Eerste Wijziging Nadere regels energietransitieleningen voor kleine bedrijven en organisaties gemeente Rotterdam 2020

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van de wethouder Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie (BS21/00738; 21bb006517);

 

gelet op artikel 3, derde lid, van de Subsidieverordening Rotterdam 2014;

 

overwegende, dat het besluit van SVn om de ondergrens voor het verstrekken van een zakelijke Stimuleringsregeling aan een VvE in de gemeente Rotterdam te verlagen naar twee appartementen aanleiding geeft om kleine VvE’s toe te voegen aan deze regeling;

 

besluit:

Artikel I  

De Nadere regels energietransitieleningen voor kleine bedrijven en organisaties gemeente Rotterdam 2020 worden als volgt gewijzigd:

 

A

In artikel 1 wordt, in de begripsomschrijving van ‘vereniging van eigenaren’, ‘minimaal 8 leden’ vervangen door ‘minimaal twee leden’.

 

B

Artikel 6, tweede lid, komt te luiden:

 

  • 2.

    Voor een vereniging van eigenaren van twee tot en met zeven appartementen bedraagt deze lening ten hoogste € 15.000 per appartement. Voor een vereniging van eigenaren vanaf acht appartementen bedraagt deze lening ten minste € 25.000 en ten hoogste € 500.000.

  • Per appartementsrecht geldt bovendien een maximumbedrag van € 25.000. De afsluitkosten kunnen worden meegefinancierd in de energietransitielening indien het maximumbedrag niet wordt overschreden.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het gemeenteblad waarin zij wordt geplaatst.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 29 juni 2021.

De secretaris,

V.J.M. Roozen

De burgemeester,

A. Aboutaleb

 

Dit gemeenteblad is uitgegeven op 2 juli 2021 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

 

Toelichting Eerste Wijziging Nadere regels Energietransitieleningen voor kleine bedrijven en organisaties gemeente Rotterdam 2020

Algemene toelichting

SVn financiert al bijna 25 jaar VvE’s, omdat de markt dit niet doet.

Maar SVn financiert niet alle VvE’s. Van oudsher hanteert SVn een ondergrens van 10 appartementsrechten. Heeft een VvE 10 of meer appartementsrechten dan financiert SVn de rechtspersoon door middel van een zakelijke Stimuleringslening. Bestaat een VvE uit 9 of minder appartementsrechten dan verstrekt SVn geen zakelijke Stimuleringslening aan de rechtspersoon, maar verwijst men naar de mogelijkheid om individuele particuliere woningeigenaren te financieren middels een persoonlijke lening. Ondanks dat het een collectieve investering in het gemeenschappelijke deel betreft.

Juist omdat het merendeel van de VvE’s in Zuid-Holland bestaat uit VvE’s met 10 of minder appartementsrechten, is er al jaren een lobby gaande om ook deze ook financieringsoplossingen te ontwikkelen voor deze ‘kleine VvE’s’. Vanuit Rotterdam (13.205 VvE’s waarvan 10.095 VvE’s met 10 of minder appartementsrechten) heeft het college van Burgemeester en Wethouders doorlopend aandacht gevraagd voor het financieren van kleine VvE’s. SVn heeft daar nu gehoor aan gegeven.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel I, onderdeel B

Bij het financieren van kleine VvE’s wordt de totale hoofdsom afgewenteld op een kleiner aantal appartementsrechten. Bij VvE’s met een klein aantal appartementsrechten is het breukdeel per appartementseigenaar en daarmee de hoofdelijke aansprakelijkheid van die betreffende eigenaar relatief gezien groter. Daarom is ervoor gekozen om de maximale hoofdsom in het tweede lid van dit artikel per appartementsrecht te beperken tot € 15.000.

 

Naar boven