Gemeenteblad van Rotterdam
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Rotterdam | Gemeenteblad 2021, 179625 | Verordeningen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Rotterdam | Gemeenteblad 2021, 179625 | Verordeningen |
Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Rotterdam houdende regels omtrent het hemelwater (Hemelwaterverordening Rotterdam)
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
In deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:
Artikel 2 Lozingsverbod hemelwater
Het is verboden afvloeiend hemelwater te lozen op het openbaar vuilwaterriool als een hemelwatervoorziening in de openbare ruimte aanwezig is.
Het college van burgemeester en wethouders kan ontheffing verlenen van artikel 2, indien van het private eigendom redelijkerwijs geen wijziging in de afvoer van het hemelwater kan worden gevergd.
Overtreding van het bij of krachtens artikel 2 bepaalde en de daarbij gegeven voorschriften en beperkingen wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of een geldboete van de tweede categorie.
Het college van burgemeester en wethouders wijst de personen aan die zijn belast met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens deze verordening bepaalde.
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 27 mei 2021.
De griffier,
I.C.M. Broeders
De voorzitter,
J.W. Verheij, plv.
Dit gemeenteblad is uitgegeven op 4 juni 2021 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)
(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)
Rotterdam streeft ernaar om in de toekomst zo weinig mogelijk hemelwater (en grondwater) naar de rioolwaterzuivering af te voeren en de overlast en schade bij extreme neerslag te reduceren. Dit zijn belangrijke strategische principes uit het Gemeentelijk Rioleringsplan 2021-2025.
In de openbare ruimte heeft de gemeente Rotterdam een inspanningsverplichting om hemelwater in te zamelen, af te voeren en te verwerken. Op particulier terrein is de eigenaar in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de verwerking van het hemelwater (art. 3.5 van de Waterwet). Als particulieren dat om redenen niet kunnen, mogen ze het aanbieden aan de gemeente. In Rotterdam was het min of meer de gewoonte dat particulieren hun hemelwater lozen in het openbaar vuilwaterriool. Ongeveer 60% van de ruimte in onze stad is echter particulier eigendom. Om zo weinig mogelijk hemelwater naar de zuivering af te voeren en overlast bij extreme neerslag te reduceren, is het voor de toekomst essentieel dat private percelen actief worden betrokken bij het bergen van hemelwater, c.q. het scheiden van vuil afvalwater en ‘schoon’ hemelwater.
Deze verordening bevat een verbod om regenwater af te voeren naar een openbaar vuilwaterriool van de gemeente. Dit betekent in eerste instantie dat perceeleigenaren de afvoer van hemelwater moeten afkoppelen van het vuilwaterriool en het opgevangen regenwater zelf binnen het eigen perceel moeten verwerken.
Uitgangspunt is wel dat de verordening wordt toegepast als het bestaande openbare riool wordt vervangen, waarbij een scheiding wordt gemaakt tussen vuil afvalwater en ‘schoon’ hemelwater. Als perceeleigenaren het hemelwater redelijkerwijs niet op het eigen perceel kunnen verwerken dan kunnen zij aansluiten op de openbare hemelwatervoorziening.
Art. 10.32a, tweede lid Wet milieubeheer luidt: Van de mogelijkheid, bedoeld in het eerste lid, onderdeel b, wordt geen gebruik gemaakt, indien van degene bij wie afvloeiend hemelwater of grondwater vrijkomt redelijkerwijs geen andere wijze van afvoer van dat water kan worden gevergd. Dit legt een beperking op aan de toepassing van de bevoegdheid tot het instellen van een lozingsverbod, en geeft een plicht tot een motivering over de redelijkheid van het opleggen of althans het effectueren van dit verbod. De redelijkheid van het invoeren van een lozingsverbod is onderbouwd in het Gemeentelijk Rioleringsplan 2021-2025.
Daarnaast is het voor individuele gevallen ook mogelijk om met een ontheffing geheel af te wijken van het verbod. Van onredelijkheid kan bijvoorbeeld sprake zijn als de perceeleigenaar buitensporig hoge kosten moet maken om het afkoppelen te realiseren.
Een beleidsregel hiervoor is opgenomen in het Gemeentelijk Rioleringsplan 2021-2025.
In de Verordening Beheer Ondergrond (VBOR) en het Handboek Beheer Ondergrond Rotterdam (HBOR) zijn voorwaarden opgenomen voor de rioolaansluiting en de verplichting tot het aanleggen van waterberging bij nieuwbouw.
Artikel 1: Begripsomschrijvingen
In dit artikel zijn definities opgenomen over de van toepassing zijnde onderwerpen. Voor de definitie van openbaar vuilwaterriool is aangesloten bij de wettekst uit de Wet milieubeheer.
Artikel 2: Lozingsverbod hemelwater
Kern van de verordening is dat er een verbod geldt om regenwater af te voeren naar een openbaar vuilwaterriool van de gemeente als een openbare hemelwatervoorziening wordt aangelegd.
Het verbod tot lozen betreft over het algemeen bestaande gebieden. Aanpassing van het private rioolsysteem kan hoge kosten met zich brengen Dit artikel biedt de mogelijkheid om ontheffing te verlenen voor die situaties waarin redelijkerwijs geen wijziging in de afvoer van het hemelwater kan worden gevergd. Een beleidsregel daarvoor is beschreven in het Gemeentelijk Rioleringsplan 2021-2025.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2021-179625.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.