Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening voor de gemeente Den Haag n.a.v. het initiatiefvoorstel Haagse Evenementen vrij van dierenleed van de Partij voor de Dieren

De gemeenteraad van de gemeente Den Haag,

 

in vergadering bijeen d.d. 1 juli 2021,

 

gezien het voorstel van Robert Barker en Robin Smit, Partij voor de Dieren.

 

Besluit:

 

  • I.

    Het college te verzoeken om samen met andere gemeenten de minister van LNV te vragen meer gemeentelijke mogelijkheden te krijgen om het gebruik van dieren als gemeente te kunnen beperken. Het college ook te vragen om via de VNG hiervoor aandacht te vragen.

  • II.

    De APV aan te passen door in artikel 2:25 lid 2 onder sub i het volgende criterium te benoemen: “er bij het evenement geen dieren worden gebruikt los van de dieren die onderdeel uitmaken van de dagelijkse bedrijfsvoering”.

  • III.

    Het college te verzoeken in te gaan op de mogelijkheid om de Verordening straathandel Den Haag 2017 aan te passen door in artikel 2 eerste lid een nieuw criterium onder sub d toe te voegen: zonder vergunning van burgemeester en wethouder indien dieren worden gebruikt”.

  • IV.

    De APV aan te passen door in artikel 2:9 lid 3 onder sub e het volgende criterium te benoemen: “er geen dieren worden gebruikt”.

  • V.

    Het college te verzoeken om eind 2021 de voortgang van de genoemde acties aan de raad mee te delen en specifiek in te gaan op de vraag of het gebruik van dieren in de openbare ruimte in de verschillende situaties, bijvoorbeeld bij het tentoonstellen van papegaaien, vergunningplichtig is. Hierbij wordt het college verzocht om de voor- en nadelen van aanvullende regels in kaart te brengen.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 1 juli 2021.

De griffier, Lilianne Blankwaard-Rombouts en de voorzitter, Jan van Zanen.

Naar boven