Besluitenlijst raadsvergadering 1 juni 2021

Contact met de griffie 

Voor meer informatie over de gemeenteraad en raadsinformatie kunt u contact opnemen met de griffier Jan Commandeur, telefoonnummer: 0228- 352 352 of per e-mail: griffie@drechterland.nl. Of kijk op https://drechterland.notubiz.nl/dashboard

Verslagen

De besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van 26 april 2021 en de besluitenlijst van de Rondetafelgesprekken van 10 mei 2021 zijn vastgesteld.

Vaststellen bestemmingsplan Noorderdracht 20a te Oosterblokker

De raad besloot in meerderheid in te stemmen met het vaststellen van het bestemmingsplan 20a te Oosterblokker en daarmee met de verbouwing van het tuincentrum Intratuin met een uitbreiding van het winkeloppervlak met bijbehorende opslag en aanpassing van het parkeerterrein. Ook werd kennis genomen van de Nota van zienswijzen en ingestemd met de voorgestelde beantwoording.

Een door de SPD ingediend amendement om hiermee te wachten totdat aanvullende informatie bekend is over de verkeersoverlast aan de Noorderdracht en het advies van de Omgevingsdienst m.b.t. de verkoop van vuurwerk werd verworpen.

Aanbesteding voormalige gemeentehuislocatie Westeinde te Venhuizen

De raad besloot de voorlopige gunning van de ontwikkeling voormalige gemeentehuislocatie te Venhuizen aan DRN Vastgoedontwikkeling te bekrachtigen. Dit betekent tegelijkertijd dat een bestemmingsplan wordt voorbereid om woningbouw mogelijk te maken (o.a. apparte-menen voor oud en jong) en de leegstaande stolp van het voormalig gemeentehuis opnieuw in te vullen (met de Regiobank en een tandartspraktijk).

Vaststellen Visie op Drechterland

De raad besloot unaniem de Visie op Drechterland vast te stellen. Deze visie geeft richting en fungeert als parapludocument, waaronder andere visie- en beleidsdocumenten, zoals de Omgevingsvisie en het Woonprogramma in de toekomst hun plek vinden. De kernwaarden en richtinggevende ambities, alsmede de opgaven voor de komende tien jaar staan hierin beschreven.

Een amendement van de PDL om de principes uit hun Visie op de dijk, gericht op de bescherming van de belangrijke waarden van de Zuiderdijk, over te nemen werd aangenomen.

Een amendement van de CDA om af te zien van een haalbaarheidsonderzoek naar toekomstige woningbouw in Hoogkarspel-Zuid en nieuwe woningbouw te realiseren in het bestaande lint werd verworpen.

Motie CDA m,b.t. de verkeersontsluiting Tolweg (vreemd aan de agenda)

Een motie van het CDA om nader onderzoek te plegen naar het realiseren van een verkeersontsluiting ter hoogte van de Tolweg richting de N307 en daartoe contact op te nemen met de provincie de gemeente Medemblik werd aangenomen.

Ook de aanpassing van de doorvaarbaarheid vanuit Reigersborg Noord 3 zal dan nader worden bezien en daartoe overleg worden gepleegd met het Recreatieschap Westfriesand.

Vergroten biodiversiteit in Drechterland

De raad besloot unaniem in te stemmen met een visie op de wijze, waarop biodiversiteit in de gemeente wordt vormgegeven. Gewezen wordt op het gegeven dat in het openbaar groen ruimte moet worden geboden voor het versterken van de biodiversiteit. Aan de hand van soortkeuzen en beheermethoden gaat de gemeente bijdragen aan het versterken van e insectenpopulaties.

Ook zijn verschillende ontwikkellocaties hiervoor aangewezen, zoals het bosperceel en groen langs de Havenweg in Schellinkhout, het Padlandbos, bosschages Markerwaardweg, groen rondom sportpark de Valken/de Drieban en bosschage Koggeweg in Hem/Venhuizen en groenstrook Broeckerpad, speelzone Tjiftjaf/Fitis, grasstrook Zanglijster, Roerdomp, Mr. Spigtlaan, Stationslaan, Anjerstraat, groen rondom tennispark Santana en het toekomstig Reigersbos in Hoogkarspel. Hiervoor wordt jaarlijks € 25.000 beschikbaar gesteld.

Naar boven