Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de Tijdelijke beleidsregels TONK Amsterdam in verband met het verlengen van de TONK (Wijzigingsbesluit Tijdelijke beleidsregels TONK Amsterdam (Verlenging TONK))

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

gelet op titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 35 van de Participatiewet,

 

gezien de Kamerbrief, d.d. 27 mei 2021, inzake het steun- en herstelpakket in het derde kwartaal van 2021, waarbij is aangegeven dat het kabinet heeft besloten om de TONK te verlengen tot en met het derde kwartaal van 2021, waardoor het aanvragen van de TONK ook nog over de periode juli tot en met september 2021 mogelijk is;

 

overwegende dat het wenselijk is om aan te geven in welke situaties en onder welke voorwaarden huishoudens in aanmerking kunnen komen voor een tegemoetkoming Tijdelijke ondersteuning noodzakelijk kosten (TONK) voor de periode januari 2021 tot en met september 2021;

 

besluit:

Artikel I – Wijziging Tijdelijke beleidsregels TONK Amsterdam

De Tijdelijke beleidsregels TONK Amsterdam worden als volgt gewijzigd:

 

  • a.

    In artikel 1 wordt in onderdeel g ‘verstrekkingsperiode’ gewijzigd in ‘eerste verstrekkingsperiode’ en wordt onder verlettering van onderdeel h na onderdeel g het volgende onderdeel ingevoegd:

    • h.

      verlengde verstrekkingsperiode: de periode van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2021;

  • b.

    Artikel 2 wordt gewijzigd als volgt:

    • 1.

      In het eerste lid vervalt na ‘de financiële draagkracht’ het woord ‘in’.

    • 2.

      In het tweede lid wordt na ‘in de onder b bedoelde woning woont’ toegevoegd: , tenzij de aanvraag na 30 juni 2021 is ingediend. In het laatste geval geldt als voorwaarde dat de aanvrager op 1 juli 2021 in de onder b bedoelde woning woonde.

  • c.

    In artikel 6, tweede lid, wordt ’31 juli 2021’ gewijzigd in ’30 september 2021’ en wordt ‘3 augustus 2021’ gewijzigd in ‘5 oktober 2021’.

 

  • d.

    Artikel 7 wordt gewijzigd als volgt:

    • 1.

      In het eerste lid wordt ‘de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021’ gewijzigd in ‘de eerste vertrekkingsperiode’ en wordt na de punt de volgende zin toegevoegd: Indien de belanghebbende op 1 juli 2021 op hetzelfde adres woont als op 1 januari 2o21, kan het college ambtshalve een tegemoetkoming TONK verstrekken voor woonkosten over de verlengde verstrekkingsperiode, tenzij de aanvrager over een deel van deze periode al woonkostentoeslag heeft ontvangen.

    • 2.

      In het tweede lid wordt na ‘de tegemoetkoming TONK’ ingevoegd ‘voor de eerste verstrekkingsperiode’ en wordt na de punt de volgende zin toegevoegd: Het bedrag van de tegemoetkoming TONK voor de verlengde verstrekkingsperiode is gelijk aan de helft van het bedrag van de tegemoetkoming TONK voor de eerste verstrekkingsperiode.

Artikel II - Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 juli 2021.

Artikel III - Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als Wijzigingsbesluit Tijdelijke beleidsregels TONK Amsterdam (Verlenging TONK).

Aldus vastgesteld in de vergadering van 29 juni 2021.

De voorzitter

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Toelichting

Algemeen deel

Met de bedoeling om huishoudens te ondersteunen waarvoor de bestaande steunmaatregelen in verband met de coronacrisis geen of onvoldoende soelaas bieden, heeft het kabinet de TONK geïntroduceerd (Kamerbrief van 9 december 2020). Het gaat om een tegemoetkoming voor huishoudens die te maken hebben met een inkomensterugval en daardoor de noodzakelijke kosten niet meer kunnen betalen uit het inkomen, met name hun woonkosten. De TONK is niet landelijk uitgewerkt als steunmaatregel. Gemeenten moeten zelf tot een uitwerking komen binnen het wettelijke kader voor de bijzondere bijstand. De TONK gold aanvankelijk van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021. In de gemeente Amsterdam heeft deze uitwerking plaatsgevonden in de Tijdelijke beleidsregels TONK Amsterdam.

 

Eind mei 2021 heeft het kabinet besloten de TONK te verlengen tot en met het derde kwartaal van 2021, waardoor het aanvragen van de TONK ook nog over de periode juli tot en met september 2021 mogelijk is (Kamerbrief, d.d. 27 mei 2021, inzake het steun- en herstelpakket in het derde kwartaal van 2021). In lijn hiermee wordt ook de TONK in Amsterdam verlengd tot en met september 2021. Deze verlenging vindt op de volgende manier plaats:

  • -

    Amsterdamse huishoudens die een tegemoetkoming TONK hebben ontvangen voor het eerste halfjaar 2021 en bij het ingaan van het derde kwartaal nog op hetzelfde adres wonen, komen ook in aanmerking voor een tegemoetkoming TONK over het derde kwartaal. Zij hoeven hiervoor geen nieuwe aanvraag in te dienen, maar krijgen automatisch bericht.

  • -

    Huishoudens die nog geen TONK hebben aangevraagd kunnen nog tot en met september 2021 een aanvraag doen. Zij kunnen direct een tegemoetkoming TONK krijgen voor negen maanden. Ook bij hen is de situatie in januari 2021 bepalend voor hun TONK-aanspraak en geldt de voorwaarde dat zij op 1 juli 2021 nog wonen op hetzelfde adres.

Een belangrijke overweging om de bestaande TONK-regeling te verlengen van zes tot negen maanden, is dat het economisch herstel in getroffen sectoren vooralsnog beperkt is. Zeer veel Amsterdammers die te maken kregen met inkomensverlies, zullen in de zomer van 2021 nog niet een inkomen verwerven waarmee zij hun hoge woonlasten weer kunnen betalen. Bij een verlenging van de TONK krijgen huishoudens die hiervoor in aanmerking komen, op relatief korte termijn een aanvullende tegemoetkoming uitbetaald voor hun hoge woonkosten in het derde kwartaal. Met dit doel worden de Tijdelijke beleidsregels TONK gewijzigd. De wijzigingen worden hieronder toegelicht.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel I – Wijziging Tijdelijke beleidsregels TONK Amsterdam

 

Onderdeel a. Wijziging artikel 1 – Begripsbepalingen

De tegemoetkoming TONK is bedoeld voor hoge woonkosten over een bepaalde periode. Naast de al bestaande verstrekkingsperiode, van 1 januari 2021 en met 30 juni 2021, wordt een nieuwe verstrekkingsperiode ingevoerd, in de beleidsregels aangeduid als ‘verlengde verstrekkingsperiode’. De al bestaande verstrekkingsperiode wordt voortaan aangeduid als ‘eerste verstrekkingsperiode’.

 

Onderdeel b. Wijziging artikel 2 – Voorwaarden tegemoetkoming TONK

Het eerste onderdeel betreft het herstellen van een schrijffout. Met het tweede onderdeel wordt de oorspronkelijke voorwaarde, dat een aanvrager ten tijde van de aanvraag nog woont op hetzelfde adres als op de peildatum 1 januari 2021, aangepast. Vanaf 1 juli 2021 volstaat het wanneer een aanvrager op 1 juli 2021 nog woonde op hetzelfde adres als op de peildatum 1 januari 2021.

De wijziging zorgt ervoor dat als iemand na 1 juli 2021 verhuist dit geen invloed meer heeft op de tegemoetkoming TONK. Hij of zij komt dan voor drie kwartalen in aanmerking voor de TONK.

 

Onderdeel c. Wijziging artikel 6 – Aanvraag

De aanvraagperiode voor de TONK wordt met twee maanden verlengd, van eind juli tot eind september 2021. Daarmee hebben huishoudens gedurende de hele looptijd van de TONK de mogelijkheid om een beroep te doen op een tegemoetkoming. De mogelijkheid om digitaal een aanvraag in te dienen eindigt met ingang van 1 oktober 2021. Van mensen die op verzoek een schriftelijk aanvraagformulier hebben ontvangen, moet de aanvraag uiterlijk op 5 oktober 2021 zijn ontvangen bij de gemeente.

 

Onderdeel d. Wijziging artikel 7 – Verstrekking tegemoetkoming TONK

Het eerste onderdeel bepaalt onder welke voorwaarde iemand aanspraak maakt op een tegemoetkoming TONK over de verlengde verstrekkingsperiode. Deze voorwaarde is dat aanvrager die aanspraak maakt op een tegemoetkoming TONK over de eerste verstrekkingsperiode, op 1 juli 2017 nog op hetzelfde adres woont als op 1 januari 2021.

Mensen die al aanspraak maakten op een tegemoetkoming TONK voor de periode januari-juni 2021 hoeven voor de verlengde TONK geen nieuwe aanvraag in te dienen. Wie in aanmerking komt voor een tegemoetkoming TONK voor de verlengde verstrekkingsperiode, wordt hierover vooraf geïnformeerd.

 

Het tweede onderdeel bepaalt de hoogte van de tegemoetkoming TONK over de verlengde verstrekkingsperiode. Deze bedraagt de helft van de bestaande tegemoetkoming (1e en 2e kwartaal 2021). Het extra bedrag is voor een rechthebbende minimaal € 150 en maximaal € 3.000. Voor een huishouden dat aanspraak maakt op tegemoetkoming TONK over de eerste en de verlengde verstrekkingsperiode, bedraagt de tegemoetkoming in totaal ten minste € 450 en ten hoogste € 9.000.

 

Artikel III – Inwerkingtreding

Bij aanvragen die op of na 1 juli 2021 worden ingediend zijn de criteria iets ruimer (zie de toelichting op artikel I, Onderdeel d). Met name daarom wordt bepaald dat de wijziging in werking treedt met ingang van 1 juli 2021.

 

Naar boven