BELEID ZONNE-ENERGIE GEMEENTE OSS

 

De gemeenteraad van Oss heeft op 19 december 2019 de Nota ‘Grootschalige opwekking van zonne-energie in Oss’ vastgesteld. Op 9 juni 2021 heeft de gemeenteraad van Oss het beleid voor zonne-energie geactualiseerd. Deze twee besluiten maken wij hieronder bekend. Hieronder staat wat dit betekent.

 

Wat is het beleid voor zonne-energie?

Op 19 december 2019 heeft de gemeenteraad de Nota ‘Grootschalige opwekking van zonne-energie in Oss’ vastgesteld. Hierin staat hoe de gemeente met initiatieven voor zonne-energie omgaat en wanneer zij daar in principe aan wil meewerken en wanneer niet. Verder heeft de gemeenteraad toen besloten dat voor projecten voor ‘zonnepanelen op grond’ geen zogenaamde verklaring van geen bedenkingen nodig is. Dit volgt uit artikel 6.5 lid 3 Besluit omgevingsrecht.

 

Actualisatie beleid zonne-energie

Het beleid uit 2019 is geëvalueerd en geactualiseerd op basis van het besluit met betrekking tot de verkenning Duurzame Polder en de invulling van de RES-opgave (d.d. 28 januari 2021). De gemeenteraad heeft op 9 juni 2021 besloten:

a. ruimte te bieden aan projecten voor zonne-energie op reststroken zoals

parkeerplaatsen, langs infrastructuur, op waterplassen en gemengde gebieden zoals

braakliggende terreinen, de stads- en dorpsranden, rondom de

bebouwingsconcentraties/gemengd landelijk gebied en de randen rondom

bedrijventerreinen.

b. niet mee te werken aan zonnevelden binnen primair en overig agrarisch gebied, tenzij

er sprake is van bedrijfsmatig agrarisch dubbelgebruik waarbij de grond bedrijfsmatig

agrarisch wordt benut door bijvoorbeeld gewassen onder de zonnepanelen te telen,

natuurgebieden en alle gronden binnen het zoekgebied voor de Duurzame Polder.

Het beleid voor zonne-energie zoals op 19 december 2019 vastgesteld, is hiermee dus aangepast. Bij deze aanpassing hoort ook een kaart waarop bovengenoemde gebieden zijn aangegeven (met uitzondering van de randen rondom bedrijventerreinen).

 

U kunt de besluiten over het beleid voor zonne-energie en de overige stukken bekijken

U kunt de volgende stukken bekijken:

 

  • 1.

    de besluiten van de gemeenteraad van 19 december 2019 en 9 juni 2021 over het beleid voor zonne-energie en de verklaring van geen bedenkingen

  • 2.

    Nota ‘Grootschalige opwekking van zonne-energie in Oss’

  • 3.

    andere stukken die horen bij deze besluiten, zoals de aangenomen amendementen bij de raadsbesluiten en de kaart bij het raadsbesluit van 9 juni 2021

U kunt deze stukken bekijken:

onder ‘Agenda’ bij de datum van de betreffende raadsvergadering

  • 1.

    op papier en digitaal bij de balie Publieksvoorlichting in het gemeentehuis aan de Raadhuislaan 2 vanaf donderdag 24 juni 2021 tot en met donderdag 5 augustus 2021; de balie is open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, op donderdag tot 20.00 uur

Het is niet mogelijk om tegen voornoemde besluiten afzonderlijk bezwaar of beroep in te stellen.

 

Hebt u nog vragen?

Hebt u nog vragen over deze publicatie? Bel dan met de heer P. Vereijken van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, via telefoonnummer 14 0412.

Naar boven