Veiligheidsregio Limburg Noord - Noodverordening Hoogwater juli 2021 – gemeente Echt-Susteren

De voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg Noord,

 

OVERWEGENDE

 

dat op basis van informatie van de Veiligheidsregio Limburg Noord tijdelijk extra maatregelen nodig zijn in het kader van het voorkomen van een ernstige verstoring van de openbare orde en/of veiligheid van personen in de gemeente Echt-Susteren;

 

dat het in verband met (een ernstige dreiging van) hoogwater in de gemeenten in Zuid- en Midden-Limburg en de daarop gevolgde maatschappelijke onrust in die gemeenten, er sterke aanwijzingen zijn dat ook in de gemeente Echt-Susteren ernstig rekening dient te worden gehouden met verstoringen van de openbare orde en/of veiligheid en het derhalve noodzakelijk is maatregelen te treffen ter handhaving van de openbare orde en veiligheid;

 

dat ernstige vrees bestaat voor het ontstaan van letsel aan personen en/of schade aan goederen en het ontstaan van (ernstige) wanordelijkheden;

 

dat het in dit verband noodzakelijk is, ter handhaving van de openbare orde en ter beperking van het gevaar voor personen, algemeen verbindende voorschriften te geven voor het grondgebied van de gemeente Echt-Susteren;

 

dat naar aanleiding van bovengenoemde dreiging gewenst is dat hulpverleners en onderzoekers veilig en ongestoord hun werk kunnen doen en dat in verband daarmee het van belang is, dat derden de toegang tot het gebied wordt ontzegd of op afstand worden gehouden;

 

gelet op artikel 176 van de Gemeentewet en artikel 443 Wetboek van Strafrecht en artikel 39 van de Wet Veiligheidsregio’s;

 

 

besluit de volgende NOODVERORDENING vast te stellen:

Artikel 1: Toegang gebied

Het is eenieder, voor zover niet rechtstreeks betrokken bij de hulpverlening of wonend in het gebied, verboden zich te begeven naar of op te houden binnen het in deze verordening aangegeven gebied, het blauwe gebied. (zie plattegrond). Op eerste vordering van de politie dienen onbevoegden zich onmiddellijk te verwijderen van het in deze verordening aangegeven gebied.

Artikel 2: Gedogen werkzaamheden

Rechthebbenden op een (on)roerend goed, gelegen binnen het aangewezen gebied, zijn verplicht - indien de omstandigheden dit vereisen - te gedogen dat werkzaamheden en maatregelen die noodzakelijk zijn in verband met de hulpverlening en/of onderzoek gericht op het voorkomen of beëindigen van verstoringen van de openbare orde, kunnen worden uitgevoerd in of aan hun eigendom en/of gehuurde, dan wel voor opsporingstaken.

Artikel 3: Betreden terreinen en gebouwen

Zo dikwijls de hulpverlening of naleving van enig voorschrift dit vereist, dan wel voor opsporingstaken, wordt aan hen die met de hulpverlening of handhaving van dit voorschrift zijn belast of daaraan moeten meewerken, de bevoegdheid verstrekt al dan niet afgesloten terreinen, ruimten (woningen daaronder inbegrepen) en voer/vaartuigen, desnoods tegen de wil van de eigenaar, bewoner of gebruiker, te allen tijde te betreden of binnen te treden; NB voor zover het woningen betreft met inachtneming van de Algemene wet op het binnentreden.

Artikel 4: Algemene aanwijzingen

Alle aanwijzingen, gegeven door politie en overige hulpverleners, die worden gegeven in het belang van de openbare orde en/of veiligheid van personen en goederen, dienen stipt te worden nagekomen.

Artikel 5 Preventief fouilleren | verboden voorwerpen

Ter controle op het mogelijk bij zich dragen of vervoeren en/of voorhanden hebben van (vuur)wapen(s) en/of munitie en/of andere verboden (gevaarlijke) voorwerpen en/of middelen, dient eenieder binnen het aangewezen gebied toe te staan en medewerking te verlenen aan het op last of vordering van de politie fouilleren aan kleding en/of doorzoeken van tassen, rugzakken, koffers e.d. alsmede vervoersmiddelen (Gemeentewet en WWM).

Artikel 6: Verboden kleding

Het is verboden zich naar of van het aangewezen gebied te begeven, gekleed op een wijze die gezichtsherkenning of identificatie door ambtenaren van politie bemoeilijkt of kan bemoeilijken. Hieronder wordt in ieder geval (niet limitatief) verstaan het dragen van gelaatsbedekkende kleding, capuchons, bivakmutsen, helmen en dergelijke. Mondkapjes in het kader van COVID-19 zijn hiervan uitgezonderd.

Artikel 7: Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 16 juli 2021, 18.00 uur en geldt tot 19 juli 2021, 09.00 uur, of tot het tijdstip waarop door of vanwege de Voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg Noord bekend is gemaakt dat de verordening wordt ingetrokken.

Artikel 8: Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als Noodverordening hoogwater 2021.

Deze verordening is raadpleegbaar via de website van de gemeente en via de website van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

 

Deze verordening is inmiddels, ingevolge artikel 176, lid 2 van de Gemeentewet, ter kennis gebracht van de gemeenteraad, van de commissaris van de Koning, de politiechef van de eenheid Limburg en van de Hoofdofficier van Justitie.

Venlo, 16 juli 2021 (18.00 uur)

Voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg Noord,

A.S. Scholten

Bijlage: Veiligheidsrisicogebied Noodverordening.

Plattegrond behorende bij de Noodverordening Hoogwater juli 2021

 

Naar boven