Aanwijzen Veiligheidsrisicogebied Hoorn Kersenboogerd

 

Zaaknummer: 1844981

 

Gelezen het voorstel van Juridisch Administratief VVH

Aanwijzen Veiligheidsrisicogebied Hoorn Kersenboogerd

 

d.d. 25 januari 2021

 

Gelet op artikel 2:76 Algemene plaatselijke verordening Hoorn en artikel 151b Gemeentewet

 

Gehoord de officier van justitie en de chef van politie basisteam Hoorn in het lokale driehoeksoverleg d.d. 25 januari 2021;

 

Overwegende:

 

  • Dat de politie de burgemeester heeft geïnformeerd over de vrees van openbare orde verstoringen op 25 januari 2021 omstreeks 20.30 uur in Hoorn.

  • Dat sprake is van gebruik van wapens en/of (zwaar) vuurwerk.

  • Dat de politie informatie heeft dat door personen wordt opgeroepen tot geweldgebruik dan wel dat uit de samenhang van vrees voor openbare orde verstoringen en gebruik van wapens dit aannemelijk is.

  • Dat in andere gemeenten afgelopen weekend vergelijkbare informatie heeft geleid tot grootschalige openbare orde verstoringen en vernielingen van eigendommen waarbij wapens zijn aangetroffen door politie.

  • Dat de openbare orde verstoringen plaatsvinden in de Kersenboogerd/omgeving station.

  • Dat uit eerdere ervaringen uit andere steden, zoals Eindhoven, Amsterdam, Urk, Stein en Enschede, met betrekking tot protesten tegen de covid-19 maatregelen en dan met name de avondklok, is gebleken dat er een concreet risico is op escalaties, (ernstige) verstoringen van de openbare orde en meerdere aanhoudingen;

  • Dat het aannemelijk is er een aanzuigende werking uitgaat van de aankondiging dat er openbare orde verstoringen plaatsvinden in de Kersenboogerd en dat andere groepen, zoals hooligans, zich hierbij aan zullen sluiten.

  • Dat op basis van de informatie bekend bij de politie, alsmede van openbare bronnen zoals facebook en uit eerdere ervaringen, de dreiging hoog wordt ingeschat.

  • Dat de aanleiding in Hoorn begon met een bericht op Facebook waarbij een evenement ‘koffie drinken in Hoorn’ werd aangekondigd voor zaterdag 30 januari 2021.

  • Dat de vrees voor orde verstoring wordt ondersteund door het bericht uit de politierapportage: De initiatiefnemer van ‘Koffie drinken in Hoorn’ (een initiatief gebaseerd op de aankondiging in Eindhoven) is benaderd en heeft het evenement geannuleerd. Echter, hier volgende reacties op als “te laat, eenmaal roepen betekent rellen…. Of je nou annuleert of niet”….

  • Dat deze informatie is geverifieerd door de digitale wijkagenten met op social media soortgelijke berichten op sites als Facebook en Instagram; onder de titel ‘Hoorn staat op’ wordt er gesproken over verzamelplaatsen; Het Betje Wolfplein, Het Aagje Dekenplein, De Mediamarkt aan de CJK van Aalstweg, de Vomar aan de Korenbloem.

  • Dat het met het oog op het voorkomen van verstoringen van de openbare orde en de bescherming van eigendommen noodzakelijk is maatregelen te treffen en dat de burgemeester in deze een bijzondere verantwoordelijkheid draagt.

  • Dat de beschikbare juridische instrumenten onvoldoende toereikend zijn om een adequaat veiligheidsniveau te garanderen en verstoringen van de openbare orde te voorkomen;

  • Dat het daarom noodzakelijk is om ter handhaving van de openbare orde en ter bescherming van de veiligheid voor personen en goederen, maatregelen te treffen in de vorm van de aanwijzing van een veiligheidsrisicogebied.

  • Dat preventief fouilleren in het aangewezen gebied een effectief preventief middel is om personen ertoe te bewegen in de openbare ruimte geen wapens bij zich te dragen en er tevens aan bijdraagt dat aanwezige wapens in beslag kunnen worden genomen.

  • Dat de vrijheden en belangen van geadresseerden ondergeschikt zijn aan het algemeen belang.

  • Dat het de officier van justitie in staat wordt gesteld om in het op de bijgaande kaart aangegeven gebied de uitoefening van controle bevoegdheden als bedoeld in de artikelen 51, 52 en 53 van de Wet Wapens en Munitie te gelasten (preventief fouilleren).

 

Dat de duur van de aanwijzing en de omvang van het gebied proportioneel wordt geacht in relatie tot het beoogde legitieme doel.

 

De burgemeester besluit:

Om als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen van maandag 25 januari 2021 om 20.30 tot dinsdag 26 januari 2021 20.30 uur, het gebied zoals aangegeven op bijgaande kaart.

 

Dit besluit treedt onmiddellijk in werking en wordt aan de gemeenteraad en officier van justitie toegezonden.

 

Hoorn, 25 januari 2021

 

de burgemeester,

 

 

Bent u het niet eens met dit besluit?

U kunt een bezwaarschrift sturen. Zorgt u er voor dat u het bezwaar indient binnen zes weken na de dag waarop het besluit is verzonden. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer kunnen behandelen.

 

Hoe maakt u bezwaar?

U stuurt uw bezwaarschrift naar de burgemeester. Adres: Postbus 603, 1620 AR Hoorn.

In uw bezwaarschrift moet het volgende staan:

  • uw naam, adres en graag ook uw telefoonnummer;

  • een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (u kunt bijvoorbeeld de datum en ons kenmerk van het besluit vermelden of een kopie meesturen);

  • de reden(en) waarom u bezwaar maakt;

  • de datum en uw handtekening.

Dient iemand anders namens u een bezwaarschrift in? Stuur dan een machtiging mee.

 

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het besluit blijft gelden in de tijd dat uw bezwaarschrift in behandeling is. Als u dit niet wilt, bijvoorbeeld omdat het besluit onherstelbare gevolgen heeft voor u, dan kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland vragen een voorlopige voorziening te treffen om het besluit te schorsen.

Het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening kan alleen als u binnen de termijn een bezwaarschrift heeft ingediend. Het adres van de rechtbank is: Sector Bestuur, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem.

Als u een voorlopige voorziening aanvraagt, bent u griffierecht verschuldigd. U ontvangt hiervoor automatisch een rekening.

 

Bijlage bij besluit Veiligheidsrisicogebied Kersenboogerd d.d. 25 januari 2021

 

 

Naar boven