VERKEERSBESLUIT VOETGANGERSOVERSTEEKPLAATS EN WIJZIGEN VOORRANSREGELING FIETSOVERSTEEKPLAATS BUITENROEDE IN AVENHORN

D21.000845

ZK21000163

NUMMER 356

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het college van burgemeester en wethouders van Koggenland bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten, voor zover zij betreffen het verkeer op wegen die niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap.

Grondslag

Op grond van artikel 15 WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

De Buitenroede in Avenhorn en De Goorn is opnieuw ingericht door de komst van het kindcentrum ‘De Droomgaard’. Om dit kindcentrum vanaf de Regenboogforel in Avenhorn als fietsers of als voetganger te bereiken moet de Buitenroede overgestoken worden. Met name rond de schooltijden zullen relatief veel fietsers en de voetgangers de Buitenroede ter hoogte van de Regenboogforel oversteken. Hierdoor is het wenselijk dat in het 30 km/u-gedeelte van de Buitenroede ter hoogte van de Regenboogforel fietsers en voetgangers voorrang hebben op het verkeer op de Buitenroede. Door in de Buitenroede ter hoogte van de Regenboogforel een voetgangersoversteekplaats (VOP / zebrapad) te realiseren en de voorrangsregeling te wijzigen van de fietsoversteekplaats, kan dit bewerkstelligd worden.

 

In het onderstaande besluit worden de verkeerstekens benoemd conform het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV).

 

De bovenstaande belangen zijn de basis voor het verkeersbesluit. Zij staan in artikel 2 WVW:

het verzekeren van de veiligheid op de weg;

het beschermen van weggebruikers en passagiers.

het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Advies

Conform artikel 24 BABW is over het nemen van het verkeersbesluit overleg gepleegd met een verkeersadviseur van de politie Eenheid Noord-Holland, daartoe gemandateerd door de Korpschef van de politie. Deze heeft een positief advies uitgebracht over dit verkeersbesluit.

Besluit

Op grond van bovenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

1. Alle eerder genomen verkeersbesluiten op te heffen die strijdig of gelijk zijn met de hieronder beschreven verkeersmaatregelen die betrekking hebben op het instellen c.q. aanwijzen van verkeersmaatregelen aan desbetreffende wegen of weggedeelten opgenomen in dit besluit;

2. Dat in de Buitenroede ter hoogte van de Regenboogforel in Avenhorn een voetgangersoversteekplaats (VOP / zebrapad) ingesteld wordt en dat de voorrangsregeling van de fietsoversteekplaats in de Buitenroede ter hoogte van de Regenboogforel gewijzigd wordt, zodat fietsers hier voorrang hebben op het verkeer op de Buitenroede. Dit alles wordt geregeld door het plaatsen van borden conform modellen L2 en B6 van bijlage I van het RVV 1990, verwijderen van haaientanden en het aanbrengen van haaientanden en de bijbehorende markering voor voetgangersoversteekplaatsen op het wegdek van de Buitenroede, een en ander zoals staat aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening (D500-100; onderdeel D-500-356).

 

Dit besluit wordt bekend gemaakt in de Staatscourant.

 

Koggenland, 20 juli 2021

Burgemeester en wethouders van Koggenland.

Namens deze,

Dylan Donia

Afdelingshoofd Wonen & Ondernemen

Bezwaarclausule

Wanneer u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u binnen zes weken na de dag

van verzending schriftelijk, per fax of via een digitaal formulier (www.koggenland.nl) bezwaar maken bij het college van burgemeester en wethouders. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en minstens de volgende gegevens bevatten:

 

de naam en het adres van de indiener;

de datum;

een omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt;

de reden(en) waarom bezwaar wordt gemaakt.

 

Een bezwaarschrift schorst niet de werking van het besluit waartegen het gericht is.

Bent u van mening dat er sprake is van spoed omdat het bestreden besluit uw belangen schaadt, dan kunt u bij de sector Bestuursrecht van de rechtbank Noord-Holland

(Postbus 1621, 2003 BR Haarlem) een verzoek om voorlopige voorziening doen.

Naar boven