Gemeente Twenterand - verkeersbesluit - tijdelijke afsluiting - Schoolstraat tussen Geerdijk en Vroomshoop

Inleiding

Wij ontvingen het verzoek van de provincie Overijssel om het gedeelte van de Schoolstraat tussen huisnummer 17 en Fortwijk tijdelijk af te sluiten voor verkeer. Dit naar aanleiding van noodzakelijke reparaties aan de damwanden van het naastgelegen kanaal Almelo de Haandrik.

WETTELIJK EN REGELGEVEND KADER

Wegenverkeerswet 1994, Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer en RVV.

Artikel 15 WVW vormt de basis voor het nemen van verkeersbesluiten. Artikel 18 van deze wet regelt de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten. Hoofdstuk II van het BABW regelt de handels-wijze voor de totstandkoming van een verkeersbesluit. Artikel 15 lid 1 behelst de plaatsing van ver-keersborden. Artikel 8 van het BABW en artikel 67 van het RVV gaan over het plaatsen en aanbren-gen van onderborden. In het RVV (Reglement Verkeerstekens Verkeersregels) van 1990 staan de verkeersborden specifiek omschreven.

De ondergrond is in eigendom van de provincie Overijssel. De daarop gelegen weg is in beheer van de gemeente. De wegbeheerder is het bevoegd gezag en is daarom bevoegd de weg tijdelijk af te sluiten. Vanwege het spoedeisende karakter is de weg afgezet zonder een verkeersbesluit te nemen. Dit is toegestaan conform de artikelen 34 en 35 van het BABW. Wij nemen het formele besluit nu alsnog. Bijgevoegde brief met een afschrift van het verkeersbesluit wordt gezonden aan GS van provincie Overijssel.

Bevoegdheid

Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd om een verkeersbesluit te nemen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de afdoening van verkeersbesluiten gemandateerd aan de behandelend medewerker onder voorwaarde dat de besluiten niet strijdig zijn met het gemeen-telijk beleid en na paraaf van de verantwoordelijke wethouder. Gelet op het belang en de strekking van dit besluit oefenen wij de bevoegdheid nu zelf uit.

Advisering 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente.

Er is geen bezwaar tegen dit verkeersbesluit.

Motivering en belangen

Ingevolge artikel 21 van het BABW is de verplichting opgenomen om verkeersbesluiten goed te moti-veren. Tevens is in artikel 2 van de WVW 1994 de verplichting opgenomen de belang(en) van het verkeersbesluit te benoemen.

DOELSTELLING EN BELANGEN

De doelstelling van het besluit is gelegen in het ‘verzekeren van de verkeersveiligheid op de weg’ het belang is gelegen in ‘het beschermen van weggebruikers en passagiers’.

Beoordeling

Voor herstel van de damwanden is de inzet van groot materieel noodzakelijk. Dit heeft ook invloed op de bruikbaarheid van de naastgelegen weg. Omdat er te weinig vrij beschikbare ruimte overblijft kan de weg niet gedeeltelijk worden afgezet (waardoor verkeer er nog langs zou kunnen). Daarom is nu gekozen voor volledige afzetting. Er wordt een omleidingsroute ingesteld. Eén en ander gebeurt con-form de bij dit besluit behorende tekeningen. Omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd.

Uitvoering

De weg wordt afgezet middels hekken en bebording. De omleidingsroute wordt aangegeven middels bebording. Naar verwachting zullen de werkzaamheden tot eind oktober 2021 duren.

Eindconclusie 

Omwonenden zijn geïnformeerd. Uit oogpunt van verkeersveiligheid is volledige afzetting noodza-kelijk. Dat hierdoor zal moeten worden omgereden is onvermijdelijk maar aanvaardbaar gelet op alle in geding zijnde relevante belangen.

Besluit

Wij hebben besloten om:

  • 1.

    Over te gaan tot het plaatsen van bebording om een deel van de Schoolstraat tijdelijk af te afsluiten voor de duur van de werkzaamheden aan de damwanden van het naastgelegen kanaal Almelo de Haandrik. Eén en ander conform de bij dit besluit behorende tekeningen.

  • 2.

    Een afschrift van dit besluit te sturen aan GS van provincie Overijssel.

  • 3.

    Het besluit, algemeen bekend te maken en te wijzen op de rechtsbeschermingsmogelijkheden

    op grond van de Algemene wet bestuursrecht.

Vriezenveen, 13 juli 2021

Burgemeester en wethouders van Twenterand,

de secretaris,

de burgemeester,

P.F.G. Rossen

mr. J.C.F. Broekhuizen

Bezwaar

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen 6 weken na de dag waarop het besluit is bekend gemaakt hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand, postbus 67, 7670 AB Vriezenveen.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet tenminste bevatten de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een aanduiding van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden (motivering) van het bezwaar.

Naar boven