Verordening van de raad van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen en crematoria in verband met het openen van de mogelijkheid grafrechten voor onbepaalde tijd uit te geven (Wijzigingsverordening artikel 8 Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen en crematoria)

De raad van de gemeente Amsterdam,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 maart 2021, gelet op artikel 108 jo artikel 147 van de Gemeentewet, gezien de inspraakreacties en de Nota van Beantwoording van 25 februari 2021, de adviezen van de dagelijks besturen van de bestuurscommissies van stadsdelen Noord, Oost, Nieuw-West, West en Zuid van december 2020 en januari 2021.

 

Besluit:

Artikel I

Artikel 8 van de Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen en crematoria wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In lid 6 wordt de zinsnede “een termijn van ten minste twintig en ten hoogste vijftig jaar” vervangen door “een termijn van ten minste twintig en ten hoogste vijftig jaar of voor onbepaalde tijd”.

  • 2.

    In lid 7 wordt de zinsnede “een termijn van ten minste tien en ten hoogste vijftig jaren” vervangen door “een termijn van ten minste tien en ten hoogste vijftig jaar of voor onbepaalde tijd”.

  • 3.

    In lid 8 wordt de zinsnede “een termijn van ten minste tien en ten hoogste vijftig jaren” vervangen door “een termijn van ten minste tien en ten hoogste vijftig jaar of voor onbepaalde tijd”.

  • 4.

    In lid 10 wordt de zinsnede “Bestaande particuliere graven die voorheen zijn uitgegeven voor onbepaalde tijd” vervangen door “Graven die zijn uitgegeven voor onbepaalde tijd”.

Artikel II

De toelichting op de Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen en crematoria wordt als volgt gewijzigd.

 

A

In de toelichting bij artikel 1, onderdeel u, wordt de zinsnede “in beginsel voor minimaal twintig jaar en maximaal vijftig jaar uitgegeven” vervangen door “in beginsel voor minimaal twintig jaar en maximaal vijftig jaar of voor onbepaalde tijd uitgegeven”.

 

B

In de toelichting op artikel 8, lid 8 wordt de zinsnede “tussen twintig en vijftig jaren” vervangen door “tussen twintig en vijftig jaar of voor onbepaalde tijd”.

Artikel III

Dit besluit treedt in werking de dag na bekendmaking van het raadsbesluit.

Artikel IV

Deze verordening wordt aangehaald als Wijzigingsverordening artikel 8 Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen en crematoria.

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 27 mei 2021

De plaatsvervangend voorzitter

Rik Torn

De raadsgriffier

Jolien Houtman

Toelichting

Algemeen deel

 

In de huidige Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen en crematoria (verder: Beheersverordening) is opgenomen dat particuliere graven alleen voor een bepaalde periode van maximaal 50 jaar worden uitgegeven, met de mogelijkheid die periode te verlengen. Algemene graven worden uitgegeven voor een periode van 10 jaar en daarbij bestaat niet de mogelijkheid van verlenging.

 

In gesprekken de afgelopen maanden met vertegenwoordigers van verschillende religieuze organisaties is gebleken dat er behoefte is aan erkenning door de gemeente van de behoefte aan eeuwigdurende grafrust die vanuit culturele achtergrond en geloofsovertuiging wenselijk is. Deze wens is versterkt door de coronacrisis en de daaraan verbonden beperkingen voor het begraven in het land van herkomst.

 

Het college heeft op 6 oktober 2020 besloten gehoor te willen geven aan deze wens door op gemeentelijke begraafplaatsen de vestiging van grafrechten voor onbepaalde tijd mogelijk te maken. Met deze aanpassing van de Beheersverordening wordt hier uitvoerig aan gegeven. Uitgifte voor onbepaalde tijd (‘eeuwigdurend’) van grafrechten voor particuliere graven op gemeentelijke begraafplaatsen wordt hiermee mogelijk gemaakt. Onder ‘eeuwigdurend ‘ wordt hierbij verstaan: grafrechten voor onbepaalde tijd die voortduren zolang de begraafplaats bestaat.

 

De tarieven die gaan gelden voor de grafrechten voor onbepaalde tijd en de hieraan verbonden onderhoudsbijdragen worden geregeld in de Heffingsverordening begraafplaatsen en crematoria Amsterdam. Die verordening wordt in een dezelfde voordracht ter besluitvorming aan de raad voorgelegd.

 

Naar boven