Eerste wijziging Beleidsregels Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten gemeente Westerkwartier 2021

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier;

 

gelet op de op 23 februari 2021 door het college vastgestelde Beleidsregels Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten gemeente Westerkwartier 2021;

 

overwegende dat het gewenst is dat onze inwoners de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten gemeente Westerkwartier 2021 optimaal kunnen benutten;

 

overwegende dat om het bereik van de regeling zo groot mogelijk te maken er een aantal aanpassingen in de beleidsregels nodig zijn waardoor de regeling ruimhartiger toegepast kan worden;

 

overwegende dat in dat kader de toekenningscriteria milder dienen te worden en de toe te kennen rechten verhoogd dienen te worden;

 

overwegende dat de maandelijkse eigen bijdrage in de woonlasten wordt verlaagd van

€ 500 naar € 400 en dat het maximaal toe te kennen bedrag wordt verhoogd van € 500 naar € 750;

 

 

B E S L U I T :

 

 

vast te stellen de Eerste wijziging Beleidsregels Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten gemeente Westerkwartier 2021.

 

 

 

 

 

Artikel I

A. In de aanhef wordt de tekst onder het kopje TONK gewijzigd en komt te luiden als volgt:

 

  • TONK

  • De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is een tijdelijke tegemoetkoming in noodzakelijke kosten. Deze tegemoetkoming is voor huishoudens die te maken hebben met een inkomensterugval en daardoor de noodzakelijke kosten niet meer kunnen betalen uit het inkomen. Het gaat hierbij om een vergoeding voor daadwerkelijke noodzakelijke kosten, niet om een inkomensondersteunende regeling. De tijdelijke noodmaatregel TONK geldt vooralsnog van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021 in afwachting van nadere informatie van het kabinet over verlenging van steunmaatregelen. In deze periode wordt een ruimere toegang tot het instrument van de bijzondere bijstand geboden. Ook wordt van gemeenten gevraagd aandacht te besteden aan armoede- en schuldenproblematiek, bij een aanvraag TONK. Zodat gemeenten via omscholings- en re-integratiemogelijkheden de arbeidsmarktpositie van aanvragers kunnen verbeteren.

 

B. Artikel 3, lid 2 wordt gewijzigd en komt te luiden als volgt:

  •  

    • 2.

      De TONK kan tot 1 augustus 2021 worden aangevraagd, waarbij aanvragen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 kunnen worden toegekend.

 

C. Artikel 7 wordt gewijzigd en komt te luiden als volgt:

 

  • Artikel 7 Berekening woonkosten

  • Voor de vaststelling van de woonkosten wordt de volgende methodiek gehanteerd: er wordt vanuit gegaan dat de aanvrager en zijn eventuele partner tenminste 400 euro per maand aan woonlasten kunnen dragen. Zijn de huur of hypotheeklasten en de kosten voor de nutsvoorzieningen per maand samen hoger, dan wordt het verschil tussen de 400 euro per maand en het meerdere aan huur of hypotheeklasten en de kosten van de nutsvoorzieningen aangevuld tot een bedrag van maximaal 750 euro per maand gedurende de toegekende periode.

 

D. Artikel 9, de leden 1 en 2 worden gewijzigd en komen te luiden als volgt:

  •  

    • 1.

      De draagkracht wordt bij ongewijzigde omstandigheden voorlopig voor maximaal 6 maanden vastgesteld. Afhankelijk van eventuele verlenging steunmaatregelen na 1 juli 2021 door kabinet.

    • 2.

      Bovengenoemde periode wordt gerekend met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021, dan wel de eerste dag van de maand voorafgaand aan de maand waarin de kosten zijn gemaakt.

 

Artikel II

De Eerste wijziging Beleidsregels Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten gemeente Westerkwartier 2021 treedt in werking op de eerste dag na die, waarop zij bekendgemaakt is en heeft terugwerkende kracht tot 1 januari 2021.

 

 

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 1 juni 2021

 

 

A. van der Tuuk, burgemeester

 

A. Schulting, gemeentesecretaris

Naar boven