Wijzigingsbesluit Beleidsregels gemeentegaranties en geldleningen gemeente Roosendaal in Nadere regels gemeentegaranties en geldleningen gemeente Roosendaal

Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

 

gelet op de Algemene subsidieverordening Roosendaal (Asv) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

overwegende dat:

  • -

    het gewenst is een wettelijk voorschrift te hebben onder de beleidsregels gemeentegaranties;

  • -

    om deze reden de Asv van toepassing wordt verklaard op deze beleidsregels.

 

BESLUITEN

 

vast te stellen de volgende wijziging van de Beleidsregels gemeentegaranties en geldleningen gemeente Roosendaal.

 

Artikel I Wijziging Beleidsregels

De Beleidsregels gemeentegaranties en geldleningen gemeente Roosendaal worden gewijzigd als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

 

 

De titel

Beleidsregels gemeentegaranties en geldleningen gemeente Roosendaal

De titel

Nadere regels gemeentegaranties en geldleningen gemeente Roosendaal

 

Toevoegen in de aanhef/gelet op:

Artikel 2 Asv

 

Toevoegen aan overwegingen:

Het verlenen van overheidsgaranties is volgens de toelichting bij artikel 4.21 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) een vorm van subsidiëring. De Awb bepaalt, dat subsidies slechts verstrekt kunnen worden op grond van een wettelijk voorschrift dat regelt voor welke activiteiten subsidie kan worden verstrekt.

De Algemene subsidieverordening gemeente Roosendaal is het op grond van de Awb vereiste wettelijk voorschrift. De regels in deze verordening zijn dus ook van toepassing op aanvragen om gemeentegarantie of renteloze of laagrentende gemeentelijke geldleningen, tenzij in de beleidsregel andere regels worden vermeld. Het college is belast met de uitvoering van deze verordening en kan nadere regels vaststellen volgens artikel 2 Asv. Deze (beleids)regel zal als een dergelijke nadere regel fungeren.

 

BESLUITEN

 

vast te stellen de Beleidsregels gemeentegaranties en geldleningen gemeente Roosendaal.

 

 

BESLUITEN

 

vast te stellen de Nadere regels gemeentegaranties en geldleningen gemeente Roosendaal.

 

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

Aanvraag: een verzoek aan de gemeente Roosendaal om een gemeentegarantie of geldlening van de gemeente Roosendaal; Eigen middelen: eigen inkomsten, vermogen, reserves, subsidies van de gemeente of derden en sponsorgelden; Financiële instelling: de al dan niet commerciële instelling zoals een bank, een leverancier, een leasemaatschappij of een waarborgfonds, die bijvoorbeeld hypothecaire geldleningen, kredieten, garanties/borgstellingen of Financial lease kunnen verstrekken; Gemeentegarantie: een garantie van de gemeente Roosendaal ten behoeve van een door de aanvrager bij een financiële instelling aan te trekken geldlening en de daaruit voortvloeiende verplichtingen; Geldlening: een lening die door de gemeente Roosendaal wordt verstrekt in de vorm van een hypothecaire geldlening voor onroerende zaken.

Artikel 1 Begripsbepalingen

1. De voorwaarden en bepalingen van deze regeling, voor zover strijdig met de voorwaarden en bepalingen van de Asv , gaan voor de voorwaarden en bepalingen van de Asv .

 

2. Aanvraag: een verzoek aan de gemeente Roosendaal om een gemeentegarantie of geldlening van de gemeente Roosendaal; Eigen middelen: eigen inkomsten, vermogen, reserves, subsidies van de gemeente of derden en sponsorgelden; Financiële instelling: de al dan niet commerciële instelling zoals een bank, een leverancier, een leasemaatschappij of een waarborgfonds, die bijvoorbeeld hypothecaire geldleningen, kredieten, garanties/borgstellingen of Financial lease kunnen verstrekken; Gemeentegarantie: een garantie van de gemeente Roosendaal ten behoeve van een door de aanvrager bij een financiële instelling aan te trekken geldlening en de daaruit voortvloeiende verplichtingen; Geldlening: een lening die door de gemeente Roosendaal wordt verstrekt in de vorm van een hypothecaire geldlening voor onroerende zaken.

Artikel 3

7. …De maximale looptijd is 30 jaar.

Artikel 3

7. …De maximale looptijd is 40 jaar.

Artikel 6

8. De te verstrekken garantie moet voldoen aan de geldende regelgeving rondom staatssteun. Dit houdt in dat de gemeentegarantie niet meer dan 80% van de geldlening dekt.

 

 

Artikel 6

8. De te verstrekken garantie moet voldoen aan de geldende regelgeving rondom staatssteun.

 

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de derde dag na bekendmaking in het Gemeenteblad.

 

 

Aldus besloten door burgemeester en wethouders van Roosendaal op 25 mei 2021,

de secretaris, de burgemeester,

Naar boven