Gemeente Katwijk - aanpassing van de nadere regels (APV, artikel 2:10, lid 3) reclame uitingen t.b.v. groenadoptie op rotondes

Het college van burgemeester en wethouders van Katwijk,

 

overwegende, dat er ter vermindering van de administratieve lasten van burgers en bedrijven volstaan kan worden met algemene regels, doch dat het in het belang van de openbare orde en veiligheid van met name voetgangers en hulpverleningsverkeer noodzakelijk is het plaatsen van voorwerpen op, boven of aan de weg te binden aan nadere regels;

 

gelet op artikel 2:10, tweede lid van de Algemene Plaatselijke Verordening van de Gemeente Katwijk;

 

besluit vast te stellen:

 

Nadere regels voor het plaatsen van voorwerpen op, boven of aan de weg.

 

Hoofdstuk 6. Voor wat betreft reclame uitingen:

Artikel 1 Driehoeksreclameborden

De gemeente Katwijk heeft het exploiteren van reclameborden (ten behoeve van evenementen e.d.) uitbesteed aan een externe organisatie. Indien u reclame wilt maken voor uw evenement dan kunt u contact opnemen met het Team Vergunningen van gemeente Katwijk via14 071. Zij zullen u de gegevens van de betreffende externe organisatie verstrekken. Het is niet toegestaan om buiten de vaste driehoeksborden van deze externe organisatie reclame-uitingen te plaatsen.

Artikel 2 Reclame door de gemeente

Het is de gemeente Katwijk toegestaan om een reclamebord in de vorm van een uitroepteken met maximale afmetingen van 3,84 x 1 meter te plaatsen op de openbare weg met de bedoeling om een gebeurtenis in de spotlights te zetten. Uiterlijk drie dagen vooraf aan de plaatsing dient overleg te worden gevoerd over de locatie van plaatsing met de desbetreffende wijkregisseur.

Artikel 3 Reclamebord bij winkels

Voor wat betreft het plaatsen van een reclamebord bij winkels zijn de hierboven genoemde nadere regels voor wat betreft uitstallingen van toepassing.

Artikel 4 Sandwichbord bij horeca

  • 1.

    Het sandwichbord dient aansluitend aan de gevel van de openbare inrichting te worden gesitueerd.

  • 2.

    Er dient een minimale vrije doorloop in een recht doorgaande lijn van minimaal 1,50 meter (indien er een boom, fietsenrek o.i.d. op de stoep staat een minimale vrije doorgang van 1,20 meter) breed over te blijven voor voetgangers en rolstoelgebruikers. Bij twee tegenover elkaar staande borden mag de vrije doorloop van het ene sandwichbord de vrije doorloop van het andere sandwichbord niet overlappen. Is dit wel het geval dan dienen beide borden evenredig veel ruimte in te leveren totdat er wel een vrije doorloop in een recht doorgaande lijn van minimaal 3,00 meter overblijft.

  • 3.

    Indien de betreffende horecagelegenheid over een terras beschikt dan dient het sandwichbord binnen de grenzen van het terras te worden geplaatst.

Artikel 5 Sandwichbord bij standplaatsen

  • 1.

    De standplaatshouder mag maximaal 1 sandwichbord binnen een afstand van 2 meter van de standplaats plaatsen.

  • 2.

    Er dient een minimale vrije doorloop in een recht doorgaande lijn van minimaal 1,50 meter (indien er een boom, fietsenrek o.i.d. op de stoep staat een minimale vrije doorgang van 1,20 meter) breed over te blijven voor voetgangers en rolstoelgebruikers. Bij twee tegenover elkaar staande borden mag de vrije doorloop van het ene bord de vrije doorloop van het andere bord niet overlappen. Is dit wel het geval dan dienen beide borden evenredig veel ruimte in te leveren totdat er wel een vrije doorloop in een recht doorgaande lijn van minimaal 3,00 meter overblijft.

Artikel 6 Lichtmastreclame

De gemeente Katwijk heeft de plaatsing van verlichte en onverlichte reclameobjecten aan lichtmasten uitbesteed aan een externe organisatie. Indien u reclame wilt maken voor uw evenement dan kunt u contact opnemen met het Team Vergunningen van gemeente Katwijk via14 071. Zij zullen u de gegevens van de betreffende externe organisatie verstrekken. Het is niet toegestaan om buiten deze externe organisatie om lichtmastreclame te plaatsen.

Artikel 7 Reclame op adoptie-rotondes

Het plaatsen van reclameborden op rotondes die door Katwijkse ondernemers zijn geadopteerd van de gemeente Katwijk is toegestaan onder de volgende voorwaarden:

  • 1.

    De adoptie van de rotonde dient schriftelijk vast te zijn gelegd door alle betrokken partijen.

  • 2.

    Per wegaansluiting mogen reclameborden met een afmeting van maximaal 50 x 70 cm worden geplaatst, met een maximum van drie borden op een rotonde.

  • 3.

    De bovenkant van een bord mag niet hoger reiken dan 1 meter boven het maaiveld.

  • 4.

    Op een bord mag de bedrijfsnaam, het bedrijfslogo en de bedrijfsslogan worden vermeld, met eventueel een verwijzing naar beheer en onderhoud van de rotonde.

Artikel 8 Overige reclame

Met uitzondering van de reclame in de hierboven genoemde artikelen is het niet toegestaan om reclame in welke vorm dan ook (aanplakbiljetten, borden etc.) op, aan of boven de openbare weg te plaatsen.

Katwijk, 18 mei 2021

Burgemeester en wethouders,

De secretaris,

mr. drs. R.T. Jie Sam Foek

de burgemeester,

ir. C.L. Visser

Naar boven