Verordening tot 7e wijziging Algemene Plaatselijke Verordening Schouwen-Duiveland 2015

De raad van de gemeente Schouwen-Duiveland;

 

gelezen het voorstel van college van burgemeester en wethouders van 25 mei 2021;

 

Overwegende dat het gelet op komende wetswijzigingen, ter uitvoering van bepalingen in de verordening en op verzoek van de politie wenselijk is enige artikelen van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Schouwen-Duiveland 2015, vastgesteld in zijn vergadering van 26 november 2015, te wijzigen;

 

gelet op artikel 149 Gemeentewet;

 

besluit vast te stellen:

 

de Verordening tot 7e wijziging van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Schouwen-Duiveland 2015:

Artikel I Wijziging Verordening

De Algemene plaatselijke verordening Schouwen-Duiveland 2015 wordt als volgt gewijzigd:

 

A. In de Intitulé, de Inhoud, Hoofdstuk 2, afdeling 5 opschrift en het opschrift van Hoofdstuk 2, Afdeling 5, wordt ‘Drank- en Horecawet’ vervangen door ‘Alcoholwet’.

 

B. In de artikelen 2:24, eerste lid, onder d, 2:28, tweede lid, 2:34a, eerste lid, 2:34c, 2:48, derde lid, onder a en b, 3:5, tweede lid, onder c, sub 1, en 6:2, derde lid wordt ‘Drank- en Horecawet’ vervangen door ‘Alcoholwet’.

 

C. Aan artikel 2:47a wordt een lid toegevoegd, luidende:

4. Het college van burgemeester en wethouders kan beleidsregels vaststellen ten aanzien van het verlenen van vergunningen voor het gebruik van metaaldetectoren.

 

D. De aanhef van het tweede lid van artikel 5:34 komt te luiden: Onverminderd het bepaalde in artikel 2:18 en mits geen sprake is van gevaar, overlast of hinder voor de omgeving, is het verbod niet van toepassing op:.

Artikel II Inwerkingtreding

De in artikel I onderdelen A en B genoemde wijzigingen treden in werking op het tijdstip dat (artikel I, onderdelen H, J en EE van) de Wet van 16 december 2020 tot wijziging van de Drank- en Horecawet in verband met het Nationaal Preventieakkoord en evaluatie van de wet (Stb. 2021, 26) in werking treedt. De in artikel I onderdelen C en D genoemde wijzigingen treden in werking met ingang van de dag na die van bekendmaking.

Artikel III Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als “Verordening tot 7e wijziging van de Algemeen plaatselijke verordening gemeente Schouwen-Duiveland 2015”.

Vastgesteld door de raad van de gemeente Schouwen-Duiveland in zijn openbare vergadering van 24 juni 2021.

P.M.W. Goossens, J.Chr. van der Hoek,

locogriffier, voorzitter.

Nota van Toelichting

 

Algemeen

Een klein aantal artikelen in de APV is gewijzigd vanwege komende wetswijzigingen, ter uitvoering van bepalingen in de verordening en op verzoek van de politie. Het overgrote deel van de wijzigingen is tekstueel of wetstechnisch van aard.

 

Artikel I, onderdelen A en B

De Drank- en Horecawet is gewijzigd. De gewijzigde wet treedt naar verwachting per 1 juli 2021 in werking. De wet wordt voortaan aangeduid als Alcoholwet door wijziging van de citeertitel in artikel 49 van de wet.

 

Artikel I, onderdeel C

In artikel 2:47a is het detectorverbod opgenomen. Voorgesteld wordt om aan het artikel een vierde lid toe te voegen, waarin aan het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid wordt gegeven beleidsregels vast te stellen voor het verlenen van vergunningen voor het gebruik van metaaldetectoren.

 

Artikel I, onderdeel D

In artikel 2:18 is het rookverbod voor bossen en natuurterreinen opgenomen. Bij de vorige wijziging van de APV is dit verbod uitgebreid met vuur stoken en barbecueën, zodat hier voortaan ook tegen op kan worden getreden wanneer dit gebeurt in bossen of natuurterreinen. Omdat in artikel 5:34, tweede lid het verbod om afvalstoffen te verbranden is uitgezonderd voor het maken van vuur voor koken, bakken en braden, zou het verbod van artikel 2:18 teniet worden gedaan. Om die reden wordt voorgesteld om artikel 2:18 uit te zonderen in de aanhef van het tweede lid van artikel 5:34, zodat de politie kan handhaven wanneer er vuur wordt gestookt of gebarbecued in bossen en natuurterreinen.

Naar boven