Nadere regels subsidies armoede Midden-Groningen 2021

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Groningen;

 

gelezen het voorstel in de notitie ‘Meedoen fonds Midden-Groningen 2019 – 2023 ‘Omdat ieder mens telt en mee moet kunnen doen’ en

 

overwegende dat het wenselijk is om ‘armoede te bestrijden door inwoners te ondersteunen in het meedoen in de maatschappij’ (coalitieakkoord ‘Samen komen we verder!’ – Kompas ‘Ieder mens telt’)

 

gelet op artikel 3 van de Algemene Subsidieverordening Midden-Groningen 2019;

 

besluit de Nadere regel subsidie Armoedebeleid gemeente Midden-Groningen vast te stellen.

 

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. ASV: de Algemene subsidieverordening Midden-Groningen 2019;

b. Armoede: situatie waarin negatieve gevolgen worden ondervonden op diverse

levensdomeinen vanwege een laag inkomen of schulden;

c. Ervaringsdeskundigen: mensen die ervaring hebben met leven in armoede en anderen vanuit

hun ervaring kunnen inspireren en adviseren gericht op zelfredzaamheid.

d. Zelfredzaamheid: zichzelf kunnen redden in de maatschappij, waar mogelijk economisch

onafhankelijk zijn en in ieder geval kunnen leven zonder problematische schulden te

maken.

 

Artikel 2 Toepassingsbereik

Het bepaalde in deze regeling is uitsluitend van toepassing op de verstrekking van subsidies voor de in artikel 3 bedoelde activiteiten.

 

Artikel 3 Subsidiabele activiteiten

Subsidie wordt alleen per kalenderjaar verstrekt aan instellingen die een bijdrage kunnen leveren aan de uitvoering van het armoedebeleid binnen de gemeente Midden-Groningen. Subsidiabele activiteiten zijn:

a. Activiteiten gericht op gelijke kansen voor alle kinderen tot 18 jaar, zoals meedoen in de samenleving/ maatschappelijke participatie door onder andere:

 sport;

 cultuur;

 talentontwikkeling door het bevorderen van de sociaal-emotionele competenties.

b. Activiteiten gericht op het ondersteunen van huishoudens met een laag inkomen door het verstrekken van voedsel en/of kleding en het bevorderen van hergebruik ten gunste van huishoudens met een laag inkomen.

c. Activiteiten gericht op armoedebestrijding door de verstrekking van middelen om te voorzien in de urgente noden van huishoudens met een laag inkomen.

d. Activiteiten gericht op armoedebestrijding door de inzet van specialistische kennis op het gebied van armoedebestrijding door ervaringsdeskundigen met kennis van de lokale situatie.

e. Activiteiten gericht op armoedebestrijding door het in een netwerkverband ontwikkelen en delen van kennis over hoe gezinnen in armoede effectief ondersteund kunnen worden.

 

Artikel 4 Doelgroep

De gemeente Midden-Groningen wil dat iedereen in de gemeente volwaardig kan meedoen. Hierdoor bestaat de doelgroep uit iedere inwoner die te maken heeft met armoede en (sociale) uitsluiting op zowel de korte als de langere termijn.

 

Artikel 5 Kosten die voor subsidie in aanmerking komen

1. Voor subsidie komen in aanmerking de redelijk te maken kosten die direct verbonden zijn met de uitvoering van een activiteit als bedoeld in artikel 3.

2. Algemene exploitatiekosten, zoals huur- en personeelskosten komen alleen in aanmerking voor een subsidie wanneer deze direct betrekking hebben op de activiteiten waarvoor subsidie wordt aangevraagd en ten hoogste voor de duur van de activiteiten waarvoor subsidie wordt verleend. Deze kosten zijn realistisch en staan in verhouding tot het aangevraagde subsidiebedrag.

3. Niet voor subsidie in aanmerking komen kosten die voorafgaand aan de subsidieverlening of na afloop van de periode waar subsidie voor wordt verleend, zijn gemaakt.

4. Voor subsidie komt evenmin in aanmerking de omzetbelasting over de gesubsidieerde kosten.

 

Artikel 6 Hoogte van de subsidie

De subsidie voor de onder artikel 3 genoemde activiteiten bedraagt maximaal 100% van de noodzakelijke kosten.

 

Artikel 7 Subsidieplafond en begrotingsvoorbehoud

1. Het college kan jaarlijks besluiten tot het instellen van een subsidieplafond binnen de door de raad vastgestelde kaders van de gemeentebegroting.

2. Een subsidie ten laste van de gemeentebegroting die nog niet is vastgesteld, wordt verleend onder de voorwaarde dat voldoende middelen binnen die begroting beschikbaar zullen zijn.

 

Artikel 8 Wijze van verdeling

Als het totale bedrag aan tijdig aangevraagde en subsidiabele activiteiten voor een kalenderjaar boven het subsidieplafond uitkomt, zal een verlaging worden toegepast bij de verstrekking van alle subsidies: zowel bij vaststelling (geldt voor subsidies < € 5000) ineens als bij de verlening (geldt voor subsidies hoger dan € 5000,-). Bij de verstrekking wordt dan het subsidiabele bedrag van elke subsidieontvanger verlaagd met het percentage waarmee het subsidieplafond wordt overschreden.

 

Artikel 9 Aanvraag

1. Een aanvraag wordt ingediend met een voor deze regeling vastgesteld aanvraagformulier.

2. De aanvraag bevat:

a. een inhoudelijk plan van de activiteit(en);

b. een financiële onderbouwing;

c. een onderbouwing van de behoefte en de doelen waaraan de activiteiten bijdragen.

 

Artikel 10. Aanvraagtermijn

Een aanvraag om een subsidie wordt, in overeenstemming met artikel 7 lid 1 van de ASV, uiterlijk op 30 september van het jaar voorafgaand aan het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft, ingediend.

 

Artikel 11. Beslistermijn

1. Burgemeester en wethouders beslissen, in afwijking van artikel 8 lid 1 van de ASV uiterlijk op 1 december van het jaar waarin de volledige, complete aanvraag is ingediend.

2. Indien de aanvraag niet compleet is, krijgt de aanvrager een hersteltermijn van 2 weken om de aanvraag compleet te maken. Indien de aanvrager dit nalaat, wordt de aanvraag niet in behandeling genomen.

 

Artikel 12 Aanvullende weigeringsgronden

Onverminderd de artikelen 4:25, tweede lid, en 4:35 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 9 van de Algemene Subsidieverordening Midden-Groningen 2019 kan het college een subsidie aanvraag weigeren voor een in artikel 3 genoemde activiteit als:

1. de activiteiten voor minima onvoldoende laagdrempelig zijn (bijvoorbeeld als de eigen bijdrage voor de doelgroep te hoog is);

2. al subsidie is verleend voor een vergelijkbare activiteit en doelgroep;

3. de activiteit niet toegankelijk is voor de gehele doelgroep.

 

Artikel 13 Subsidieverplichtingen

Op de subsidieverstrekking zijn in ieder geval de volgende verplichtingen van toepassing:

1. de activiteiten worden in het kalenderjaar uitgevoerd waarvoor de subsidie is verleend;

2. de aanvrager verleent kosteloos medewerking aan een eventueel onderzoek door het college naar de effectiviteit van de gesubsidieerde activiteiten;

3. de aanvrager richt zich met de te subsidiëren activiteiten op de inwoners van Midden- Groningen die in armoede leven of met problematische schulden. Dit zijn schulden waarbij redelijkerwijs is te voorzien dat de schuldenaar deze niet zal kunnen oplossen.

 

Artikel 14 Subsidievaststelling

1. Subsidies tot en met € 5.000 worden door burgemeester en wethouders direct vastgesteld.

2. Bij subsidies van meer dan € 5.000 dient de subsidieontvanger na verlening uiterlijk op 1 mei in het jaar dat volgt op het betrokken kalenderjaar een aanvraag tot vaststelling in.

 

Artikel 15 Citeertitel en inwerkingtreding

Deze regeling wordt aangehaald als Nadere regel subsidie Armoedebeleid Midden-Groningen en treedt in werking met ingang van 1 januari 2022, met dien verstande dat deze nadere regel ook van toepassing is op alle subsidieaanvragen die in 2021 worden ingediend voor het leveren van een bijdrage aan de uitvoering van het armoedebeleid in 2022.

 

Vastgesteld in de collegevergadering van 6 juli 2021,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Groningen,

Adriaan Hoogendoorn, Burgemeester

Henk Mulder, Secretaris

Naar boven