Gemeente West Betuwe - Beleidsregel tot eerste wijziging van de beleidsregel mantelzorgvouchers huishoudelijke hulp

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente West Betuwe;

 

gelezen het voorstel van 22 december 2020,

 

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

besluit:

vast te stellen

 

de Beleidsregel tot eerste wijziging van de beleidsregel mantelzorgvouchers huishoudelijke hulp

Artikel I Wijziging beleidsregel

De Beleidsregel mantelzorgvouchers huishoudelijke hulp wordt als volgt gewijzigd:

  • A.

    Artikel 1 sub e komt te luiden als volgt

     

    Voucher

    Een voucher staat gelijk aan één uur huishoudelijke ondersteuning per week. De mantelzorger heeft de mogelijkheid om deze vouchers op te sparen.

     

    Aan artikel 1 wordt toegevoegd een lid f, g en h luidende als volgt

    • f.

      Gebruikelijke hulp:

      hulp die naar algemeen aanvaarde opvattingen in redelijkheid mag worden verwacht van de naasten, rekening houdend met hun eigen mogelijkheden en het probleemoplossend vermogen.

       

    • g.

      Overbelasting mantelzorger: er is sprake van (dreigende) overbelasting bij een mantelzorger wanneer de zorgtaak ten koste gaat van zijn/haar gezondheid (lichamelijk of geestelijk) of conflicten oplevert (privé of op het werk).

       

    • h.

      Mantelzorg ontvanger: de persoon aan wie mantelzorg wordt verleend. Deze persoon hoeft geen inwoner van de gemeente West Betuwe te zijn.

  • B.

    Artikel 2 Aanvraag en toekenning vouchers

     

    Aan artikel 2 wordt een nieuw lid 2 toegevoegd onder vernummering van het huidige lid 2 tot en met 6.

    Het nieuwe lid 2 komt te luiden als volgt:

    Het college voert een onderzoek uit betreffende het gewenste resultaat van de aanvraag. Hierbij brengt het college het volgende in beeld:

    • De behoefte, persoonskenmerken, voorkeuren en ondersteuningsvraag van de mantelzorger.

    • Het gewenste resultaat van het verzoek om mantelzorgvouchers.

    • De mogelijkheden om de zelfredzaamheid of participatie te handhaven of te verbeteren met:

      • ondersteuning van de naaste omgeving of;

      • gebruikelijke hulp of;

      • een algemene voorziening.

  • C.

    Artikel 2 lid 7 komt te luiden als volgt:

    Een mantelzorger betaalt een eigen bijdrage van € 6,00 per uur (jaarlijks te indexeren) bij de verzilvering van de voucher direct aan de zorgaanbieder.

     

  • D.

    Artikel 7 Inwerkingtreding

    De Beleidsregel tot eerste wijziging van de beleidsregel mantelzorgvouchers huishoudelijke hulp treedt in werking op de dag na bekendmaking in het Elektronisch Gemeenteblad.

  • E.

    Artikel 8 Overgangsrecht komt te luiden als volgt

    Aanvragers die voor 1 juli 2021 een aanvraag voor mantelzorgvouchers hebben ingediend bij wie de mantelzorger niet in een (dreigende) overbelasting, zoals bedoeld in artikel 1 onder g, verkeren en aan wie in het voorafgaande jaar mantelzorgvouchers zijn toegekend, verleent het college maximaal 26 vouchers. Deze vouchers moeten worden verzilverd voor 31 december 2021.

  • F.

    Aan de beleidsregel wordt een toelichting toegevoegd luidende als volgt:

     

    Toelichting op de Beleidsregel mantelzorgvouchers huishoudelijke hulp

     

    Artikel 1 definities

    Lid a tot en met d behoeven geen nadere toelichting.

     

    Lid e voucher.

    Een voucher staat gelijk aan één uur huishoudelijke hulp per week. Omdat de toekenning van een voucher een besluit van het college is de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van toepassing. Dit betekent dat de afhandelingstermijn van aanvragen maximaal acht weken is (artikel 4.13 Awb) en dat de bezwaar- en beroepsmogelijkheid van toepassing is.

    De mantelzorger kan de vouchers opsparen en op deze manier één keer per maand vier uur inzetten.

     

    Artikel 2 Aanvraag en toekenning voucher

    • 1.

      De aanvraag wordt ingediend op een door het college beschikbaar gesteld aanvraagformulier. Na ontvangst van de aanvraag wordt door de gemeente een onderzoek ingesteld naar de noodzaak van de gevraagde vouchers. Een mantelzorger kan voor vouchers in aanmerking komen als er sprake is van (dreigende) overbelasting.

    • 2.

      De consulent team sociaal voert een onderzoek uit om te bepalen of de inzet van mantelzorgvouchers noodzakelijk is. Dit onderzoek start met het in beeld brengen wat het sociaal netwerk van de mantelzorger kan betekenen.

    • 3.

      Wanneer er sprake is van (dreigende) overbelasting is niet in algemene noemer aan te geven. Dit hangt nauw samen met de draagkracht en draaglast van de mantelzorger. Als uit het gesprek met de mantelzorger niet duidelijk wordt of er sprake is van (dreigende) overbelasting dan kan onafhankelijk advies worden aangevraagd bij een onafhankelijk adviesinstantie. Dit advies kan worden aangevraagd bij de onafhankelijke adviesinstantie waar de gemeente West Betuwe in het kader van de Verordening Wet maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp een overeenkomst mee heeft afgesloten.

    • 4.

      Als uit het onderzoek naar voren komt dat de mantelzorger een structurele ondersteuningsbehoefte heeft in de uitvoering van de huishoudelijke taken dan is de verstrekking van huishoudelijke hulp op grond van de Wmo2015 voorliggend op de inzet van mantelzorgvouchers. Het is aan de consulenten van team sociaal om te beoordelen wanneer hier sprake van is of wanneer de vouchers toereikend zijn.

    • 5.

      Mantelzorgvouchers worden per kalenderjaar toegekend. De vouchers die niet in het betreffende kalenderjaar zijn ingezet kunnen niet worden meegenomen naar het volgende kalenderjaar.

    • 6.

      Aanvragen die na 1 januari worden ingediend worden naar rato van de resterende weken in datzelfde kalenderjaar beschikt. Voorbeeld: aanvraag wordt ingediend in week 6, waarmee het maximale aantal vouchers voor dat kalenderjaar 52 minus 6 = 46 vouchers bedraagt.

    • 7.

      Behoeft geen nadere toelichting.

    • 8.

       

  • Artikel 3 Verzilvering voucher

    • 1.

      De mantelzorgvouchers kunnen alleen worden ingezet bij door de gemeente West Betuwe gecontracteerde aanbieders huishoudelijke hulp. Inzet in de vorm van een persoonsgebonden budget is niet mogelijk.

    • 2.

      Behoeft geen nadere toelichting.

    • 3.

      Behoeft geen nadere toelichting.

  • Artikel 4 Klachtenprocedure

    Behoeft geen nadere toelichting.

     

    Artikel 5 Overige voorwaarden

    De vouchers worden per kalenderjaar toegekend. De eventueel resterende vouchers kunnen niet worden meegenomen naar het volgende kalenderjaar.

     

    Artikel 6 Hardheidsclausule

    Behoeft geen nadere toelichting.

     

    Artikel 7 Inwerkingtreding

    Behoeft geen nadere toelichting.

     

    Artikel 8 Overgangsrecht

    Mantelzorgers die in 2020 vouchers hebben ontvangen mochten erop vertrouwen dat ze onder de doelgroep, waarvoor de Beleidsregel is opgesteld, vielen. In het kader van rechtszekerheid en het vertrouwensbeginsel wordt bij deze mantelzorgers een overgangsrecht toegepast. Dit betekent dat zij in aanmerking komen voor maximaal 26 vouchers die zij tot 31 december 2021 kunnen verzilveren.

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking in het Elektronisch Gemeenteblad.

 

Aldus besloten op 22 december 2020.

de secretaris,

K. Coesmans

de burgemeester

S. Stoop

Naar boven