Wijzigingsbesluit nota Dierenwelzijn

De raad van de gemeente Purmerend,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 25 mei 2021,

 

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht,

 

B E S L U I T

 

  • 1.

    De Nota dierenwelzijn 2020-2024 wordt gewijzigd als volgt:

     

    Artikel I

     

    Paragraaf 7.2 Vissen komt te luiden:

     

    7.2 Vissen

    Purmerend is rijk aan waterleven: op en in het water leven kikkers, vissen en andere diersoorten. Sportvissers maken graag gebruik van het aanwezige water. Als gemeente onderstrepen we het belang van vissen volgens een zo diervriendelijk mogelijke methode, dit benadrukken we bij partijen als de Hengelsportvereniging. De Hengelsportvereniging geeft leden voorlichting over verantwoord vissen, hierdoor komt er meer begrip voor vissenwelzijn. Nadruk op bewustwording over dierenwelzijn is in lijn met de gemeentelijke ambitie.

     

    Sportvissers in binnenwateren en zoute wateren moeten zich aan regels houden zoals omschreven in de Visserijwet 1 , net als de professionele visserij. De hengelsport valt onder de Wet dier en de Wet natuurbescherming. Leden van sportvisserijverenigingen krijgen tenslotte ook gedragscodes opgelegd die het welzijn van vissen moeten borgen. Onderdeel hiervan is dat elke sport- en recreatieve visser een VIS-pas moet hebben die aantoont dat zij toestemming hebben om te vissen. Deze pas kan worden aangevraagd via de Sportvisserij (in Purmerend de Hengelsportvereniging).

     

    De gemeente werkt samen met het Hoogheemraadschap (HHNK) om de biodiversiteit op en in het water te verbeteren. Onder andere door aandacht voor de gevolgen van werkzaamheden voor het waterleven. Door kennis te delen met partijen als de Vissenbescherming en de Hengelsportvereniging, kan het ecologisch waterbeheer en de controle van het populatieniveau in de stad worden versterkt. Het vergroten van het vissenwelzijn is hierbij uitgangspunt.

     

    De sportvisserij voert zelf beleid op handhaving van de gedragscode door middel van eigen boa’s en controleurs. De gemeente onderstreept het belang hiervan: op deze manier wordt het vissenwelzijn zoveel mogelijk beschermd. Zowel de Hengelsportvereniging als de Vissenbescherming worden uitgenodigd voor de klankbordgroep bij bespreking van het onderwerp vissen.

     

    Acties en aanbevelingen

    • Zowel de Hengelsportvereniging als de Vissenbescherming worden uitgenodigd voor de klankbordgroep bij bespreking van het onderwerp vissen.

    • Op de gemeentelijke website wordt het nummer van het Hoogheemraadschap gepubliceerd. Hier kan men naar bellen in geval van dode vissen of vissen in nood.

  • 2.

    Dit besluit treedt in werking op de dag na die waarop zij is bekendgemaakt.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering d.d. 30 juni 2021

 

de griffier,

R.J.C. van der Laan

 

de voorzitter,

D. Bijl

Naar boven