Besluit van de raad van de gemeente Nissewaard tot invoering van een verbod om te venten in de avond en nacht (Eerste wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Nissewaard 2020)

De raad van de gemeente Nissewaard;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van d.d. maart 2021;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

gezien het advies van de commissie Bestuur van 16 maart 2021;

besluit de volgende verordening vast te stellen:

Eerste wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Nissewaard 2020.

Artikel I  

De Algemene plaatselijke verordening Nissewaard 2020 wordt gewijzigd als volgt.

A.

Artikel 5:15 wordt vervangen door:

Artikel 5:15 Ventverbod

  • 1.

    Het is verboden te venten tussen 20.00 uur en 08.00 uur.

  • 2.

    Het college kan ontheffing verlenen van het verbod.

  • 3.

    Het verbod is niet van toepassing op:

    • a.

      situaties waarin wordt voorzien door artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994;

    • b.

      het venten met gedrukte of geschreven stukken waarin gedachten en gevoelens worden geopenbaard.

B.

De toelichting onder artikel 5:15 wordt vervangen door:

Artikel 5:15 Ventverbod

Eerste lid

Het is verboden te venten als de openbare orde wordt verstoord, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu in gevaar komen. De terminologie sluit aan bij de Europese Dienstenrichtlijn. Hieronder vallen de aloude motieven van overlast (in de meeste gevallen) en verkeersveiligheid. Zie voor nadere uitleg de toelichting onder artikel 1:8. Tot het afschaffen van het vergunningstelsel is besloten, omdat in de meeste gemeenten venten overdag en in de vroege avond geen overlast e.d. oplevert. De praktijk van vergunningverlening is dat men de vergunning in die periode vrijwel altijd verleent onder dezelfde voorwaarden. Er is dan geen goede reden waarom een vergunningstelsel nog noodzakelijk en proportioneel is.

 

Er is daarom gekozen voor een algemeen verbod door middel van een beperking in tijd. Dit algemene verbod biedt voldoende mogelijkheid aan de venter om zijn activiteiten uit te voeren. Daarnaast doet het ook recht aan de verplichting van de gemeente om ook zorg te dragen voor voldoende borging van de openbare orde en de veiligheid. Daarbij dient niet alleen rekening te worden gehouden met de objectieve veiligheid, maar ook met de subjectieve veiligheid. Gevoelens van onveiligheid als gevolg van ventactiviteiten in de avonduren kan behoorlijke impact hebben. Het doel van de beperking in tijd is bescherming van kwetsbare mensen, zoals ouderen en sociaal zwakkeren. Met de beperking in tijdsduur wordt voorkomen dat ze in de donkere periode van de avond en de nacht worden lastiggevallen door venters.

 

Tweede lid

Het college kan bepalen om op verzoek ontheffing te verlenen van het verbod zoals opgenomen in het eerste lid. Hierbij wordt het bepaalde in artikel 1:8 in ogenschouw genomen. Uitgangspunt daarbij is het voorkomen van gevoelens van onveiligheid en bescherming van kwetsbare mensen. Er dient echter ook oog te zijn voor de eis van evenredigheid als bedoeld in de dienstenrichtlijn. Dit komt tot uiting door het voorkomen dat deze kwetsbare mensen ten prooi vallen aan agressieve verkoopraktijken, maar wel ruimte te bieden aan de mogelijkheid om na 20.00 uur wel kleine etenswaren als bijvoorbeeld ijs of stroopwafels huis aan huis te verkopen. Producten waar de consument door de verkoper min of meer wordt overvallen door een onverwachte en ongevraagde aanbieding waar men gedurende een langere termijn aan gebonden is, zijn niet wenselijk. In een dergelijke situatie is er voor de consument weinig tijd om na te denken, waardoor men sneller geneigd is om tot een aankoop over te gaan. Denk daarbij aan verkoop van energiecontracten of loterijen. Het aanbieden van goederen of diensten met een geringe waarde of zonder langdurige contracten worden veelal niet aangeboden gebruikmakend van agressieve verkooppraktijken. De genoemde ontheffingsmogelijkheid is hier voor bedoeld.

 

Derde lid

Het derde lid bevat een afbakening naar hogere regelgeving. Artikel 5 van de Wegenverkeerswet luidt: Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking in het gemeenteblad.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Nissewaard op 31 maart 2021.

De griffier,

S.J.M. Mackay

de voorzitter,

F. van Oosten

Naar boven