Verordening van de raad van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de Verordening op de heffing en invordering van leges 2021 in verband met de leges voor het aanvragen van ontheffingen ingevolge de Beleidsregels zone zwaar verkeer Amsterdam 2021 (Eerste wijzigingsverordening Legesverordening Amsterdam 2021)

De raad van de gemeente Amsterdam,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 mei 2021,

gelet op artikel 216 en 229 van de Gemeentewet,

 

besluit:

Artikel I  

De Legestabel 2021, paragraaf 6.6 wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden:

 

6.6 ONTHEFFING RVV VOOR TOEGANG ZONE ZWAAR VERKEER AMSTERDAM 2021

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag als bedoeld in artikel 87 van het RVV voor het rijden in de Zone zwaar verkeer Amsterdam (het gebied waar een zonale geslotenverklaring is ingesteld voor voertuigen en samenstellen van voertuigen met een totaalmassa hoger dan 7,5 ton)

6.6.1

Voor een ontheffing als bedoeld in artikel 3 van de Beleidsregels Zone zwaar verkeer Amsterdam 2021 (dagontheffing zone zwaar verkeer) voor de duur van één dag

€ 25

6.6.2

Voor een ontheffing als bedoeld in artikel 3 van de Beleidsregels Zone zwaar verkeer Amsterdam 2021 (jaarontheffing zone zwaar verkeer) voor de duur van één jaar (twaalf maanden)

€ 120

6.6.3

Voor een ontheffing als bedoeld in artikel 4 van de Beleidsregels Zone zwaar verkeer Amsterdam 2021 (jaarontheffing zone zwaar verkeer met verklaring), voor de duur van één jaar (twaalf maanden)

€ 175

6.6.4

Voor een ontheffing als bedoeld in artikel 5 van de Beleidsregels Zone zwaar verkeer Amsterdam 2021 (routeontheffing), voor de duur van maximaal één jaar (twaalf maanden)

€ 260

6.6.5

Voor een ontheffing als bedoeld in artikel 6 van de Beleidsregels Zone zwaar verkeer Amsterdam 2021 (routeontheffing – breed opgezette wegen), voor de duur van maximaal één jaar (twaalf maanden)

€ 260

Artikel II  

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 oktober 2021.

Artikel III  

Deze verordening wordt aangehaald als Eerste wijzigingsverordening Legesverordening Amsterdam 2021.

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 7 juli 2021

De voorzitter

Femke Halsema

De raadsgriffier

Jolien Houtman

Toelichting  

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 18 mei 2021 het Verkeersbesluit Zone zwaar verkeer en de Beleidsregels Zone zwaar verkeer Amsterdam 2021 vastgesteld. Hiermee heeft het college van burgemeester en wethouders de regels voor zwaar verkeer in de zone zwaar verkeer aangescherpt. Deze regels treden op 1 oktober 2021 in werking.

 

In de zone zwaar verkeer geldt een geslotenverklaring voor voertuigen zwaarder dan 7,5 ton. In de beleidsregels wordt geregeld onder welke voorwaarden voertuigen zwaarder dan 7,5 ton tóch de zone mogen betreden.

 

Met de Beleidsregels Zone zwaar verkeer Amsterdam 2021 wordt een 5-tal ontheffingen geïntroduceerd. Voor deze ontheffingen brengt de gemeente verschillende legestarieven in rekening. De nieuwe ontheffingen en bijbehorende leges reflecteren het verschil in werk dat nodig is voor het behandelen van de aanvragen voor de verschillende ontheffingen. Door het efficiënter inrichten van werkprocessen zijn de leges voor vrijwel alle ontheffingen verlaagd. Alleen voor de routeontheffing is een hoger tarief berekend, omdat hiervoor meerdere gemeentelijke adviseurs nodig zijn.

Naar boven