Nadere regels subsidies gemeente Groningen Subsidieregeling Jeugd expertise netwerk Noord-Nederland (JENN)

Het college van burgemeester en wethouders van Groningen;

 

Gelet op:

  • -

    artikel 3 van de Algemene subsidieverordening gemeente Groningen 2019

BESLUIT:

 

vast te stellen de volgende Nadere regel tot wijziging van de Nadere regels subsidies gemeente Groningen

Artikel I Nadere regels

A.

In hoofdstuk 3 (Jeugd en Onderwijs) komt na paragraaf 3:18 aansluitend op artikel 3:92 een nieuwe paragraaf 3.19 luidende als volgt:

Paragraaf 3.19 Subsidieregeling Jeugd expertise netwerk Noord-Nederland (JENN)

Artikel 3:93 Begripsbepalingen

Jeugd expertise netwerk Noord-Nederland (verder genoemd: JENN)

 

Het JENN heeft drie verschillende functies:

  • 1.

    Consultatie en advies

  • 2.

    Organiseren van hulp

  • 3.

    Kennis- en leerfunctie

Deze functies zijn beschreven en toegelicht in de kamerbrief van 17 juni 2020 VWS kenmerk 1700326-20496.

Artikel 3:94 Doel van de subsidieregeling

De gemeente Groningen is voor de jeugdregio’s Groningen, Friesland en Drenthe in de ‘Regeling specifieke uitkering opzet expertisecentra jeugdhulp 2020’ aangewezen als coördinerend gemeente voor de opzet en realisatie van het bovenregionale jeugdexpertisenetwerk. Om dit netwerk op te zetten is een projectteam en een bestuurlijk overleg opgericht met deelnemers vanuit gemeenten en verschillende jeugd(hulp) expertisegebieden.

Om invulling te geven aan de doelstelling van het netwerk en die bijdragen aan de ambities ‘geen kinderen tussen wal en schip: 0 zoekende jeugdigen, ouders en professionals met een vraag naar expertise en passende zorg’ worden middelen verstrekt aan initiatieven die vallen binnen de functies 2. en 3.

 

Bij ‘organiseren van hulp’, gaat het om een tijdelijke en eenmalige bijdrage in de (ontwikkel-, onderzoeks- en pilot)kosten van een initiatief dat bijdraagt aan de doelstellingen van het netwerk. Een initiatief kan zijn een nieuwe of innovatieve voorziening/dienst voor jeugdigen met een complexe zorgvraag.

 

Het gaat nadrukkelijk niet om het financieren van zorg voor individuele casussen. Voor advies, consultatie en maatwerkoplossingen is wel geld gereserveerd binnen het JENN. Dit wordt niet uitgegeven via deze subsidieregeling, maar is gekoppeld aan de drie provinciale expertiseteams. Dat is de geeigende route voor specifieke casuistiek. De besluitvorming over het aanwenden van middelen in dit kader vindt plaats in het bovenregionaal overleg van de voorzitters van de drie regionale expertiseteams.

 

Bij de kennis- en leerfunctie gaat het om een bijdrage aan initiatieven die bijdragen aan het ontwikkelen van kennis (bijvoorbeeld onderzoek of monitoring), het delen ervan of aan het toepassen van kennis. Dit alles in het licht van de doelstelling van het JENN.

 

Deze subsidieregeling stimuleert initiatieven en (bovenregionale) expertise netwerken in noord nederland zodat aan jongeren die kampen met zeer complexe en meervoudige problematiek voor wie binnen de bestaande zorginfrastructuur geen passende oplossing voorhanden is, adequaat op maat hulp en ondersteuning kan worden gegeven (domein overschrijdende oplossingen).

 

De subsidieregeling is aanvullend op de reeds lopende initiatieven, in het verlengde en als aanvulling op de gemeentelijke zorgplicht uit de Jeugdwet en als uitwerking van bovengenoemde kamerbrief van 17 juni 2020.

Artikel 3:95 Doelgroep

Jongeren tot 23 jaar met weinig voorkomende ernstige psychiatrische en anderszins complexe problematiek voor wie gespecialiseerde hulp nodig is en die nu geen passende zorg krijgen. Zie hiertoe https://jennoord.nl/ onder documenten: ‘doelgroep en knelpunten per doelgroep’.

Het gaat hierbij om passende zorg voor de doelgroep afkomstig uit Drenthe, Friesland en Groningen.

Artikel 3:96 Subsidiabele kosten

  • 1.

    In aanmerking voor subsidie komen initiatieven gerelateerd aan de functies 2. en 3. , die bijdragen aan een oplossing voor de problematiek en de ambitie van het JENN, zoals:

    • a.

      Ontwikkelkosten zoals kosten voor het toerusten/trainen van (pleeg)ouders, vrijwilligers en professionals, coördinatiekosten en kosten voor keurmerken/verplichte registraties.

    • b.

      Opstartkosten/aanloopkosten in verband met het nog niet op de volledige inzet kunnen draaien vanaf het startmoment.

    • c.

      Kosten in verband met de kennis en leerfunctie

  • 2.

    Start en eerste bestedingen dienen plaats te vinden in 2021. Uiterlijk 31 december 2022 moeten de toegekende middelen zijn aangewend.

    Reguliere zorgfinanciering valt buiten deze regeling (zie ook 3:97 lid j).

Artikel 3:97 Subsidievoorwaarden

  • 1.

    De toetsingscriteria voor de functie ‘organiseren van hulp’ luiden:

    • a.

      Het initiatief draagt bij aan de geformuleerde doelstelling ‘Geen kinderen tussen wal en schip: 0 zoekende jeugdigen, ouders en professionals met een vraag naar expertise en passende zorg’ en het biedt een oplossing voor een of meer van de genoemde knelpunten in de zorg, de doelgroepen of de ‘knoppen’ uit de 0-plaat (zie https://jennoord.nl/ voor de inventarisatie knelpunten en doelgroepen en 0-plaat)

    • b.

      Het initiatief speelt in op een actuele (zorg)vraag waar onvoldoende passend aanbod voor is binnen de bestaande contractering (bijv. een nieuw aanbod of een nieuwe combinatie van bestaande).

    • c.

      Het initiatief draagt bij aan continuïteit in de zorg aan de genoemde doelgroepen (bijvoorbeeld door betere samenwerking in de keten of door bieden van betere aansluitend zorgaanbod)

    • d.

      Het initiatief zorgt ervoor dat deze kinderen een passend aanbod (zorg en/of woonplek) krijgen.

    • e.

      Het initiatief is nieuw of vernieuwend in het zorglandschap.

    • f.

      Er is een beschrijving van het initiatief beschikbaar waarin duidelijk is beschreven wat het initiatief inhoudt, voor wie het is bedoeld, omvang van de doelgroep, wat de kosten zijn (financiële onderbouwing van de kosten inclusief inzicht in co-financiering) en wat de de beoogde effecten zijn en hoe deze worden gemonitord.

    • g.

      Vooraf wordt onderzocht of er vergelijkbare initiatieven in de 3 regio’s zijn. Als dat het geval is, wordt toegelicht wat het initiatief hieraan toevoegt, hoe verbinding kan worden gemaakt en hoe kennis uit vergelijkbare initiatieven aan elkaar wordt verbonden.

    • h.

      In de opzet en uitvoering van het initiatief wordt meegenomen wat en hoe de drie regio’s kunnen leren van het initiatief (overdraagbaarheid).

    • i.

      De aanvragende partij maakt zichtbaar dat zij beschikt over de benodigde expertise voor het initiatief.

    • j.

      De financiële bijdrage is incidenteel van van aard, waarbij besteding start in 2021 en door mag lopen tot uiterlijk 31 december 2022. In de aanvraag wordt aangegeven hoe de financiering in de toekomst zal plaatsvinden uit reguliere middelen.

  • 2.

    de toetsingscriteria voor de kennis- en leerfunctie luiden:

    • a.

      Voorstel past binnen de geformuleerde doelstelling ‘Geen kinderen tussen wal en schip: 0 zoekende jeugdigen, ouders en professionals met een vraag naar expertise en passende zorg’ en sluit aan bij een of meer van de genoemde knelpunten in de zorg, de doelgroepen of de ‘knoppen’ uit de 0-plaat (zie https://jennoord.nl/ voor de inventarisatie knelpunten en doelgroepen en 0-plaat).

    • b.

      Er is een beschrijving waarin duidelijk is beschreven wat het initiatief inhoudt, voor wie het is bedoeld, omvang van de doelgroep, wat de kosten zijn (financiële onderbouwing van de kosten incl. inzicht in de inzet van reguliere financiering en bijdrage aanvragende partners) en de opbrengsten.

    • c.

      Vooraf wordt onderzocht of er vergelijkbare initiatieven in de 3 regio’s zijn. Als dat het geval is, wordt toegelicht wat het initiatief hieraan toevoegt.

    • d.

      In de opzet en uitvoering van het initiatief wordt meegenomen wat en hoe de 3 regio’s kunnen leren van het initiatief (overdraagbaarheid).

Artikel 3:98 Aanvraag- en beoordelingsprocedure

  • 1.

    Schriftelijke aanvragen kunnen worden ingediend tot 17 september 2021, welke geldt als uiterste datum;

  • 2.

    Er kan subsidie worden aangevraagd voor de functie ‘organiseren van hulp’ en/of voor de kennis- en leerfunctie;

  • 3.

    Bij de aanvraag dient gebruik te worden gemaakt van het daartoe beschikbaar gestelde aanvraagformulier,op te vragen bij info@jennoord.nl.

  • 4.

    Uit alle ontvankelijke (complete) aanvragen maakt het college op advies van het projectteam JENN een selectie welke aanvragen in aanmerking komen voor subsidie.

  • 5.

    De selectie vindt plaats door te toetsen aan de in artikel 3:94 omschreven doelstelling.

  • 6.

    Deze toetsing wordt uitgevoerd door een team van deskundigen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een wegingskader met puntenstelsel, waarbij per onderdeel een score wordt toegekend van 1 tot maximaal 5 punten.

  • 7.

    Indien na weging en selectie blijkt dat meerdere aanvragen als positief worden beoordeeld en overschrijding van het subsidiebudget dreigt, wordt een nadere kwalitatieve rangordening gemaakt op basis van impact en effectiviteit, dan wel dat een initiatief wordt voorgedragen om in aanmerking te komen voor subsidieverstrekking in een volgend(e) subsidieperiode c.q. begrotingsjaar.

Artikel 3:99 Budget-/subsidieplafond en verdeelregel

  • 1.

    Het subsidieplafond van deze regeling is gelijk aan het bedrag dat in de daartoe geldende begroting van 2021 is opgenomen

  • 2.

    Per aanvraag is maximaal € 250.000,- beschikbaar.

Artikel 3:100 Subsidieaanvragen tot € 5000,-

  • 1.

    Voor subsidieaanvragen van ‘geringe omvang’ tot een bedrag van € 5000,- geldt een afwijkende beoordelingsprocedure; er wordt niet getoetst op de criteria ‘bijdragen aan contiuiteit van zorg’ en ‘beschrijving van structurele/reguliere bekostiging’. Het initiatief dient bij te dragen aan de ambitie van JENN (0-plaat: https://jennoord.nl/)

  • 2.

    Bij de aanvraag kan volstaan worden met een korte inhoudelijke beschrijving van de plannen/ het initiatief, een en ander voorzien van een begroting. Gebruik wordt gemaakt van het aanvraagformulier ‘subisidieaanvragen tot € 5.000,- op te vragen bij info@jennoord.nl

  • 3.

    De indiener van een positief gewogen subsidieaanvraag, kan door het projectteam JENN worden uitgenodigd presentatie te geven.

  • 4.

    Op deze subsidieaanvragen is artikel 15 van de Algemene subsidieverordening gemeente Groningen (ASV) van toepassing.

  • 5.

    Voor deze subsidieaanvragen, die gedurende het lopende jaar ingediend kunnen worden, geldt per kalenderjaar een subsidieplafond van € 50.000,-; Inngeval van budgetoverschrijding geldt als regel de volgorde van binnenkomst.

Artikel 3:101 Tijdelijke nadere regel

Deze nadere regel geldt tot en met 31 december 2022 en is gerelateerd aan middelen die in 2020/ 2021 beschikbaar zijn gesteld.

Artikel 3:102 Bevoegdheid college

Op grond van bijzondere omstandigheden kan het college gemotiveerd afwijken van een van bovenstaande bepalingen.

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na de bekendmaking.

 

Gedaan te Groningen in de collegevergadering van 6 juli 2021,

De burgemeester,

Koen Schuiling

De secretaris,

Christien Bronda

Naar boven