Inspraakbesluit ten behoeve van het voornemen om te komen tot een “Eigentijdse Noordenveldse welstandsnota”

Inleiding:

In het kader van de verlening van een omgevingsvergunning voor het bouwen moet de bebouwing, die op grond van de gemeentelijke bestemmingsplannen en beheersverordeningen mogelijk wordt gemaakt, worden getoetst aan redelijke eisen van welstand. Aan de welstandscommissie is de taak opgedragen om deze toetsing uit te voeren. Hiervoor gebruikt de commissie de criteria die de gemeenteraad heeft vastgesteld in de welstandsnota.

De gemeente is voortdurend in ontwikkeling, dat brengt met zich mee dat welstand en de welstandsnota geen statisch geheel vormen. Een nieuwe, eigentijdse visie op welstand en de naderende Omgevingswet noodzaken tot aanpassing van de huidige welstandsnota.

Beleidsvoornemen waarop inspraak wordt verleend:

Het beleidsvoornemen waarop inspraak wordt verleend betreft het ontwerp voor een “Eigentijdse Noordenveldse welstandsnota”.

Aan wie wordt inspraak verleend:

De gemeenteraad verleent inspraak aan ingezetenen en aan natuurlijke en rechtspersonen die in de gemeente Noordenveld een belang hebben.

De wijze waarop deelnemers aan de inspraakprocedure in staat worden gesteld hun zienswijzen over het beleidsvoornemen kenbaar te maken en daarover met het gemeentebestuur van gedachten te wisselen:

Het ontwerp voor een “Eigentijdse Noordenveldse welstandsnota” wordt met ingang van 1 februari 2021 gedurende zes weken ter inzage gelegd in het gemeentehuis te Roden. Door de corona maatregelen moet u hiervoor een afspraak maken met de afdeling Publiekszaken. Daarnaast wordt het ontwerp gepubliceerd op de website van de gemeente Noordenveld.

Gedurende de hiervoor genoemde termijn van zes weken bestaat de gelegenheid om schriftelijk zienswijzen kenbaar te maken ten aanzien van het ontwerp. Uw zienswijzen kunt u richten aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordenveld, Postbus 109, 9300 AC Roden. Degenen die over een internetaansluiting beschikken kunnen hun zienswijze naar wens eveneens via e-mail gedurende de hiervoor genoemde termijn van zes weken kenbaar maken. Het e mailadres van de gemeente Noordenveld is postbus@gemeentenoordenveld.nl.

Horen

Er bestaat de gelegenheid om met een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur van gedachten te wisselen over het ontwerp voor een “Eigentijdse Noordenveldse welstandsnota”, waarbij ook mondeling zienswijzen kenbaar worden gemaakt. Hiervan wordt een schriftelijk verslag gemaakt.

In verband met de corona maatregelen zal het horen of via een digitale meeting of telefonisch plaatsvinden. Indien u hier gebruik van wilt maken kunt u zich aanmelden bij het bestuurssecretariaat. Zij zijn te bereiken via 050 5027222 of bestuurssecretariaat@gemeentenoordenveld.nl. Er zal dan een afspraak met u worden ingepland.

Overeenkomstig het bepaalde in de Inspraakverordening gemeente Noordenveld 2012 wordt de uitvoering van de inspraak opgedragen aan het college.

Rapportage:

Ter afronding van de inspraakprocedure wordt door het college een eindverslag gemaakt en vastgesteld. Dit verslag bevat een weergave van de zienswijzen die tijdens de inspraakperiode zowel schriftelijk als mondeling naar voren zijn gebracht. Tevens bevat het eindverslag een reactie op de zienswijzen, waarbij ten aanzien van de tijdig naar voren gebrachte zienswijzen gemotiveerd wordt aangegeven op welke punten door de raad al dan niet tot aanpassing van het ontwerp voor een nieuwe eigentijdse welstandsnota zou kunnen worden overgegaan.

Het eindverslag wordt vervolgens door de raad betrokken bij het besluit omtrent het al dan niet vaststellen van de nieuwe welstandsnota van de gemeente Noordenveld. Het eindverslag maakt na dit raadsbesluit eveneens deel uit van de welstandsnota.

Degenen die een zienswijze kenbaar hebben gemaakt worden na het besluit omtrent de vaststelling van het eindverslag op de hoogte gebracht van de standpuntbepaling van de gemeente ten aanzien van hun zienswijze.

 

Roden, 13 januari 2021.

De Raad van de gemeente Noordenveld,

Voorzitter, Griffier,

Naar boven