Wijziging van de Gemeenschappelijke regeling Streekarchief Midden-Holland

De raad van de gemeente Gouda en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gouda, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft,

 

overwegende dat:

 

  • -

    op 1 januari 2020 de Wet normalisatie rechtspositie ambtenaren in werking is getreden;

  • -

    als gevolg van deze wet een aanpassing in de gemeenschappelijke regeling vereist is;

  • -

    andere aanpassingen in de gemeenschappelijke regeling gewenst zijn.

gelet op:

 

  • -

    artikel 1 van de Wet gemeenschappelijke regelingen en artikel 34 van de Gemeenschappelijke regeling Streekarchief Midden-Holland;

  • -

    de toestemming van de gemeenteraad voor het college tot het wijzigen van de gemeenschappelijke regeling d.d. 14 april 2021.

Besluiten:

 

De Gemeenschappelijke regeling Streekarchief Midden-Holland als volgt te wijzigen:

Artikel I

Aan artikel 4 worden een zevende en achtste lid toegevoegd:

 

  • 7.

    Het streekarchief kan taken en opdrachten, anders dan bedoeld in het eerste lid, uitvoeren voor één of meerdere deelnemende gemeenten of derden als deze daarom verzoeken en voor zover:

    • a.

      deze redelijkerwijs aansluiten bij de in het eerste lid genoemde taken en doelstelling en deze de daar genoemde taken en doelstelling niet belemmeren;

    • b.

      deze worden uitgeoefend tegen minimaal kostendekkende tarieven;

    • c.

      van de opdrachtgever een bijdrage wordt verlangd in alle kosten van het aangaan dan wel beëindigen van de taken;

    • d.

      van de opdrachtgever wordt verlangd dat hij zich verbindt de taken af te nemen gedurende een minimumperiode, al dan niet met een nader te bepalen opzegtermijn.

  • 8.

    De taken en opdrachten, bedoeld in het zevende lid, worden slechts op basis van een daaraan ten grondslag liggende tussen het openbaar lichaam en de opdrachtgever gesloten overeenkomst uitgevoerd.

Artikel II

Aan artikel 8 worden een derde en vierde lid toegevoegd:

 

  • 3.

    Het algemeen bestuur kan besluiten tot de oprichting van en de deelneming in stichtingen, maatschappen, vennootschappen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen zoals bedoeld in artikel 4, vijfde lid, dan wel het ontbinden daarvan of het beëindigen van deelname daaraan, voor zover dat in het bijzonder aangewezen moet worden geacht voor de behartiging van het daarmee te dienen openbaar belang.

  • 4.

    Het besluit als bedoeld in het derde lid wordt niet genomen dan nadat aan de raden een ontwerpbesluit is toegezonden en deze in de gelegenheid zijn gesteld hun wensen en bedenkingen ter kennis van het algemeen bestuur te brengen, overeenkomstig artikel 31a van de Wgr.

Artikel III

Artikel 22, eerste lid, onderdeel d vervalt.

Artikel IV

Artikel 27 wordt als volgt gewijzigd:

 

Het derde lid vervalt en wordt vervangen door een nieuw derde lid:

 

  • 3.

    Het algemeen bestuur bepaalt onder welke voorwaarden arbeidsovereenkomsten worden aangegaan.

Het vierde lid vervalt en wordt vervangen door een nieuw vierde lid:

 

  • 4.

    Op het personeel in dienst van het Streekarchief is de CAO Samenwerkende gemeentelijke organisaties (CAO SGO) en zijn de lokale regeling van de Omgevingsdienst Midden-Holland (het Personeelshandboek van de Omgevingsdienst Midden-Holland) van toepassing.

Artikel V

Artikel 29 wordt als volgt gewijzigd:

 

Het eerste lid vervalt en wordt vervangen door een nieuw eerste lid:

 

  • 1.

    Op het voorbereiden en vaststellen van de begroting is het bepaalde in de artikelen 34, 34b en 35 van de Wgr van toepassing.

Het vijfde lid vervalt.

Artikel VI

Artikel 30 wordt als volgt gewijzigd:

 

Het tweede lid vervalt en wordt vervangen door een nieuw tweede lid:

 

  • 2.

    Op het voorbereiden en vaststellen van de jaarrekening is het bepaalde in de artikelen 34 en 34b van de Wgr van toepassing.

Artikel VII

Artikel 40 wordt als volgt gewijzigd:

 

De gehele zin wordt vervangen door de volgende zin:

Als het gemeentebestuur bedoeld in artikel 26 lid 1 van de Wgr wordt het college van de gemeente Gouda aangewezen.

Artikel VIII

De wijziging van de regeling treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gouda d.d. 16 februari 2021.

Burgemeester

mr. drs. P. Verhoeve

Secretaris

E.M. Branderhorst

Aldus besloten door de raad van de gemeente Gouda in zijn openbare vergadering van 14 april 2021.

Griffier

mr. drs. E.J. Karman-Moerman

Voorzitter

mr. drs. P. Verhoeve

Toelichting bij de wijzigingen

Op 1 januari 2020 is de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Stb. 2017, nr. 123) in werking getreden. Als gevolg van deze wet worden ambtenaren niet meer benoemd in hun functie, maar krijgen zij een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht.

 

Vanwege deze wijziging in de wetgeving is een aanpassing van de Gemeenschappelijke regeling van het Streekarchief noodzakelijk. De veranderingen die nodig zijn, zijn (wets)technisch van aard. Er is geen sprake van inhoudelijke of financiële keuzes die gemaakt moeten worden.

 

Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om een aantal andere wijzigingen door te voeren. De wijzigingen worden hieronder per artikel toegelicht.

 

Artikel I

De mogelijkheid om ook voor andere instanties archieftaken te verrichten wordt toegevoegd aan de taakomschrijving in artikel 4. Daarbij kan worden gedacht aan instanties zoals de Omgevingsdienst Midden-Holland en de Regio Midden-Holland. Met deze partijen moeten afspraken over kosten en vergoedingen worden gemaakt om te voorkomen dat er financiële risico’s ontstaan voor het streekarchief of de deelnemers.

 

Artikelen II en III

In artikel 4, vijfde lid is opgenomen dat het streekarchief in rechtspersonen (zoals verenigingen) kan deelnemen of deze kan oprichten. Besluiten daartoe zijn op grond van de Wgr een specifieke bevoegdheid van het algemeen bestuur. Dit wordt aan artikel 8 toegevoegd. Deze bevoegdheid geldt onder voorwaarden. Die zijn aan de regeling toegevoegd (in artikel 8). Zo is het onder meer verplicht om de raden in de gelegenheid te stellen bedenkingen naar voren te brengen. Het bepaalde in artikel 22, eerste lid onder d is in strijd met de Wgr en wordt daarom geschrapt.

 

Artikel IV

Voor het personeel van het streekarchief geldt dat vanaf 1 januari 2020 een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht wordt gesloten. De medewerkers worden niet meer benoemd zoals voorheen. In de regeling wordt vastgelegd welke CAO en lokale regelingen voor het personeel geldt. Het streekarchief is lid geworden van de Werkgeversvereniging Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (opgericht door de VNG) en volgt daarmee de CAO SGO. Daarnaast volgt het streekarchief de lokale regelingen van ODMH. Deze zijn vastgelegd in het Personeelshandboek van de ODMH. Dit wordt nu juridisch verankerd in de regeling.

 

Artikel V en VI

De procedurele bepalingen in de regeling over het vaststellen van de begroting en de jaarrekening waren niet helemaal in lijn met de bepalingen uit de Wgr. Om deze reden zijn deze bepalingen vervangen door een verwijzing naar de relevante artikel uit de Wgr. Het is niet nodig die bepalingen in de regeling zelf op te nemen.

 

Artikel VII

In de regeling was opgenomen dat het gemeentebestuur van Gouda belast is met het bekendmaken van wijzigingen van de regeling in de Staatscourant en het verzenden naar de provincie. Ter verduidelijking is dit aangepast in het college van Gouda.

Naar boven