Wijziging van de Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning 2019

 

 

Artikel 1 – Hoofdstuk 4 van de Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning 2019 gemeente Hollands Kroon wordt:

Hoofdstuk 4 De eigen bijdrage (hoofdstuk 8 verordening)

 

De Wmo 2015 kent algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen. In beide gevallen mag een eigen bijdrage worden gevraagd. Bij de eigen bijdrage geldt een landelijke regeling waarin de maximaal te vragen eigen bijdrage staat.

 

Er zijn twee soorten algemene voorzieningen:

1. de algemene voorzieningen die al bestonden voor de Wmo 2015, zoals de maaltijdvoorziening, de boodschappenservice en de glazenwasser. Voor de algemene voorziening wordt geen eigen bijdrage gevraagd.

2. nieuwe algemene voorzieningen onder de Wmo 2015 speciaal opgezet. De gemeente Hollands Kroon heeft niet van dergelijke algemene voorzieningen.

 

Eigen bijdrage maatwerkvoorzieningen

Voor maatwerkvoorzieningen, met uitzondering van rolstoelen en hulpmiddelen voor kinderen onder de 18 jaar, mag een eigen bijdrage worden gevraagd. De gemeente Hollands Kroon vraagt een eigen bijdrage op het maximum toegestane bedrag.

Voor de individuele begeleiding door het wijkteam en het collectief vervoer wordt geen eigen bijdrage gevraagd.

 

 

 

Hoelang betaalt de cliënt een bijdrage?

De bijdrage wordt gedurende een bepaalde periode een maal per maand opgelegd. Hoelang die periode is, hangt af van de kostprijs van de maatwerkvoorziening of de duur van de gegeven zorg. Voor alle maatvoorzieningen geldt de termijn conform de afschrijvingsperiode. De eigen bijdrage mag niet hoger zijn dan de werkelijke kosten c.q. kostprijs van de voorziening.

 

De wijziging treedt in werking op 1 januari 2020.

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van dinsdag 19 november 2019.

Het college,

Griffier Voorzitter

Naar boven