Wijzigingsverordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Maastricht 2020 per 1 juli 2021

De raad van de gemeente Maastricht,

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 6 april 2021, nr. 2021-10290; inzake Wijzigingsverordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Maastricht 2020 per 1 juli 2021 i.v.m. algemene voorziening scootmobielen (Wmo)

 

Besluit vast te stellen de volgende wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Maastricht 2020

Artikel I Wijziging van de artikelen 1 en 18

Artikel 1. Definities:

 

Lid 18: tegemoetkoming meerkosten: een forfaitair of gemaximeerd bedrag gebaseerd op artikel 2.1.7 van de wet. De tegemoetkoming is bedoeld voor personen met een beperking of chronische psychische of psychosociale problemen die daarmee verband houdende aannemelijke meerkosten hebben. Hierbij wordt rekening gehouden met de werkelijke kosten en/of het inkomen;

 

Lid 27 : Inkomen zoals van toepassing bij de algemene voorziening Scootmobielen als bedoeld in art. 18 lid 1 sub c: de van toepassing zijnde norm zoals bepaald in art. 21 en 22 van de Participatiewet, afgestemd op de leeftijd en huishoudsamenstelling van de gebruiker.

 

Artikel 18: Regels voor bijdrage in de kosten van algemene voorzieningen

  • 1.

    Regels voor de algemene voorziening scootmobielen:

    • a.

      Ten behoeve van de verstrekking van scootmobielen kent de gemeente een algemene voorziening waarvoor een lichte toegangstoets plaatsvindt. Het betreft hier een algemene voorziening waarbij geen sprake is van een duurzame hulpverleningsrelatie conform het bepaalde in art. 2.1.4, lid 3 van de wet.

    • b.

      Gebruikers van de onder a. genoemde algemene voorziening, die hiertoe een bruikleenovereenkomst afsluiten met de door het college gecontracteerde leverancier, betalen een bijdrage. Deze bijdrage wordt bepaald op de kostprijs van de verstrekte scootmobiel zoals overeengekomen tussen de gecontracteerde leverancier en het college.

    • c.

      Aan de volgende categorieën gebruikers wordt op aanvraag een tegemoetkoming in de meerkosten verleend op de in lid b genoemde bijdrage:

      • -

        Inkomen tot 110%: 60% tegemoetkoming op kostprijs,

      • -

        Inkomen tussen 110% en 150%: 30% tegemoetkoming op de kostprijs.

    • d.

      Het college draagt zorg voor een redelijke overgangstermijn voor cliënten die op het moment van inwerkingtreding van dit artikel in het bezit zijn van een geldige beschikking voor een scootmobiel, indien deze wordt beëindigd omdat gebruik wordt gemaakt van de algemene voorziening zoals genoemd onder a.

    • e.

      Het college stelt nadere regels ten aanzien van de uitvoering van dit artikel.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op [op de dag na de wettelijke bekendmaking].

Artikel III Overgangsrecht

  • Voor artikelen 1 en 18: tot datum inwerkingtreding geldt de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Maastricht 2020 d.d. 1 januari 2021;

Aldus besloten door de Raad der gemeente Maastricht in zijn openbare vergadering van 22 juni 2021.

De Griffier,

H-J. Bodewitz.

De Voorzitter,

J.M. Penn-te Strake.

Naar boven