra kosten, met financiële tekorten te maken krijgen;

  • de gemeente een financiële voorziening wenst te treffen ter ondersteuning van de betreffende organisaties;

  • het doel van de subsidieregeling is om culturele organisaties incidenteel financieel te ondersteunen indien zij als gevolg van de maatregelen tegen de verspreiding van het COVID-19 virus minder inkomsten hebben kunnen genereren dan verwacht of als gevolg van deze maatregelen aanvullende kosten hebben moeten maken, zowel in 2020 als in 2021;

 

B E S L U I T :

 

vast te stellen de navolgende

Regeling COVID-19 gerelateerde subsidiëring culturele instellingen Dordrecht 2021

 

 

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze regeling wordt verstaan onder culturele organisatie, een organisatie met volledige rechtspersoonlijkheid, die:

  • I.

    een belangrijke bijdrage levert aan de doelen en ambities zoals genoemd in het lopende beleidskader cultuur; of

  • II.

    van essentieel belang is om Dordrecht als culturele trekpleister te versterken; of

  • III.

    het culturele erfgoed van Dordrecht in stand houdt; en

  • IV.

    ten minste de afgelopen 5 jaar elk jaar een of meerdere culturele activiteiten heeft georganiseerd in Dordrecht.

 

Artikel 2 Doel van deze regeling

Het doel dat met deze subsidieregeling wordt beoogd is het zoveel als redelijkerwijs mogelijk in stand houden van de culturele infrastructuur in de gemeente Dordrecht.

 

Artikel 3 Doelgroep

Subsidie wordt verstrekt aan:

  • a.

    culturele organisaties die niet in aanmerking komen voor steunmaatregelen van het Rijk of van de Provincie en die geen gemeentelijke subsidie ontvangen;

  • b.

    culturele organisaties die wel in aanmerking komen voor steun van het Rijk of van de Provincie maar die, ondanks die steun, in hun voortbestaan worden bedreigd.

 

Artikel 4 Termijnen en subsidieplafond

  • 1.

    Het subsidiejaar 2021 wordt verdeeld in 2 termijnen:

    • a.

      1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021

    • b.

      1 juli 2021 tot en met 31 december 2021.

  • 2.

    Voor elke in het eerste lid genoemde termijn geldt een subsidieplafond van € 100.000,-.

 

Artikel 5 Aanvraag

  • 1.

    Een aanvraag voor subsidie voor de in artikel 4, eerste lid onder a bedoelde termijn kan uitsluitend worden ingediend voor 1 juli 2021.

  • 2.

    Een aanvraag voor subsidie voor de in artikel 4, eerste lid onder b bedoelde termijn kan uitsluitend worden ingediend voor 31 december 2021.

 

Artikel 6 Te overleggen gegevens

  • 1.

    De aanvraag gaat vergezeld van een deugdelijke onderbouwing van het verzoek om subsidie, waaronder tenminste een berekening van de hoogte van het aangevraagd subsidiebedrag, de begroting en de laatst vastgestelde jaarrekening, aangevuld met de noodzakelijke bewijsstukken.

  • 2.

    Onverminderd het eerste lid legt de aanvrager in ieder geval de volgende gegevens over:

    • a.

      een verklaring waaruit blijkt in hoeverre de aanvrager als BTW belaste ondernemer is aan te merken;

    • b.

      een specificatie van verrekenbare en niet-verrekenbare BTW;

    • c.

      een verklaring waaruit blijkt in hoeverre de aanvrager als belastingplichtige op grond van de vennootschapsbelasting is aan te merken.

  • 3.

    Het college van Burgemeester en Wethouders kan om aanvullende informatie en bewijsstukken vragen.

  • 4.

    Artikel 7, tweede lid van de Algemene subsidieverordening Dordrecht is op aanvragen als bedoeld in deze regeling niet van toepassing.

 

Artikel 7 Beslistermijn

Het college van Burgemeester en Wethouders beslist op een subsidieaanvraag binnen 13 weken na afloop van de in artikel 4, eerste lid genoemde termijnen.

 

Artikel 8 Hoogte van de subsidie

Bij de vaststelling van de hoogte van de subsidie wordt rekening gehouden met andere subsidiemogelijkheden die de aanvrager heeft of heeft gehad om de exploitatietekorten geheel of gedeeltelijk te compenseren. Daarbij is niet relevant of de aanvrager van die mogelijkheid ook daadwerkelijk gebruik heeft gemaakt.

 

Artikel 9 Wijze van verdeling

Na 1 juli 2021 en 31 december 2021 worden alle volledig ingediende aanvragen als bedoeld in artikel 5 beoordeeld en getoetst aan deze regeling. Honorering van aanvragen die in aanmerking komen voor subsidie en die niet worden geweigerd, vindt als volgt plaats:

  • a.

    indien de hoogte van het totaal per periode te verlenen subsidiebedrag van alle aanvragen tezamen het bedrag van het subsidieplafond overschrijdt, wordt de subsidie die voor die periode beschikbaar is naar rato verdeeld over de aanvragers;

  • b.

    indien de hoogte van het totaal te verlenen subsidiebedrag van alle aanvragen tezamen het bedrag van het subsidieplafond niet overschrijdt wordt de subsidie, indien deze wordt toegekend, vastgesteld op ten hoogste het bedrag dat volgt uit de berekening als bedoeld in artikel 8.

 

Artikel 10 Tekorten en kosten die voor subsidie in aanmerking komen

Voor subsidie komen in aanmerking:

  • a.

    dat deel van het exploitatietekort dat is ontstaan door redelijkerwijs noodzakelijk gemaakte redelijke extra kosten ten opzichte van de normale bedrijfsvoering, als gevolg van COVID-19 maatregelen van de overheid;

  • b.

    dat deel van het exploitatietekort dat is ontstaan door redelijkerwijs niet voorzienbare gederfde inkomsten ten opzichte van de normale bedrijfsvoering, als gevolg van COVID-19 maatregelen van de overheid.

 

Artikel 11 Tekorten en kosten die op grond van deze regeling niet voor subsidie in aanmerking komen

Niet voor subsidie komen in aanmerking:

  • a.

    de kosten voor de normale bedrijfsvoering van de culturele organisatie;

  • b.

    de gemaakte kosten of gederfde inkomsten waarbij geen of onvoldoende rekening is gehouden met de beperkingen die de maatregelen die door de diverse overheden in het kader van het COVID-19 virus zijn genomen, met zich meebrengen;

 

Artikel 12 Weigeringsgronden

Onverminderd de artikelen 4:25, tweede lid en 4:35 van de Awb en artikel 11, eerste en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening Dordrecht kan het college van Burgemeester en Wethouders de subsidie geheel of gedeeltelijk weigeren als voor het exploitatietekort andere subsidieregelingen, al dan niet van andere overheden, beschikbaar zijn of zijn geweest.

 

Artikel 13 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2021 en vervalt van rechtswege op 31 december 2021, met dien verstande dat het besluit van toepassing blijft op de behandeling van bezwaar- en beroepschriften die naar aanleiding van op basis van deze regeling genomen besluiten zijn ingediend.

 

Artikel 14 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als "Regeling COVID-19 gerelateerde subsidiëring culturele organisaties Dordrecht 2021".

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van dinsdag 15 december 2020.

Het college van Burgemeester en Wethouders

J. Scholten, A.W. Kolff

secretaris, burgemeester

Naar boven