Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Cuijk houdende nadere regels omtrent de Corona-compensatie voor onroerende-zaak belasting (Nadere regel Corona-compensatie OZB gemeente Cuijk)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Cuijk;

 

gelet op de Algemene Subsidieverordening gemeente Cuijk (ASV) 2010 en de negatieve financiële effecten van de door de Rijksoverheid ingestelde coronamaatregelen,

 

besluit vast te stellen,

 

de Nadere regel Corona-compensatie OZB gemeente Cuijk.

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In deze Nadere regel wordt verstaan onder:

  • a.

    Corona-compensatie OZB: een incidentele subsidie gelijk aan de hoogte van de betaalde ozb in 2021 ter ondersteuning van vrijwilligersorganisaties die een accommodatie in gebruik en/of in eigendom hebben;

  • b.

    Accommodatie: een gebouw of terrein, niet zijnde een woning. ten behoeve van de uitvoering van activiteiten door de doelgroepen vermeld in artikel 3;

  • c.

    WOZ-aanslag: de gemeentelijke aanslag onroerend zaakbelasting voor het jaar 2021.

Artikel 2. Toepassingsbereik

Het bepaalde in deze Nadere regel is enkel van toepassing op de verstrekking van een incidentele subsidie door burgemeester en wethouders voor de in artikel 3 bedoelde doelgroep.

Artikel 3. Doelgroep

Een incidentele subsidie wordt op grond van deze Nadere regel uitsluitend verstrekt aan statutair in gemeente Cuijk gevestigde besturen van de volgende vrijwilligersorganisaties:

  • -

    buitensportverenigingen;

  • -

    scouting/jeugdverenigingen;

  • -

    culturele verenigingen en culturele stichtingen

die voor de uitvoering van hun activiteiten een accommodatie in eigendom of gebruik hebben waarvoor men van de gemeente Cuijk voor het kalenderjaar 2021 een WOZ-aanslag heeft ontvangen.

Artikel 4. Grondslagen voor de incidentele subsidie

De subsidie is gelijk aan het totaal van de in de aan de beheerstichting en/of vrijwilligersorganisatie opgelegde WOZ-aanslag opgenomen bedragen voor OZB-eigenaarsdeel en OZB-gebruikersdeel, zoals geregistreerd in de gemeentelijke administratie.

Artikel 5. Wijze van subsidiëring

  • 1.

    Er dient in beginsel geen aanvraag ingediend te worden. De subsidie wordt ambtshalve toegekend aan de beheerstichtingen en vrijwilligersorganisaties genoemd in artikel 3.

  • 2.

    Indien een vrijwilligersorganisatie op 15 september 2021 geen subsidie heeft ontvangen en zij van mening is te behoren tot de doelgroep genoemd in artikel 3 dan kan zij burgemeester en wethouders schriftelijk verzoeken alsnog een incidentele subsidie op grond van deze regeling toe te kennen.

  • 3.

    Een verzoek als bedoeld in het vorige lid dient uiterlijk 1 november 2021 te worden ingediend.

Artikel 6. Weigeringsgronden

Een subsidie op grond van deze regeling kan worden geweigerd in geval de beheerstichting of vrijwilligersorganisatie niet behoort tot de doelgroep genoemd in artikel 3.

Artikel 7. Hardheidsclausule

Het college kan, in bijzondere gevallen, een artikel of artikelen van deze Nadere regel niet van toepassing verklaren of daarvan afwijken, voor zover toepassing gelet op het belang van de aanvrager of bijdrageverstrekker leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 8. Slotbepalingen

  • 1.

    Deze Nadere regel treedt in werking op de dag na de datum van bekendmaking.

  • 2.

    Deze Nadere regel wordt aangehaald als: Nadere regel Corona-compensatie OZB gemeente Cuijk

  • 3.

    Deze Nadere regel wordt ingetrokken per 31 december 2021.

 

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Cuijk,

R. Rongen

Secretaris

W.A.G. Hillenaar

Burgemeester

Naar boven