Eerste wijziging Havenverordening Papendrecht 2020

De raad van de gemeente Papendrecht,

 

Gelezen het voorstel van het college van 20 april 2021,

 

Gelet op de Gemeentewet artikelen 147 en 149,

 

Overwegende dat:

  • dat het naar aanleiding van recente ontwikkelingen en nieuwe inzichten wenselijk is de Havenverordening Papendrecht 2020 op enkele punten aan te passen;

  • de Havenverordening Papendrecht 2020 dient ter bevordering van een goed havenbeheer, daaronder begrepen de ordening, de veiligheid en het milieu van de haven en de omgeving van de haven, en de kwaliteit van de dienstverlening in de haven;

 

Besluit vast te stellen:

 

Eerste wijziging van de Havenverordening Papendrecht 2020

 

Artikel I

De Havenverordening [gemeente] 2020 wordt als volgt gewijzigd.

 

A.

Artikel 1.1 wordt als volgt gewijzigd:

  • a.

    in de begripsomschrijving “dienstverlenend schip” wordt onder a na “schoonmaken” de volgende tekst toegevoegd: , zowel open, gesloten als anderszins;

  • b.

    in de begripsomschrijving “ontgasvoorziening” wordt na “laad- en losleidingen” de volgende tekst toegevoegd: of tijdens de overslag van gevaarlijke of schadelijke stoffen.

 

B.

In artikel 3.2 wordt achter “categorieën van schepen zich” de volgende tekst ingevoegd: wel of.

 

C.

In het tweede lid van artikel 3.4, onderdeel a, wordt na de tekst “10 meter,” het woord “en” vervangen door: of.

 

D.

In het eerste lid van artikel 3.7, onderdeel c, wordt achter “schade toebrengt” de volgende tekst ingevoegd: of schade kan toebrengen.

 

E.

Artikel 4.7 wordt als volgt gewijzigd:

  • a.

    voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

  • b.

    in het eerste lid onderdeel c wordt de volgende verwijderd: door het college vastgesteld;

  • c.

    er wordt een lid toegevoegd, luidende: 2. Het plan van aanpak wordt vastgesteld door het college. Eenieder is verplicht zich te houden aan het vastgestelde plan van aanpak.

 

F.

Het eerste lid, onderdeel b, van artikel 5.2 komt te luiden: het schip van de haveninfrastructuur gebruik maakt, heeft gemaakt of zal maken tijdens, kort voor of kort na, het lossen, het laden, het schoonmaken van ladingtanks of sloptanks of om te bunkeren.

 

G.

Artikel 5.4, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

  • a.

    in onderdeel a, sub 1, vervalt de tekst: , of ;

  • b.

    onderdeel a, sub 2, komt te luiden: een inerte atmosfeer bevatten, of;

  • c.

    in onderdeel a wordt na sub 2 een sub 3 ingevoegd, luidende: 3°. maximaal 20% van de laagste explosiegrens brandbare dampen bevat en gesloten blijven, of;

  • d.

    in onderdeel b wordt de tekst “of alleen schadelijke stoffen” vervangen door: schadelijke stoffen die geen gevaarlijke stoffen zijn.

 

H.

In artikel 5.5 wordt in onderdeel a, sub 2, de tekst “vaste locatie” vervangen door de volgende tekst: inrichting.

 

I.

In het eerste lid van artikel 5.6 wordt na de tekst “artikel 5.4, tweede lid,” de volgende tekst ingevoegd: onderdeel a, onder 2° en 3°.

 

J.

In artikel 8.1 wordt de tekst van de bestaande titel vervangen door: Bunkeren

K.

In artikel 8.5 wordt de tekst van de bestaande titel vervangen door: Hulpstoffen

 

Artikel II

De Bijlage: Toelichting op de Havenverordening Papendrecht 2020 wordt gewijzigd als volgt:

A.

Aan de toelichting op artikel 1.1 Begripsomschrijvingen wordt de volgende verduidelijking toegevoegd:

  • a.

    tussen “Scheepsafval” en “Zeeschip” wordt de volgende tekst toegevoegd:

Vluchtige organische stoffen

Hierbij wordt onder een organische verbinding een verbinding verstaan die ten minste het element koolstof bevat en daarnaast nog één of meer van de volgende elementen: waterstof, halogenen, zuurstof, zwavel, fosfor, silicium of stikstof, met uitzondering van koolstofoxiden, anorganische carbonaten en bicarbonaten;

  • b.

    aan de toelichting op de definitie van “Ontgasvoorziening” wordt na de tekst “mobiele locatie (bijvoorbeeld op een schip) plaatsvinden.” de volgende tekst ingevoegd: Een ontgasvoorziening kan ook ingezet worden voor het afvangen van dampen tijdens de overslag van schadelijk of gevaarlijke stoffen waarvoor een aansluiting op een dampretourleiding is vereist.

 

B.

De toelichting bij artikel 3.2 wordt in zijn geheel vervangen door de navolgende tekst:

Dit artikel regelt in het algemeen dat het college bevoegd is gebieden aan te wijzen waar bepaalde typen schepen zich wel of niet mogen bevinden. Dat kan ook voor een bepaalde periode zijn. Het college kan bijvoorbeeld besluiten om pleziervaartuigen uit havenbekkens te weren.

 

C.

In de toelichting van artikel 3.11 wordt na de tekst “of de kielspeling ” de volgende tekst toegevoegd: Onder nautisch gebruik wordt niet verstaan: operationele handelingen zoals het overslaan van lading, het bunkeren van een schip of het ligplaats mogen nemen van een schip op basis van de eigenschappen van de lading.

 

D.

In de toelichting van artikel 4.5 komt de tekst in de laatste zin van de tweede alinea “en het bedrijfsklaar hebben van een schip” te vervallen.

 

E.

In de toelichting van Artikel 4.7 wordt de volgende alinea toegevoegd: In het plan van aanpak ligt een grote verantwoordelijkheid bij de gassingsleider. Door in het tweede lid de verantwoordelijkheid voor de naleving van het plan aanpak bij “eenieder” neer te leggen is het mogelijk om de persoon aan te spreken die de werkzaamheden op basis van het plan van aanpak ook daadwerkelijk uitvoert of laat uitvoeren.

 

F.

In de toelichting van artikel 5.6 wordt de zin “De verklaring van een gasdeskundige is dus altijd nodig.” vervangen door de volgende zin: De verklaring van een gasdeskundige is nodig wanneer de gevaareigenschappen van de lading niet op voorhand, voor binnenkomst haven, bepaald kunnen worden door de havenmeester.

 

G.

In de toelichting van artikel 8.1 wordt tekst van de bestaande titel vervangen door: Bunkeren.

 

Artikel III

Deze verordening wordt geplaatst in het gemeenteblad en treedt in werking de dag na publicatie.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 3 juni 2021,

de griffier, de voorzitter,

C.G.M. Bus, A.J. Moerkerke

Naar boven