Gemeente Rotterdam - Wijziging Subsidieregeling Scholingsfonds Rotterdam 2021

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van de concerndirecteur van cluster Werk & Inkomen van 6 juli 2021; registratienummer 21bb009016;

 

gelet op de artikelen 3, derde lid, 4, 6, derde lid, 8 en 12a, 13, vierde lid, van de Subsidieverordening Rotterdam 2014;

 

overwegende, dat:

  • -

    de gemeente Rotterdam, met een relatief laagopgeleide beroepsbevolking, de mogelijkheden voor Rotterdammers wil uitbreiden om zich te scholen als gevolg van de veranderde arbeidsmarkt, mede door de coronacrisis;

  • -

    de gemeente Rotterdam daarvoor inzet op het mogelijk maken van het volgen van scholing om de kansen op een baan of werkbehoud voor deze laagopgeleide beroepsbevolking op de arbeidsmarkt te vergroten;

besluit:

 

Artikel I

De Subsidieregeling Scholingsfonds Rotterdam 2021 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 4 komt te luiden:

 

Artikel 4 Doelgroep

  • 1.

    Subsidie wordt tot en met 31 juli 2021 alleen verstrekt aan een natuurlijke persoon, die op het moment van de aanvraag aantoonbaar woonachtig is in Rotterdam en:

    • a.

      recht heeft op een uitkering op grond van de Participatiewet dan wel het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004;

    • b.

      een uitkering ontvangt op grond van de Werkloosheidswet; of

    • c.

      schoolverlater is en een mbo-opleiding in 2020 of 2021 succesvol heeft afgerond in een sector die niet kansrijk is.

  • 2.

    Subsidie wordt vanaf 1 augustus 2021 alleen verstrekt aan een natuurlijke persoon, die op het moment van de aanvraag:

    • a.

      aantoonbaar woonachtig is in Rotterdam;

    • b.

      achttien jaar of ouder is en de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a van de Algemene Ouderdomswet, nog niet heeft bereikt; en

    • c.

      geen uitkering ontvangt op grond van de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers of de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen met uitzondering van een uitkering op grond van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004, of de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers.

  • 3.

    Aan de natuurlijke persoon, bedoeld in het tweede lid, met een uitkering op grond van de Werkloosheidswet van het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen wordt alleen subsidie verstrekt als er geen beroep gedaan kan worden op de Scholingsregeling WW van het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen.

B.

Artikel 5, tweede lid, onderdeel a, komt te luiden:

 

  • 2.

    De kosten komen voor subsidie in aanmerking als de scholing voldoet aan de volgende eisen:

    • a.

      het betreft scholing tot en met MBO-niveau 4, of, vanaf 1 augustus 2021:

      • 1°.

        scholing op hbo-niveau met een leer-werktraject dan wel een baangarantie; of

      • 2°.

        een Associate degree opleiding;

C.

Artikel 7, eerste lid, komt te luiden:

 

  • 1.

    Voor subsidieverlening op grond van deze subsidieregeling geldt:

    • a.

      voor de periode van inwerkingtreding van deze subsidieregeling tot en met 31 juli 2021 een subsidieplafond van € 3.000.000;

    • b.

      voor de periode van 1 augustus 2021 tot en met 31 december 2021 een subsidieplafond van € 5.000.000.

D.

Artikel 8 komt te luiden:

 

Artikel 8 Eisen aan de aanvraag

  • 1.

    Een aanvraag wordt ingediend met een digitaal aanvraagfomulier via de link op www.rotterdam.nl.

  • 2.

    De aanvrager legt bij zijn aanvraag de volgende gegevens over:

    • a.

      een advies van het LeerWerkLoket dat ten minste de volgende elementen bevat:

      • 1°.

        noodzakelijkheid voor de aanvrager om zich te scholen;

      • 2°.

        leerbaarheid van de aanvrager;

      • 3°.

        welke scholing de aanvrager wil volgen, inclusief startdatum en looptijd en tot welk diploma of certificaat de afgeronde scholing leidt;

      • 4°.

        arbeidsmarktrelevantie van de scholing en tot welke kansrijke sector deze scholing behoort dan wel, als deze buiten een kansrijke sector valt, of er sprake is van een baangarantie;

      • 5°.

        of de scholing:

        • -

          erkend is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, NRTO, dan wel door een branche of sector; of

        • -

          is opgenomen in het NLQF-register;

      • eventuele voorliggende voorzieningen ten aanzien van de kosten van de gewenste scholing;

      • 7°.

        vermelding of het een volgend leerjaar betreft;

    • b.

      een factuur, dan wel opgave of verklaring of een door het LeerWerkLoket opgevraagde offerte van de opleider of scholingsinstantie waar de scholing gevolgd gaat worden, met betrekking tot de kosten van de scholing;

    • c.

      een afwijzend besluit dan wel verklaring van het UWV, indien een WW-uitkering wordt ontvangen, dat er geen vergoeding van de scholingskosten uit de Scholingsregeling WW van het UWV komt.

  • 3.

    Indien de subsidieaanvrager voor dezelfde begrote kosten ook subsidie of een andere financiële bijdrage heeft aangevraagd of zal gaan aanvragen bij een ander bestuursorgaan of rechtspersoon, doet hij daarvan mededeling in de subsidieaanvraag, onder vermelding van de stand van zaken van de beoordeling van die andere aanvraag.

E.

Artikel 9, eerste lid, komt te luiden:

 

  • 1.

    Aanvragen kunnen worden ingediend:

    • a.

      vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 juli 2021 door een persoon uit de doelgroep, bedoeld in artikel 4, eerste lid;

    • b.

      vanaf 1 augustus 2021 tot en met 31 december 2021 door een persoon uit de doelgroep, bedoeld in artikel 4, tweede lid.

G.

Artikel 10 komt te luiden:

 

Artikel 10 Aanvullende weigeringsgronden

Naast de in de Algemene wet bestuursrecht en de Subsidieverordening Rotterdam 2014 genoemde weigeringsgronden kan de subsidie geheel of gedeeltelijk worden geweigerd als:

  • a.

    de aanvrager in het lopende kalenderjaar al eerder het maximale subsidiebedrag heeft ontvangen op grond van deze subsidieregeling, uitgezonderd in de situatie van artikel 9, vijfde lid;

  • b.

    de aanvrager op grond van een andere regeling voor een vergoeding, tegemoetkoming dan wel een subsidie in aanmerking kan komen die de kosten dekt.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na publicatie in het gemeenteblad.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van 6 juli 2021.

 

De secretaris,

V.J.M. Roozen

 

De burgemeester,

A. Aboutaleb

Aldus vastgesteld in de vergadering van 6 juli 2021.

De secretaris,

V.J.M. Roozen

De burgemeester,

A. Aboutaleb

 

Dit gemeenteblad is uitgegeven op 7 juli 2021 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

 

Toelichting

Algemeen

Per 1 augustus 2021 wordt de doelgroep van deze Subsidieregeling uitgebreid tot iedere Rotterdammer die een opleiding wil volgen die noodzakelijk is voor een baan op de arbeidsmarkt. Dit kan gaan om personen die werken of werkloos zijn. De doelgroep is breed gemaakt om zoveel mogelijk personen die getroffen zijn door de coronacrisis een kans te geven zich te om-, her- of bijscholen om te voorkomen dat zij werkloos worden dan wel te lang werkloos blijven.

 

Artikelsgewijs

Artikel I

A

In artikel 4, tweede en derde lid, is de doelgroep voor de periode van 1 augustus 2021 tot en met 31 december 2021, ten opzichte van de doelgroep tot en met 31 juli 2021, uitgebreid tot iedere Rotterdammer.

Wel zijn personen met een uitkering op grond van de Participatiewet, IOAW en IOAZ nu uitgesloten in het tweede lid, onder c. Zij kunnen via hun werkconsulent een noodzakelijke opleiding gaan volgen via een andere interne route. Tot de personen met een uitkering op grond van de Participatiewet worden hierbij niet begrepen de personen met een Bbz -of een Tozo-uitkering. Juist ook voor deze personen kan in de huidige corona tijd een opleiding nodig zijn als men een bedrijf niet meer draaiende kan houden en men zich wil omscholen.

Personen met een WW-uitkering kunnen wel een subsidie krijgen op grond van deze regeling als duidelijk is, door middel van een afwijzingsbesluit dan wel een verklaring van het UWV, dat de gevraagde opleiding niet kan worden vergoed uit het Scholingsregeling WW van het UWV.

 

B

In artikel 5, tweede lid, onderdeel a, is de reikwijdte van de opleidingen waarvoor subsidie kan worden verkregen uitgebreid ten opzichte van de situatie vóór 1 augustus 2021. Niet alleen scholing tot en met mbo-niveau 4 is nu subsidiabel maar ook opleidingen op hbo-niveau die een leer-werktraject betreffen dan wel een baangarantie hebben.

Daarnaast bestaat nu ook de mogelijkheid een tweejarige Associate degree (hbo-)opleiding te gaan volgen.

 

D

In artikel 8 is in het eerste lid de tekst aangepast. De aanvraag loopt via een digitaal aanvraagformulier via een link op www.rotterdam.nl. De kans bestaat dat in de komende periode de aanvraag mogelijk niet meer via het subsidieloket van de gemeente Rotterdam gaat maar via een ander systeem dat speciaal voor deze regeling gebruikt gaat worden. Wel zal geregeld worden dat de aanvraag via www.rotterdam.nl gedaan kan worden.

 

De tekst is aangepast om deze mogelijkheid te bieden en ook de huidige situatie af te dekken, waarbij ook een link op www.rotterdam.nl staat om de aanvraag in te dienen.

 

Er is verder aangegeven in een nieuw onderdeel c dat als iemand een WW-uitkering heeft, deze persoon een afwijzingsbesluit dan wel verklaring van het UWV moet overleggen dat de scholing niet vergoed wordt uit het Scholingsbudget van het UWV.

 

Daarnaast is een derde lid toegevoegd, waarin is aangegeven dat de persoon in de aanvraag moet aangeven of hij een beroep heeft gedaan of zal doen op een andere regeling (landelijk of anderszins) om in de kosten van de scholing te voorzien.

 

E

In artikel 9 is nu ook de tweede aanvraagperiode aangegeven waarvoor de nieuwe uitgebreide doelgroep geldt.

 

F

In artikel 10 is alleen de tekst in de aanhef aangepast om aan te geven waarop de aangegeven weigeringsgronden een aanvulling zijn.

 

Naar boven