Gemeente Rotterdam - Straatnaamgeving Hilda Verwey-Jonkerstraat e.a

Namen van straten enz.

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

 

Gelezen het voorstel van de directie Gebieden, Participatie en Stadsarchief, Cluster Dienstverlening van 12 januari 2021 (str.n.cie. nummer D2001-1023);

 

gelet op het ter zake ingekomen ambtsbericht van de Commissie van advies inzake straatnamen en gedenktekens, het advies van de gebiedscommissie Overschie ten aanzien van de punten I. en II., alsmede op de bepalingen van de Straatnamenverordening 2014;

 

besluit:

 

  • I.

    Te benoemen:

    De verbindingen die op de bijgevoegde tekening STR_2020-28 zijn aangeduid met de cijfers 1 tot en met 7 en de cijfers 9 tot en met 12:

     

    • 1.

      ……………………………………………………... Hilda Verwey-Jonkerstraat

    • 2.

      …………………………………………………………. Henny Langeveldstraat

    • 3.

      …………………………………………………….. Willemijn van der Gootpad

    • 4.

      …………………………………………………. Jannie Sanders-Woudstrahof

    • 5.

      ……………………………………………………….. Brigitte van der Werfpad

    • 6.

      ……………………………………………………………. Sameera Moussapad

    • 7.

      ……………………………………………………………….. George Carverpad

    • 8.

      ……………………………………………………………….. Rachel Carsonpad

    • 9.

      ………………………………………………………………. Edward Saidplein

    • 10.

      …………………………………………………………... Hannah Arendtstraat

    • 11.

      …………………………………………………………….. Charles Drewsingel

  • II.

    Te bepalen dat dit besluit met ingang van heden van kracht wordt.

Aldus vastgesteld namens het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam op 12 januari 2021.

De wethouder Handhaving, Buitenruimte, Integratie en Samenleven,

Drs. B. Wijbenga-van Nieuwenhuizen

 

Dit gemeenteblad is uitgegeven op 21 januari 2021 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halve Maanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

 

Toelichting

In de buurt Zestienhoven in Overschie wordt gewerkt aan twee nieuwe onderdelen van het project ‘Park 16Hoven’. Het onderdeel op de locatie Van der Duijn van Maasdamweg heeft de naam ‘Hof van Maasdam’. Binnen het onderdeel ‘Hof van Maasdam’ zijn elf nieuwe straatnamen nodig.

De straatnamen binnen het project ‘Park 16Hoven’ zijn vernoemd naar wetenschappers uit verschillende vakgebieden. De commissie adviseert de elf straatnamen op de locatie Van der Duijn van Maasdamweg te vernoemen naar lokale en internationale wegbereiders in de wetenschap. Van Willemijn van der Goot, de eerste vrouw die promoveerde aan de Nederlandse Handels-Hoogeschool (een voorloper van de Erasmus Universiteit Rotterdam), tot Edward Said, de grondlegger van de postkoloniale studies.

 

  • -

    Hilda Verwey-Jonker (1908-2004) was de eerste afgestudeerde socioloog in Nederland. Al vroeg was ze politiek actief binnen de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) en later de Partij van de Arbeid (PvdA). Ze was de eerste vrouw die in de Sociaal Economische Raad (SER) plaatsnam. Verwey-Jonker streed tegen afschaffing van het arbeidsverbod en de handelsonbekwaamheid van gehuwde vrouwen. In 1978 ontving ze een eredoctoraat van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Het Verwey-Jonker Instituut is naar haar vernoemd.

  • -

    Hendrika Maria in ’t Veld-Langeveld (1926-2004) was vanaf de vroege jaren 1960 één van de eerste lectoren bij de pas gestarte faculteit der sociale wetenschappen. In 1968 werd ze de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Nederlandse Economische Hogeschool, een voorloper van de EUR. Later stapte ze over naar de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

  • -

    Willemijn Hendrika Posthumus-van der Goot (1897-1989) was in 1930 de eerste vrouw die promoveerde aan de Nederlandse Handels-Hoogeschool, een voorloper van de EUR. In 1935 behoorde van der Goot tot de drie oprichtsters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (tegenwoordig Atria). Op de campus van de EUR is het Van der Goot Building naar haar vernoemd.

  • -

    Jansje Antje Rommie Sanders-Woudstra (1917-2008) was de eerste vrouwelijke hoogleraar in het Sophia Kinderziekenhuis, en één van de eerste kinderpsychiaters in Nederland.

  • -

    Brigitte Hendrika Paula van der Werf-Messing (1923-2001) was de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de medische faculteit in Rotterdam. Sinds 1959 was ze verbonden aan het Rotterdamsch Radiotherapeutisch Instituut, een voorloper van de Daniel den Hoedkliniek.

  • -

    Samira Moussa (1917-1952) was een kernfysicus, afkomstig uit Egypte. Ze zette zich in voor het vreedzame gebruik van nucleaire energie en toepassingen van nucleaire technologie, zoals in de medische wetenschap. Haar inzet voor de Atoms for Peace-beweging leidde een jaar na haar dood tot het Atoms for Peace-programma van de Verenigde Staten. Moussa was tevens één van de eerste vrouwen die werkte op een universiteit in het Midden-Oosten.

  • -

    George Washington Carver (1864-1943) was een landbouw-wetenschapper, afkomstig uit de Verenigde Staten. Hij werd in slavernij geboren. Hij ontwikkelde technieken om bodemuitputting tegen te gaan en zette zich in voor de promotie van ecologisme. Vanwege zijn vele ontdekkingen en uitvindingen werd hij in 1941 door het tijdschrift Time geroemd als de “zwarte Leonardo da Vinci”.

  • -

    Rachel Louise Carson (1907-1964) was een Amerikaanse biologe, schrijfster en milieuactiviste. Ze werkte als aquatisch bioloog bij het Amerikaanse ministerie van Visserij. In de jaren vijftig ging ze zich toeleggen op het schrijven van boeken over de natuur. Haar boek Silent Spring, dat in 1962 werd gepubliceerd, wordt gezien als het begin van de milieubeweging in de Verenigde Staten. De publicatie van het boek leidde tot verscherpt toezicht op het gebruik van pesticiden en uiteindelijk, in 1970, tot de oprichting van de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA).

  • -

    Edward Wadie Said (1935-2003) was een Palestijns-Amerikaanse literatuurwetenschapper. Hij werd in 1935 geboren in Jeruzalem in het Brits Mandaat Palestina. Door Saids werk Orientalism wordt hij gezien als de grondlegger van het veld van postkoloniale studies. Said was als prominente wetenschapper van Palestijnse afkomst erg betrokken bij het lot van de Palestijnen en bij het Israëlisch-Palestijnse conflict. Van 1977 tot 1991 was Said onafhankelijk lid van de Palestijnse Raad. Said raakte in opspraak doordat hij in 2000 betrokken was bij het gooien van stenen naar de Israëlisch-Libanese grens. Hij was echter overtuigd van het recht van de Joden om een eigen staat te stichten.

  • -

    Johanna Cohn Arendt (1906-1975) was een Duits-Amerikaanse politiek-filosoof. Ze werd in 1906 geboren in Linden in het Duitse Keizerrijk, als kind van joodse ouders. Arendt wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste politieke denkers van de twintigste eeuw. Haar werken The Origins of Totalitarianism en Eichmann in Jerusalem hebben veel bijgedragen aan de discussie over totalitaire politieke systemen en de rol van individuen.

  • -

    Charles Richard Drew (1904-1950) was een arts en medisch onderzoeker, afkomstig uit de Verenigde Staten. Hij werd geboren in Washington D.C. in de Verenigde Staten, in een Afro-Amerikaans gezin. Zijn pionierende werk op het gebied van bloedtransfusies leidde verbeterde technieken voor het opslaan van bloed en plasma. Samen met het Amerikaanse Rode Kruis zette hij tijdens de Tweede Wereldoorlog de eerste bloedbank op. Vanwege het beleid van het Rode Kruis om bloed van Afro-Amerikanen gescheiden te houden van dat van witte Amerikanen nam hij in 1942 ontslag.

Naar boven