Wijziging Uitvoeringsbesluit parkeren Rotterdam 2021

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van de wethouder Mobiliteit, Jeugd en Taal van 29 juni 2021; registratienummer BS21/00791;

 

gelet op artikel 2, vierde lid, van de Verordening parkeerregulering en parkeerbelastingen 2021;

 

overwegende, dat het gewenst is het Uitvoeringsbesluit parkeren Rotterdam 2021 in die zin te wijzigen dat voor stationbased autodelen een overgangsregeling van een jaar wordt opgenomen ten aanzien van de aan autodeelorganisaties opgelegde eis om per 1 januari 2021 uitsluitend elektrisch aangedreven voertuigen in te zetten;

 

besluit:

Artikel I

Het Uitvoeringsbesluit parkeren Rotterdam 2021 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Aan artikel 10a, tweede lid, wordt toegevoegd ‘en de in artikel 7a, eerste lid, onderdeel b, gestelde eis voor een autodeelorganisatie om uitsluitend elektrische voertuigen te gebruiken geldt per 1 januari 2022’.

 

B

In artikel 12 wordt na ‘vergunning’ ingevoegd ‘alsmede autodeelorganisaties die voor stationbased autodelen voor 1 januari 2022 een nieuwe aanvraag indienen’.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het gemeenteblad waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2021.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 29 juni 2021.

De secretaris,

V.J.M. Roozen

De burgemeester,

A. Aboutaleb

 

Dit gemeenteblad is uitgegeven op 1juli 2021 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

 

Algemene toelichting

In het Uitvoeringsbesluit parkeren Rotterdam 2021 zijn de nadere regels en beperkingen vastgelegd met betrekking tot het verlenen, intrekken, weigeren en de geldigheid en het gebruik van parkeer- en belanghebbendenvergunningen.

 

Ten opzichte van het vigerende Uitvoeringsbesluit parkeren Rotterdam 2021 wordt voor een nieuwe aanvraag om een belanghebbenden-vergunning voor stationbased autodelen een overgangsregeling van een (1) jaar doorgevoerd met betrekking tot de gestelde eis om uitsluitend elektrische voertuigen te gebruiken. Voor stationbased aanbieders is het niet haalbaar gebleken om per 1 januari 2021 te voldoen aan deze eis omdat de huidige markt van (kleine) elektrische auto’s nog onvoldoende aansluit bij de dienstverlening van het stationbased autodelen waarbij vooral wordt ingezet op lange(re) retourritten. Overeenkomstig de Aanpak Nul Emissie Mobiliteit wordt er door alle stationbased deelauto’s uiterlijk per 1 januari 2025 emissievrij gereden.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel I, onderdeel A

In afwijking van de in artikel 7a, eerste lid, onderdeel b, voor free-floating autodelen gestelde eis om per 1 januari 2021 uitsluitend elektrische voertuigen in te zetten, geldt deze voorwaarde voor stationbased autodelen per 1 januari 2022.

 

Artikel I, onderdeel B

Autodeelorganisaties die voor stationbased autodelen vóór 1 januari 2022 een nieuwe aanvraag indienen vallen onder de overgangsregeling en behoeven tot en met 31 december 2024 niet te voldoen aan artikel 7a, eerste lid, onderdeel b.

Naar boven