Inspraakmogelijkheid op de Verordening tot wijziging van de Havenverordening Dordrecht (eerste wijziging)

 

 

Het college heeft op 6 juli 2021 besloten om een concepttekst van paragraaf 11 van de Havenverordening Dordrecht ter inzage te leggen, zodat een ieder kan zijn mening hierover kan indienen.

 

Waarom een paragraaf 11 en wat staat er in deze nieuwe paragraaf 11 van de Havenverordening?

In juni 2020 heeft de gemeenteraad van Dordrecht de Beleidsvisie Dordtse Binnenhavens vastgesteld. Bij het vaststellen is aangegeven dat lokale zaken die uit de beleidsvisie voortvloeien middels een eerste wijziging worden toegevoegd aan de havenverordening Dordrecht.

In de Beleidsvisie Dordtse Binnenhavens wordt invulling gegeven aan het gebruik van de havens van Dordrecht. Daarbij wordt onder meer aandacht besteed aan de aantrekkelijkheid van de havens, het maritiem toerisme en de beleving van het water in de stad. Daarbij wordt ook ingezet op een toename van recreatie op het water door passagiersvaart en verhuur van vaartuigen ten behoeve van dagrecreatie en de mogelijkheid tot het wonen op het water.

Omdat de ruimte op het water in de Dordtse binnenstad beperkt is en omdat het wenselijk is om het gebruik van het water op een veilige manier mogelijk te maken, wordt voorgesteld om een nieuwe paragraaf met enkele artikelen toe te voegen aan de havenverordening. De artikelen 11.1, 11.2 en 11.3 dienen derhalve ter regulatie van rondvaarten, de verhuur van vaartuigen en het veilig in- en ontschepen van passagiers.

Daarnaast wordt met het artikel 11.4 voor woonschepen de mogelijkheid opgenomen om op basis van de havenverordening een ligplaatsvergunning voor bepaalde tijd toe te kennen voor varende schepen die hoofdzakelijk worden gebruikt als woonverblijf op de daarvoor geschikte locaties. In de havenverordening is voor een vergunning een termijn opgenomen van 5 jaar of onbepaalde tijd. Om de vergunninghouder meer zekerheid te geven dan een korte periode van 5 jaar en gelet op het feit dat het onwenselijk is om een vergunning voor een ligplaats voor onbepaalde tijd te verlenen is in dit artikel de mogelijkheid opgenomen om voor een periode van 20 jaar deze vergunning te verlenen.

 

Geef uw mening op de concept tekst van paragraaf 11 van de Havenverordening Dordrecht.

De Verordening tot wijziging van de Havenverordening Dordrecht (eerste wijziging) ligt vanaf van maandag 12 juli 2021 tot en met zondag 30 september 2021 ter inzage zodat belanghebbenden hun mening daarover kunnen geven. Op basis van deze meningen kan de ontwerptekst nog aangepast worden. Het college neemt daarna het definitieve besluit om de gemeenteraad te vragen de Verordening tot wijziging van de Havenverordening Dordrecht (eerste wijziging) vast te stellen.

U treft de ontwerptekst hieronder aan, maar deze ligt ook ter inzage in de hal van het Stadskantoor, Spuiboulevard 300 in Dordrecht.

 

U kunt uw zienswijze sturen naar:

Gemeente Dordrecht

Cluster Ruimtelijke Kwaliteit

Team Constructies & Havens

Postbus 8

3300 AA Dordrecht

of mailen naar gemeentebestuur@dordrecht.nl

 

Voor meer informatie over het onderwerp van kunt u contact opnemen met het team Constructies & Havens, tel: 14078, gemeentebestuur@dordrecht.nl.

 

 

Bijlage: ontwerptekst van de Verordening tot wijziging van de Havenverordening Dordrecht (eerste wijziging).

 

Verordening tot wijziging van de Havenverordening Dordrecht (eerste wijziging)

 

De RAAD van de gemeente Dordrecht;

 

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van << DATUM NOG IN TE VULLEN>> inzake wijzigen van de Havenverordening Dordrecht (eerste wijziging);

 

overwegende, dat het ten behoeve van de uitvoering van de Beleidsvisie Dordtse Binnenhavens wenselijk is om enkele artikelen aan de Havenverordening Dordrecht toe te voegen;

 

gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet;

 

b e s l u i t :

 

vast te stellen de navolgende Verordening tot wijziging van de Havenverordening Dordrecht (eerste wijziging)

 

Artikel I

Aan Havenverordening Dordrecht wordt bij de 1e wijziging de artikelen onder C. toegevoegd. Ten behoeve van deze artikelen worden onder A. en B. de volgen de wijzigingen doorgevoerd.

 

A. Artikel 1.1 wordt ten behoeve van artikel 11.4 als volgt gewijzigd:

a. de begripsomschrijving "varend woonschip" wordt toegevoegd met de tekst "varend woonschip: een schip, niet zijnde een object dat direct of indirect met de grond verbonden is, dat hoofdzakelijk wordt gebruikt als woonverblijf en waarmee met enige regelmaat gevaren wordt."

 

B. Artikel 1.7 wordt ten behoeve van artikel 11.4 als volgt gewijzigd:

in het artikel wordt onder lid 2. de tekst toegevoegd: " tenzij in deze verordening anders is bepaald."

 

C. In paragraaf 11 worden de volgende artikelen toegevoegd:

11.1 Personenvervoer over water

  • 1.

    Het is verboden om zonder een vergunning van het college en zonder op een door het college aangegeven locatie het vervoer van personen per schip te exploiteren, wanneer het vaste punt van afvaart in de gemeente ligt.

  • 2.

    Aan de vergunning kunnen voorschriften en beperkingen worden verbonden, die betrekking hebben op:

    • a.

      de locatie waarop het in- en ontschepen van passagiers en provianderen plaatsvindt;

    • b.

      duurzaamheidsaspecten zoals het gebruik van schone brandstoffen en schone motoren.

 

11.2 Verhuurbedrijf

  • 1.

    Het is verboden om zonder een vergunning van het college en zonder op een door het college aangegeven locatie een bedrijf tot het verhuren van pleziervaartuigen te exploiteren.

  • 2.

    Aan de vergunning kunnen voorschriften en beperkingen worden verbonden, die betrekking hebben op:

    • a.

      de locatiebepalingen;

    • b.

      duurzaamheidsaspecten zoals het gebruik van schone brandstoffen en schone motoren.

 

11.3 ln - en ontschepen van passagiersschepen

  • 1.

    Het in- en ontschepen van passagiers vindt plaats op:

    • a.

      plaatsen die in goede staat verkeren;

    • b.

      geschikt zijn voor het in- en ontschepen van personen, en;

    • c.

      die voldoende zijn verlicht.

  • 2.

    Een aanlegplaats met een openbare bestemming wordt zo spoedig mogelijk vrij gemaakt, indien de schipper van een ander schip kenbaar maakt deze te willen gebruiken.

 

11.4 Ligplaatsvergunning varend woonschip

  • 1.

    Het is verboden om zonder een vergunning van het college met een varend woonschip ligplaats te nemen. De vergunning is persoons-, ligplaats- en vaartuig gebonden.

  • 2.

    De vergunningsvoorschriften kunnen betrekking hebben op de registratie van het vaartuig, de welstand, de locatie, de veiligheid en het milieu.

  • 3.

    Het college kan nadere regels stellen met betrekking tot registratie, de welstand, ordening, de veiligheid en het milieu,.

  • 4.

    De vergunning wordt voor een bepaalde tijd tot een maximum van 20 jaar verleend.

  • 5.

    De vergunning kan uitsluitend worden verleend aan de eigenaar van het woonschip.

 

Artikel II

De Bijlage: Toelichting op de Havenverordening Dordrecht wordt gewijzigd als volgt:

In de toelichting van paragraaf 11 wordt de volgende tekst toegevoegd:

 

Paragraaf 11 Algemene toelichting

In paragraaf 11 zijn voor de havens van Dordrecht de bepalingen betreffende het personenvervoer in de haven, rondvaarten, verhuur van pleziervaartuigen en ligplaatsen voor woonschepen opgenomen. De binnenhavens van Dordrecht kennen met pleziervaart, rondvaarten en woonschepen een gevarieerd gebruik. Deze paragraaf heeft als doel om het huidige gebruik en toekomstige ontwikkelingen in de binnenhavens veilig en duurzaam te faciliteren.

 

Artikel 11.1 Personenvervoer over water

De historische binnenstad van Dordrecht is een gewilde locatie voor rondvaarten. Omdat de nautische ruimte in de binnenhavens beperkt is, is het wenselijk om de veiligheid, leefomgeving en ordening te reguleren en in dit kader nadere eisen te stellen die betrekking hebben op de exploitatie.

 

Artikel 11.2 Verhuurbedrijf

Ter voorkoming van onveilig en overlast gevend gebruik van het water door onervaren gebruikers, geeft dit artikel de mogelijkheid om het verhuren van pleziervaartuigen zoals sloepen en kano’s te reguleren en nadere eisen te stellen met het oog op de veiligheid, leefomgeving en ordening.

 

Artikel 11.3 In- en ontschepen van passagiersschepen

In dit artikel zijn voorschriften opgenomen betreffende het in- en ontschepen van passagiers. Het artikel strekt tot verhoging van de veiligheid van die passagiers.

 

Artikel 11.4 Ligplaatsvergunning varend woonschip

Varende schepen waarop gewoond wordt, maken onderdeel uit van de binnenstad van Dordrecht. Dit artikel geeft de mogelijkheid om buiten de Wolwevershaven ook varende woonschepen een ligplaatsvergunning te bieden. Daarbij geeft dit artikel de mogelijkheid om voorwaarden en regels te stellen aan onderdelen die van belang zijn vanuit ordening, veiligheid en leefomgeving.

 

Artikel III

Dit besluit kan worden aangehaald als: Verordening tot wijziging van de Havenverordening Dordrecht (eerste wijziging).

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van <<DATUM NOG IN TE VULLEN>>

De griffier, De voorzitter,

 

 

 

 

A.E.T. Wepster, A.W. Kolff

 

Naar boven