Gemeente Laarbeek - ontwerp-omgevingsvisie - buitengebied gemeente Laarbeek

De Ontwerp-Omgevingsvisie voor het buitengebied van Laarbeek ligt voor iedereen ter inzage van maandag 5 juli tot en met zondag 29 augustus 2021. In verband met de vakantieperiode is de tervisielegging verlengd van zes (de wettelijk termijn) naar acht weken.

Wat is de Ontwerp-Omgevingsvisie buitengebied Laarbeek?

Een omgevingsvisie is een integrale langetermijnvisie op hoofdlijnen voor de fysieke leefomgeving. In de omgevingsvisie laten we zien waar de gemeente voor staat en waar we naar toe willen in de toekomst. De visie die nu als ontwerp ter inzage ligt heeft alleen betrekking op het buitengebied van Laarbeek. In dit buitengebied speelt een groot aantal uitdagingen en complexe opgaven, bijvoorbeeld de afname van het aantal agrarische bedrijven en een toename van vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen.

In de visie zijn de kernkwaliteiten van Laarbeek en de trends en ontwikkelingen benoemd. Daarnaast is Laarbeek in de visie verdeeld in acht samenhangende deelgebieden met elk een eigen verhaal. Het karakter en de verschijningsvorm van elk gebied zijn leidend voor de ruimtelijke mogelijkheden. Deze mogelijkheden zijn samengevat op een visiekaart. Verder is er een groot aantal ruimtelijke thema’s uitgewerkt zoals gezondheid, veiligheid en algemene omgevingskwaliteit. In de omgevingsagenda zijn de noodzakelijke en concrete acties opgesomd die uiteindelijk moeten leiden tot het nieuwe toekomstbeeld voor het buitengebied.

Publieksvriendelijke samenvatting

Aan de ontwerp-visie is veel aandacht besteed. Samen met de inbreng van een groot aantal inwoners, belangengroepen en instanties zijn we tot dit ontwerp gekomen. Het is een lijvig document geworden. Mocht u niet toekomen aan het doornemen van de gehele visie, dan is aan het rapport ook een samenvatting toegevoegd die de hoofdlijnen goed weergeeft.

Hoe kunt u uw zienswijze naar voren brengen?

Gedurende de bovenstaande inzagetermijn kunt u schriftelijk of mondeling een zienswijze over deze ontwerp-omgevingsvisie kenbaar maken bij de gemeenteraad van Laarbeek, Postbus 190, 5740 AD BEEK EN DONK. Als u mondeling een zienswijze wenst in te brengen, kunt u contact opnemen met de afdeling Beleid & Projecten, telefoon 0492-469700.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Na de periode van terinzagelegging voorzien we alle ontvangen zienswijzen van een reactie. Deze worden gebundeld in een ‘Nota van beantwoording’ die de gemeenteraad betrekt bij de behandeling van de omgevingsvisie. De wettelijke procedure eindigt na de vaststelling van de visie door de gemeenteraad. Tegen de vaststelling van een omgevingsvisie staat geen bezwaar of beroep open. De verwachting is dat de visie in oktober of december 2021 in een vergadering van de gemeenteraad behandeld wordt.

Digitaal inzien van de documenten

Het ontwerp ligt tijdens de bovengenoemde termijn voor iedereen ter inzage bij de Informatiebalie in het gemeentehuis in Beek en Donk. Het rapport is ook digitaal in te zien:

Vragen?

Met eventuele vragen kunt u contact opnemen met Joan van Wetten, Marieke Oteman of Saskia Hornikx van de afdeling Beleid & Projecten. Het algemeen telefoonnummer is 0492-469700.

Naar boven